Uutiset

Itsekkyydestä tuli jokamiehenoikeus

Itsekäs käytös kuului pitkään vain ylemmälle kansanosalle, kuten kuninkaille ja äveriäille. Tavallinen väki tyytyi perittyyn – monesti huonoon – osaansa.

-Nyt itsekkyys on demokratisoitunut. Jokainen saa ilmaista mielipiteensä ja tuoda itseään esille, sanoo Jukka Koskelainen, joka on kirjoittanut itsekkyyden historiasta kertovan kirjan Mahtava minä.

Vaaraton someitsekkyys

Vapauden tulokset hämmentävät, ja esimerkiksi jatkuvia somepäivityksiä pidetään itsekkyyden osoituksena.

-Ne ovat usein ärsyttäviä, mutta mielestäni ne ovat kuitenkin aika vaaratonta itsekeskeisyyttä, esseisti armahtaa.

Sen sijaan huomion hakeminen tositelevisiossa on Koskelaisen mukaan ”puolihuolestuttavaa”.

-Tuodaan porukkaa autiosaarelle esittelemään kroppaansa. Kuinka pitkälle tällainen ”rohkeus” voidaan viedä, ja miten se vaikuttaa ihmisiin, jotka sitä katsovat, hän miettii.

Itsekkyys tiivistyy rahaan

Itsekkyyteen liittyy yhä useammin rahan kahmiminen.

-Aikamme kuva on, että rahaa on liikkeellä paljon, mutta se jakautuu epätasaisesti, sanoo Jukka Koskelainen.

-Useimmilla ei ole ongelmaa hyväksyä sitä, että varakkaalla on hieno asunto, pari autoa, vene ja vastaavaa. On kuitenkin häkellyttävää, että jollain on tuhatkertaisesti kaikki rikkaus. Sellaisessa ei ole mitään järkeä.

Monet Yhdysvaltain superrikkaat, kuten Facebookin perustaja Mark Zuckerberg ja Microsoftin Bill Gates, ovat viime aikoina havahtuneet samaan ja lahjoittaneet omaisuuttaan pois.

On laskettu, että jos Yhdysvaltain parhaiten tienaava kymmenys antaisi viisi prosenttia tuloistaan hyväntekeväisyyteen, maailman nälkäongelma saataisiin hoidettua.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti