Uutiset

Itävalta valmis "vahvistamaan" eteläisiä rajojaan – Saksan hallituksessa syntyi sopu maahanmuuton rajoittamisesta

Itävalta valmistautuu vahvistamaan eteläisiä rajojaan. Itävallan hallitus ilmoitti asiasta tiistaina sen jälkeen, kun Saksan hallitus oli päässyt sopuun sisäisessä kiistassaan maahanmuutosta.

Myöhään maanantaina Saksan liittokansleri Angela Merkelin johtamat kristillisdemokraatit ja Baijerin kristillisdemokraatit sopivat riidan, joka oli kaataa Merkelin hallituksen jo toistamiseen.

-Jos tästä sopimuksesta tulee Saksan hallituksen kanta, näyttää siltä, että meidän täytyy ryhtyä toimiin, jotta voimme ehkäistä negatiivisia seurauksia Itävallalle ja sen asukkaille, Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz ja kaksi ministeriä sanoivat lausunnossaan.

Saksan hallituksessa syntyneen sovun mukaan ihmisiä, jotka ovat hakeneet turvapaikkaa jossakin toisessa EU-maassa, pidetään keskuksissa Saksan rajalla. Hallitus neuvottelee kahdenvälisiä palautussopimuksia EU-maiden kanssa.

Saksan sisäministeri Horst Seehofer, joka edustaa Baijerin kristillisdemokraatteja, haluaa kiristää toimia laittoman maahanmuuton ehkäisemiseksi. Seehofer pitää Saksan hallituksen uutta sopua voittona.

Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, miten sopu vaikuttaa käytännössä. On jo olemassa kahdenvälisiä sopimuksia siirtolaisten palauttamisesta.

Rajat Italian ja Slovenian kanssa

Saksan Baijerin naapurissa sijaitseva Itävalta on ilmoittanut jo aiemmin, että mikäli Saksa kiristää rajatoimiaan, Itävalta aikoo tehdä saman omilla rajoillaan Italian ja Slovenian kanssa.

Tämänpäiväisessä lausunnossa puhuttiin eteläisistä rajoista, mutta ei mainittu erikseen Italian ja Slovenian rajoja.

Itävallassa on aiemmin pelätty, että jos Saksa alkaa sulkea rajojaan, siirtolaisia jäisi aiempaa enemmän Itävaltaan.

Maahanmuuton tiukentamisella kampanjoineet, Kurzin johtamat konservatiivit voittivat viime vuoden parlamenttivaalit.

Vuosina 2015–2016 Itävalta vastaanotti turvapaikanhakijoita määrän, joka oli yli prosentti maan väestöstä.

Yli miljoona ihmistä kulki tuolloin Itävallan läpi Saksaan.

Nyt tulijoiden määrä on vähentynyt selvästi. Itävalta on sanonut, että jos Italiasta tulevien määrä nousee, se aikoo aloittaa rajatarkastukset keskeisellä rajanylityspaikalla Brennerissä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti