Uutiset

Jäätiköltä löytynyt rastas löi tutkijat ällikällä – lenteli Norjassa 3 000 vuotta ennen viikinkejä

Norjassa on löytynyt jäätikön sisältä noin 4 200 vuotta sitten kuollut punakylkirastas, kertoo maan yleisradio NRK.

Valtion ympäristöhallinnon työntekijä löysi linnun Oppdalin lähistöltä lumikinoksen reunasta.

Lintu oli erittäin hyvin säilynyt, joten tutkijat arvelivat, että se ei voi olla kuin korkeintaan satavuotias. Radiohiiliajoituksen tulokset löivätkin heidät ällikällä. Rastas oli lennellyt Norjassa kivikaudella, noin 3 000 vuotta ennen viikinkiaikoja.

NRK:n mukaan tutkijat ovat löydöstä innoissaan, sillä jopa linnun sisäelimet ovat säilyneet tuhansien vuosien takaa. Jäätikön sisälle päätyneen rastaan kehossa oli paljon rasvaa, joten lintu näyttää saaneen runsaasti ravintoa.

Tutkijat arvelevat, että ahma tai kettu on saattanut napata ja piilottaa rastaan myöhemmin syötäväksi.

Punakylkirastas on Suomessakin yleinen lintu, jota näkee usein pihapiirissä etsimässä maasta hyönteisiä ja siemeniä.

Ilmastonmuutos on saanut jäätiköt pienenemään niin Euroopassa kuin muuallakin.

Kun tuoreemmat jääkerrokset sulavat pois, alta voi paljastaa jään alle kauan sitten hautautuneita asioita, kuten kadonneiden ihmisten ruumiita. Esimerkiksi Sveitsissä löytyi kolme viikkoa sitten vuonna 1942 kadonneen pariskunnan ruumiit.

Afrikassa muun muassa Kenianvuoren jäätiköt kutistuvat nopeasti. Sata vuotta sitten Afrikan toiseksi korkeinta vuorta peitti 18 jäätikköä, mutta niistä on jäljellä enää 10.

Vuoren ympärillä muutos aiheuttaa kuivuutta, taloudellista ahdinkoa ja konflikteja, kun sulamisvedet ovat vähentyneet ja siitä johtuva vesipula vaikeuttaa maataloutta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic