Uutiset

Jäävätkö työttömät ilman päivärahaa jo ennen kesää? – Se on nyt uhka, johon Työllisyysrahasto pyytää hallitukselta pikaista apua

Työttömyysturvan maksuvalmius ei ole Suomessa enää itsestään selvää. Työllisyysrahaston hallitus käsitteli talouden skenaarioita tilanteessa, jossa työttömyys on kasvamassa ennätyksellisen nopeasti erittäin korkealle tasolle koronakriisin seurauksena.
Työttömyys voi kasvaa ennätyksellisen nopeasti erittäin korkealle tasolle, arvioi Työllisyysrahasto. Se vaatii nyt maksuvalmiuden ja työttömyyspäivärahojen maksamisen turvaamiseksi valtion välittömiä toimia. Kuva: Veli-Jukka Mustajärvi
Kuvituskuva. Kuva: Veli-Jukka Mustajärvi

Työllisyysrahasto vetoaa nyt Suomen hallitukseen maksuvalmiuden turvaamiseksi.

Rahaston hallitus esittää huolensa tilanteen nopeasta heikentymisestä, koska työttömyysturvamenot ovat kasvamassa moninkertaisiksi.

Työllisyysrahaston tehtävänä on rahoittaa työttömyyskassoja, jotta ne pystyvät maksamaan lomautetuille ja irtisanotuille ansiosidonnaiset päivärahat. Osa päivärahoista rahoitetaan työttömyyskassojen jäsenmaksuilla.

Työllisyysrahaston perustehtävä on rahoittaa paitsi työttömyysturvaa myös aikuiskoulutusetuuksia, jotka ovat monelle ainoa tulonlähde.

– On tärkeää turvata rahoitustehtävä, rahasto painotti tiedotteessaan keskiviikkona.

Koronaviruksen aiheuttama äkkijyrkkä työttömyyden kasvu johtaa siihen, että Työllisyysrahasto joutuu maksuvalmiutensa turvaamiseksi turvautumaan merkittävään lainanottoon. Lainanottokaan ei riitä, jos työttömyys nousee ennustetulla tavalla.

– Uhkana on se, että Työllisyysrahaston maksuvalmius loppuu ennen kesää, jolloin työttömyyskassat eivät voi maksaa päivärahoja työttömille jäsenilleen.

Rahasto on varautunut kaikkiin tarvittaviin keinoihin

Työllisyysrahaston hallitus käsitteli kokouksessaan tiistaina rahaston talouden skenaarioita tilanteessa, jossa työttömyys on kasvamassa ennätyksellisen nopeasti erittäin korkealle tasolle.

Tämä merkitsee työttömyysturvamenojen moninkertaista kasvua tälle vuodelle ennakoituun verrattuna. Lisäksi työttömyysturvan ehtoihin kaavaillut ehtojen lievennykset lisäävät entisestään menoja.

Työllisyysrahastosta kerrotaan, että se on viime vuosina kerännyt suhdannepuskurinsa lähes täyteen. Puskurin avulla työttömyysmenojen nousun vaikutuksia voidaan pehmentää.

Rahasto on varautunut kaikkiin tarvittaviin keinoihin maksuvalmiutensa turvaamiseksi. Poikkeuksellisessa tilanteessa rahaston omat toimet eivät kuitenkaan riitä.

Työllisyysrahaston maksuvalmiuden ja työttömyyspäivärahojen maksamisen turvaamiseksi tarvitaan valtion välittömiä toimia ja päätöksiä.

Lainanottoa varten tarvitaan valtiontakaus, jonka valmistelu on menossa valtiovarainministeriössä. Valtiontakaus tarvitaan kaikkiin Työllisyysrahaston lainajärjestelyihin.

”Lisärahoituspyyntöjä tulee työttömyyskassoilta”

Entinen Työttömyysvakuutusrahasto, nykyinen Työllisyysrahasto on onnistunut keräämään 1,7 miljardin euron puskurin työnantajien ja työntekijöiden maksamista työttömyysvakuutusmaksuista.

Työllisyysrahaston toimitusjohtaja Janne Metsämäki kertoi Lännen Medialle viime viikolla, että nykyisillä periaatteilla Työllisyysrahasto voi enimmillään ottaa 2,1 miljardia euroa velkaa. Suhdannepuskuri ja velanotto yhdessä olisivat enintään 3,8 miljardia euroa.

Vielä viime viikolla Metsämäki ei arvioinut, kuinka pitkälle tämä summa riittää.

– Tilanne on tullut nopeasti. Varaudumme siihen, että lisärahoituspyyntöjä työttömyyskassoilta tulee, Metsämäki sanoi tuolloin.

Vuonna 2018 Työllisyysrahasto keräsi työttömyysvakuutusmaksuilla 3 miljardia euroa, joista se maksoi takaisin yhteensä 2 miljardia työttömyyskassoille, ansiosidonnaisella olevien eläkemaksuihin, Kelalle ja aikuiskoulutukseen. Työttömyyskassoille maksut olivat suurimmat, noin miljardi euroa.

Uusimmat

Fingerpori

comic