HYÖTYJUTUT Uutiset

Jääkaapissa joulun tähteet: Harkitse hetki – Pitikö kinkun kylmäketju?

Tuliko hankittua ruokaa runsaasti jouluksi? Jos näin kävi, nyt saattaa askarruttaa vieläkö voi lohesta rakennella herkkuleivän tai sipaista kinkun päälle omatekoista sinappia.

Ennen lohileipää kannattaa pysähtyä miettimään paria asiaa: Ennen vanhaan ruoka saattoi olla pöydässä läpi jouluyön, mutta silloin olivat pirtitkin viileämpiä. Nyt on olennaista se miten kylmäketju on pitänyt. Myös hyvä hygienia, ruokien oikea käsittely ja säilytys ovat turvallisen herkuttelun takeita.

Älä sekoita pöydässä ollutta uuteen

Ruoat eivät siis parane pöydässä seisottamisesta ja nostelusta kylmästä lämpimään. Lämpimän ruoan pitäminen huoneenlämmössä ja hidas jäähtyminen mahdollistavat ruokamyrkytysbakteerien lisääntymisen tuotteessa.

Samasta syystä vanhaa ja uutta ruokaa ei kannata sekoittaa keskenään, esimerkiksi laatikoiden tähteitä tai lämpimässä pidettyä rosollia uuteen tai kylmässä pidettyyn erään.

Kotiruoat säilyvät jääkaapissa, oikein jäähdytettynä ja suojattuna pari vuorokautta. Ruoat säilyvät tuoreina pidempään, kun ne säilytetään ilmatiiviissä astioissa.

Jos jääkaapin uumenista löytyy useista ruoka-aineista valmistettuja valmiita ruokia, säilytysajan määrää nopeimmin pilaantuva ruoka-aine. Esimerkiksi keitetyt perunat, keitetty riisi ja pasta säilyvät jääkaapissa 2–3 vuorokautta.

Syömättä jäänyt ja lämpimässä pidetty ruoka pitää hävittää biojätteenä.

Kinkku säilyy viikon päivät

Helposti pilaantuvat elintarvikkeet pysyvät hyvälaatuisina, kun niitä säilytetään korkeintaan +6 asteen lämpötilassa. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi kinkku, tuorejuustot ja pateet. Kinkku pitäisi syödä loppuun viikossa eli uuteen vuoteen mennessä.

Kotitekoinen sinappi ei säily yhtä kauan kuin kaupan sinappi. Säilymiseen vaikuttavat muun muassa valmistushygienia ja sinapin raaka-aineet. Säilytä itse valmistettu sinappi aina jääkaapissa, jossa se säilyy hyvänä muutamia viikkoja.

Kuva: Nanna Rintala

Kalatuotteet herkimpiä

Kalatuotteiden kanssa on hyvä olla rivakampi. Pakastetulla ja sitten sulatetulla mädillä on käyttöaikaa vain yksi vuorokausi.

Kalatuotteet on syytä käyttää viimeiseen käyttöpäivään mennessä. Jos kalaa säilytetään lämpimämmässä, se kannattaa syödä jo hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää. Omia aistejaan kannattaa käyttää tuotteiden laadun arvioinnissa.

Muut kalavalmisteet, kuten vaikkapa lasipurkkiin pakattu silli, kannattaa säilyttää pakkauksessa olevan ohjeen mukaan, kuitenkin enintään +6 °C:ssa. Avaamattomat kalatäyssäilykkeet voidaan säilyttää huoneenlämmössä. Jos pakkaus on rikkoutunut tai pullistunut, tuotetta ei pidä käyttää.

Myös itse valmistetut kalaherkut on syytä säilyttää riittävän kylmässä ja syödä parin päivän kuluessa.

Lähteet: evira.fi, martat.fi, saasyoda.fi

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 26.12.2017

Uusimmat

Fingerpori

comic