Uutiset

Italian poliittinen sekasotku tuntuu jo nyt lomamatkalla euroalueen ulkopuolelle – kunnon kriisi olisi Kreikkaa pahempi

Italian hallituskriisi voi vaikuttaa ensimmäisenä uusien asuntolainojen marginaaleihin ja euroalueen ulkopuolelle matkustamisen hintaan, kertoo Handelsbankenin ekonomisti Tiina Helenius Lännen Medialle.

Ne ovat todennäköisimmät tavat, joilla Italian tapahtumat koskettavat tässä vaiheessa tavallista suomalaista.

On nimittäin merkkejä, että pankkien markkinoilta saama tukkuraha on kallistumassa. Pankit taas hinnoittelevat tämän lisäkustannuksen asuntolainojen marginaaleissa.

Euron kurssi on heikkenemässä suhteessa dollariin. Se tarkoittaa euroalueen ulkopuolelle matkustaville mahdollisesti kalliimpaa lomamatkaa.

-Italiaan matkustamiseen kriisi ei vaikuta. Siellä on euro käytössä – ainakin toistaiseksi, Helenius sanoo.

Tällä kertaa euro ei vedä vientiä

Euron heikkeneminen tarkoittaa yleensä hyvää vientiteollisuuden näkymille, mutta tässä maailmantalouden tilanteessa Helenius suhtautuu hyötyyn epäilevästi.

-Jos sijoittajat karttavat euroaluetta, rahoitus ja investoinnit kiristyvät. Globaalin talouden kasvu on hidastumassa. USA:ssa korot nousevat, toteaa Helenius.

Nämä asiat vaikuttavat vientiteollisuuden kasvuun hidastavasti, mikä kumoaa valuutan halpenemisen hyödyn.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä kertoo, että tällä hetkellä Italian levottomuudet tuntuvat lähinnä Italian taloudessa, eivät niinkään Suomessa. Vielä ei ole merkkejä Italian kriisin laajenemisesta.

-Jos tilanne kriisiytyy, Italian korot nousevat, pankkijärjestelmän likviditeetti heikkenee ja velanmaksuun tulee ongelmia. Silloin ajaudutaan tilanteeseen, jossa Kreikka oli kesällä 2015, sanoo Vihriälä.

Populistien lupaukset veisivät Kreikan tielle

Vihriälä uskoo, että Italia palaa nykyisen poliittisen kriisin jälkeen maltillisemmalle linjalle. Muuten luvassa on ongelmia.

-Jos populistien lupauksia aletaan toteuttaa, ajaudutaan ennemmin tai myöhemmin kriisiin. Markkinat katsovat eteenpäin. Kaikkia lupauksia ei tarvitse edes toteuttaa ennen kuin ne jo vaikuttavat talouteen.

Mahdolliselta kriisipolulta Italian on joko palattava nöyryytettynä ruotuun tai mietittävä, lähteekö se jopa euroalueesta.

-Se olisi Lehmannin veroinen kriisi. Italian talous on aivan eri luokkaa kuin Kreikan, sanoo Vihriälä.

Myös Handelsbankenin Heleniuksen mukaan Italia kasvattaa taantuman riskiä. Vielä on kuitenkin mahdotonta arvioida, kuinka Italian käy.

EU:n pankkiunioni joutui vaikeuksiin

Italian populistipuolueet ovat kuitenkin jo Etlan Vihriälän mukaan tehneet hallaa EU:n pankkiunionisuunnitelmille.

Nyt pankkiunioniin kriittisesti suhtautuville maille on vaikea perustella unionin hyötyä, jos maat eivät Italian tapaan sitoudu yhteisten sääntöjen noudattamiseen.

Toisaalta samalla kun Italian valtiolainojen korot harppovat ylöspäin, turvallisena pidettyjen maiden korkotaso laskee. Tämä hyödyttää lyhytaikaisesti myös Suomea.

Tilanteen kriisiytyminen olisi sen sijaan aito ongelma Suomellekin.

Italian poliittisen kriisin vaiheet

Maaliskuussa populistipuolueet Viiden tähden liike ja Lega voittivat Italian parlamenttivaalit.
Populistit yrittivät muodostaa yhdessä hallitusta. Hallitusohjelman 15 prosentin tasavero, 780 euron kansalaispalkka ja eläkeiän lasku olisivat velkaannuttaneet maata vauhdikkaasti.
Italia on jo nyt yksi maailman velkaantuneimmista valtioista 2 300 miljardin euron velallaan. Italia on Euroopan unionin kolmanneksi suurin talous Britannian eron jälkeen.
Presidentti Sergio Mattarella hylkäsi maanantaina populistihallituksen ja ehdotti Carlo Cottarellia virkamieshallituksen muodostajaksi.
Pääministeriehdokas Cottarelli ei saanut tiistaina tukea suurimmilta puolueilta. Uudet vaalit voivat olla edessä pian.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic