Uutiset

Izmirin raunioista pelastettiin äiti ja kolme lasta – Välimeren maanjäristyksen uhriluku nyt ainakin 27

Pahimmilla tuhoalueilla Izmirissä ja Samoalla on matkustusilmoitusten mukaan 21 suomalaista. Ulkoministeriön mukaan ainakaan toistaiseksi ei ole tietoa suomalaisista loukkaantuneista.
Maanjäristyksen pahimmat tuhot nähtiin Turkin Izmirissä, jossa ainakin 20 rakennusta romahti tai vaurioitui pahasti. Ihmiset odottivat romahtaneen rakennuksen viereisessä kahvilassa tietoja omaisistaan lauantaina. Kuva: epa08787364
Maanjäristyksen pahimmat tuhot nähtiin Turkin Izmirissä, jossa ainakin 20 rakennusta romahti tai vaurioitui pahasti. Ihmiset odottivat romahtaneen rakennuksen viereisessä kahvilassa tietoja omaisistaan lauantaina. Kuva: epa08787364

Välimerellä sattuneen maanjäristyksen uhriluku on näyttänyt nousevan raivaustöiden edetessä lauantaina.

Virallisten tietojen mukaan järistyksessä kuoli yhteensä 27 ihmistä Turkissa ja Kreikassa. Loukkaantuneita on ainakin 800.

Ulkoministeriö (UM) kertoo, että tämänhetkisen tiedon mukaan menehtyneiden tai loukkaantuneiden joukossa ei ole suomalaisia.

Perjantaina iltapäivällä sattuneen järistyksen voimakkuus oli noin seitsemän Richterin asteikolla ja keskus Kreikan ja Turkin välisellä Egeanmerellä Välimeren itäosassa. Jälkijäristyksiä on havaittu lähes 500.

Tuhoalueilla ainakin 21 suomalaista

Järistyksen pahimmat vaikutukset osuivat Turkin Izmiriin ja Kreikan Samoksen saareen.

Pahemmin on kärsinyt Izmir, jossa kuolleita on löytynyt tähän mennessä 25. Samoksella menehtyi kaksi alle 18-vuotiasta nuorta jäätyään romahtaneen seinän alle.

Edellisillä alueilla on matkustusilmoitusten mukaan 21 suomalaista eivätkä he ole ministeriön mukaan loukkaantuneet. Tilannetta seurataan edelleen.

Turkin viranomaiset ovat pystyttäneet pahimpien tuhoalueiden lähelle tilapäismajoituksen 2 000 ihmiselle.

Merivesi nousi kaupunkeihin

Izmirissä romahti Turkin pelastusviranomaisten mukaan ainakin 20 rakennusta. Eloonjääneiden etsintä niiden raunioista jatkuu.

Turkin ympäristöministeri Murat Kurumin mukaan pelastettuja on ainakin sata.

Yksi lauantaina pelastetuista oli turkkilainen äiti ja hänen kolme lastaan. Neljännen lapsen etsintä jatkui iltapäivällä edelleen.

Järistyksen aiheuttama alueellinen hyökyaalto nosti meriveden kaupunkeihin monin paikoin. Veden mukana kulkeutui myös runsaasti fyysistä materiaalia ja ainakin yksi kuolonuhreista menehtyi hukkumalla.

Maanjäristysasiantuntijat ja paikalliset viranomaiset kuvaavat järistystä poikkeukselliseksi.

Kreikan ja Turkin johtajat solidaarisella linjalla

Kreikan ja Turkin johto vakuutti maiden tulehtuneiden välien väistyvän katastrofin jälkihoidon tieltä.

– Ovat erimielisyytemme millaisia tahansa, niin tällaisina aikoina ihmisten on seisottava rinnakkain, tviittasi Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vastasi hänelle yhtä sovinnollisesti.

– Kahden naapurin solidaarisuus vaikeina aikoina on arvokkaampaan kuin monet muut asiat elämässä.

Vuoden 1999 tuhoisan maanjäristyksen jälkeen tehty yhteistyö liennytti maiden välisiä jännitteitä. Turkki on yksi maailman järistysherkimpiä alueita.

Muokattu klo 11.40: Päivitetty tuoreimmat tietot uhreista ja tuhoista.

Muokattu klo 13:46: Lisätty tieto mm. raunioista pelastetusta perheestä sekä korjattu kirjoitusvirheitä.

Uusimmat

Fingerpori

comic