Uutiset

Jacques Chirac oli poliittinen kameleontti

Torstaina 86-vuotiaana kuollut Ranskan entinen presidentti sai viran jätettyään tuomion julkisten varojen väärinkäytöstä.
Jacques Chirac kuoli torstaina 86-vuotiaana. Kuva: SERGEI YLNITSKY
Jacques Chirac kuoli torstaina 86-vuotiaana. Kuva: SERGEI YLNITSKY

Ranskan entinen presidentti Jacques Chirac kuoli torstaina 86-vuotiaana. Hän oli poliittinen kameleontti, joka dominoi Ranskan politiikkaa vuosikymmeniä ollen muun muassa Pariisin pormestari ja toiseksi pisimpään maan presidenttinä ollut henkilö.

– Hän kuoli tänä aamuna rauhallisesti rakkaittensa ympäröimänä, sanoi Chiracin vävy Frédéric Salat-Baroux Reutersille.

Ranskan parlamentin alahuone keskeytti istuntonsa uutisen kuultuaan minuutin hiljaisuuden ajaksi. Presidentti Emmanuel Macron keskeytti julkiset toimensa aikoen myöhemmin torstaina pitää tv-puheen.

Chirac oli presidentti vuosina 1995-2007. Esikuvansa Charles de Gaullen tavoin Chirac yritti nostaa Ranskan kansainvälistä statusta. Hän sai aikaan kansallisen ylpeyden aallon vastustaessaan Yhdysvaltain johtamaa invaasiota Irakiin vuonna 2003.

Viran jätettyään hänet tuomittiin julkisten varojen väärinkäytöstä joulukuussa 2012. Hän oli näin ensimmäinen tuomittu valtion pää sen jälkeen kun natsien kanssa yhteistyötä tehnyt marsalkka Philippe Pétain tuomittiin vuonna 1945. Chirac ei kuitenkaan joutunut vankilaan.

Poliitikot osoittivat kunnioitustaan

Ranskan politiikan johtavat hahmot, osa niitäkin, jotka olivat olleet Chiracin kanssa riidoissa, osoittivat kunnioitustaan torstaina.

Richard Ferrand, parlamentin puhemies, sanoi: “Jacques Chirac on nyt osa Ranskan historiaa. Hän oli täynnä energiaa, kompleksinen, joskus täynnä ristiriitoja, aina motivoitunut väsymättömässä intohimossa tasavaltaa kohtaan.”

Marine Le Pen, äärioikeistolaisen Kansallisen liittouman puheenjohtaja, sanoi että huolimatta poliittisista erimielisyyksistä Chiracin kanssa ”tämä pystyi vastustamaan hulluutta sotia Irakissa”.

Chirac syntyi Pariisissa vuonna 1932. Hän opiskeli eliittiyliopistossa Sciences Possa ja ENA:n virkamiesakatemiassa. Armeijassa hän palveli upseerina.

Vuonna 1967 hän oli jo hallituksen ministeri ja pääministeri hänestä tuli vuonna 1974 vain 41-vuotiaana.

”Kameleontti Bonaparte” ja ”Houdini”

Hän erosi hallituksesta kun hänet valittiin Pariisin pormestariksi vuonna 1977. Tässä virassa hän pysyi 18 vuotta kunnes hänet valittiin presidentiksi vuonna 1995. Toiselle kaudelle hänet valittiin vuonna 2002 käytyään tiukan kamppailun äärioikeistolaisen Jean-Marie Le Penin kanssa.

Uransa aikana Chirac teki tuttavuutta kommunismin ja äärikansallismielisyyden kanssa. Hän asettui kuitenkin keskustaoikeistoon, mistä hän sai lempinimen ”Kameleontti Bonaparte”.

Toinen lempinimi hänellä oli ”Houdini”, koska hän pystyi välttämään vakavat rangaistukset, vaikka häntä syytettiin julkisten varojen väärinkäytöstä.

Viimeisinä vuosinaan hän kärsi neurologisista ongelmista. Hän eli hiljaisuudessa vaimonsa Bernadetten kanssa Pariisin Quai Voltairessa ja kirjoitti muistelmiaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti