Uutiset Rooma

Italian pääministeri veisi rahakkaat autostradat Benettoneilta – Genovan romahtaneen sillan korvauspaketista kova vääntö

Italiassa selvitetään yhä kesällä 2018 romahtaneen Genovan moottoritiesillan jälkipyykkiä. Hallituksen pitäisi tiistaina päättää, viedäänkö tuottoisa sopimus maksuteiden ylläpitämisestä pois Benettonien perheen hallitsemalta Atlantia-yhtiöltä ja millä ehdoilla.
– Näin vain yhden ratkaisun, johon meidät pakottaa Atlantia, sanoo Italian pääministeri Giuseppe Conte moottoriteistä. Hän vieraili uuden sillan viimeisen osan avajaisissa huhtikuun lopussa. Kuva: epa08388624
– Näin vain yhden ratkaisun, johon meidät pakottaa Atlantia, sanoo Italian pääministeri Giuseppe Conte moottoriteistä. Hän vieraili uuden sillan viimeisen osan avajaisissa huhtikuun lopussa. Kuva: epa08388624

Italian pääministeri tyrmäsi ”vitsinä” viimeisimmän Atlantia-infrayhtiön esityksen, jolla se yrittää pitää kiinni tuotteliaasta maksullisten moottoriteiden teiden ylläpitoa koskevasta sopimuksestaan. Yhtiön moottoritieyksikkö vastasi Genovan sillasta, joka romahti elokuussa 2018 surmaten 43 ihmistä Pohjois-Italiassa.

Pääministeri Giuseppe Conte kommentoi asiaa sanomalehdessä ennen tiistain kokousta, jossa hallituksen on määrä päättää, evätäänkö toimilupa moottoriteitä operoivalta Atlantia Autostrade per l’Italia -yksiköltä.

Atlantia on antanut ymmärtää, että se on valmis luopumaan määräysvallastaan maksutieyksikössä ja tekemään useita hallituksen tarvitsemia taloudellisia sitoumuksia. Conte sanoi, että tuoreimmat ehdotukset ovat riittämättömiä.

”Lauantaina saapui ehdotus, joka oli hyvin epätyydyttävä, etten sanoisi nöyryyttävä”, pääministeri Comte kertoi Il Fatto Quatidiano -lehden haastattelussa.

Hallitus päättää asiasta yhdessä, mutta pääministeri kertoi aikovansa suositella toimiluvan eväämistä.

Moottoritiesopimus on aiheuttanut vakavia poliittisia ongelmia Conten horjuvassa hallituskoalitiossa, sillä eliitinvastaisuudella ratsastava Viiden tähden liike haluaa päättäväisesti viedä moottoritie-edut voimakkaalta Benettonin suuryrittäjäperheeltä, joka kontrolloi Atlantiaa.

Atlantian osakkeet syöksyivät kymmenen prosenttia Milanon pörssinpäivän alkaessa. Kuukausien väännön jälkeen Atlantia on tarjonnut ratkaisuksi pääomitusta, joka supistaisi sen osakkuuden Autostradesta alle 50 prosentin ja lisäksi 3,4 miljardin euron korvauksia, arviolta noin 14,5 miljardin euron investointeja tieinfraan sekä maksualennuksia.

Yhtiö on kuitenkin vastustanut lakimuutoksia, jotka tekisivät viranomaisille helpommaksi evätä siltä lisenssi, jos moottoriteiden ylläpidossa havaitaan todistettavissa olevia epäonnistumisia.

Valtakoalitiossa Viiden tähden liikkeen linja aiheuttaa jännitteitä sen ja hallituskumppaneiden – keskustavasemmistolaisen Demokraattisen puolueen ja keskustalaisen Italia Viva -ryhmän – välille. Hallituskumppanit pelkäävät mahdollista hintavaa oikeustaistelua, joka voisi päättyä raskaisiin korvausmaksuihin, samoin kuin työpaikkojen menetyksiä.

Uusimmat

Fingerpori

comic