Uutiset

Jäätikön kutistumisvauhti kaksinkertaistui Kiinassa – tuhannet ihmiset evakuoitu sulamisvesien takia

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan Tianshanin jäätikön katoamisen pitäisi toimia hälytyskellona ihmiskunnalle.
Aletschin jäätikölle Sveitsiin koottiin viime viikolla lasten ja nuorten postikorteista koottu jättimäinen viesti, joka vaati maapallon lämpenemisen hillitsemistä 1,5 asteeseen.

Jäätikön sulaminen läntisessä Kiinassa on kiihtynyt, minkä takia tuhannet ihmiset ovat joutuneet evakuoitumaan viime kuukausien aikana, sanoi ympäristöjärjestö Greenpeace tiistaina. Jäätiköiden kutistumisen pitäisi toimia hälytyskellona ilmastonmuutoksen seurauksista, järjestö varoitti Reutersin mukaan.

Satelliittikuvista on havaittavissa, että Kiinan länsiosien erämaiden jäätiköiden sulamisvauhti on yli kaksinkertaistunut.

Tianshanin jäätikkö numero yhdestä katosi vuosina 1962 –1986 keskimäärin 5 000 neliömetriä vuodessa, mutta vuosina 1986 –2018 jo noin 10 600 neliömetriä eli reilu hehtaari vuodessa.

Tulvavaara uhkaa

– Tämä on herätys Kiinalle ja koko maailmalle. Kiinan jäätiköihin on varastoitu vettä 1,8 miljardin ihmisen tarpeisiin ja nyt ne sulavat nopeatsi. Viime kuukausina tuhannet ihmiset ovat joutuneet lähtemään kodeistaan tulvavaaran takia, sanoi Greenpeacen ilmasto- ja energiavastaava Liu Junyan.

Greenpeacen mukaan elokuussa Yarkand-joen ympäristön asukkaat joutuivat jättämään tulvavesien takia kotinsa, kun jäätiköiden sulamisesta oli vapautunut jokeen 25 miljoonaa kuutiometriä vettä.

Tiibetin ylängön jäätikkö on kutistunut 15 prosenttia viimeisen 50 vuoden lämpenemisen takia, sanoivat kiinalaistutkijat syyskuussa.

Heidän mukaansa alueen lämpötilat nousevat nopeammin kuin maailman keskilämpötila.

Kiina mukana ilmastosopimuksessa

Kiina on sitoutunut Pariisin ilmastosopimukseen ja luvannut hiilidioksidipäästöjensä kääntyvän laskuun vuoden 2030 tienoilla. Pariisin sopimuksessa maat tavoittelevat maapallon keskilämpötilan rajoittamista alle 2 asteen vuosisadan vaihteeseen mennessä.

Lokakuussa julkaistu hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportti varoitti, että erityisesti korkealla merenpinnasta sijaitsevat alueet, kuten Tiibetin ylänkö, ovat erittäin haavoittuvaisia, jos lämpötilan nousua ei rajoiteta 1,5 asteeseen.

Toinen lokakuussa julkaistu tutkimus varoitti, että Kiinaa uhkaavat sekä kuivuus että tuhoisat tulvat, jos keskilämpötila kipuaa yli 1,5 asteen.

Uusimmat

Fingerpori

comic