Uutiset

Jälleen romahti katto koulussa: Neljä vuotta vanha katto romahti koulun ruokalassa Loviisassa – syy ei ole vielä tiedossa

Ruokasali oli noin 170 oppilaan ja lukio-opiskelijan sekä heidän opettajiensa käytössä. Päivällä romahdus olisi siis ollut todella vakavaa. Marraskuun alussa ala-asteen luokkahuoneen katto romahti Helsingin Oulunkylässä. Viime viikolla Veikkolassa luokkahuoneen sisäkatto oli romahtamaisillaan.
Sisäkatto romahti uudisrakennuksessa, joka valmistui vuonna 2014. Uudisrakennus on osa isoa Harjurinteen koulukeskusta.

Neljä vuotta vanhan koulurakennuksen katon romahduksen syy ei ole vielä selvillä Loviisassa Itä-Uudellamaalla.

Harjurinteen koulun ruokasalissa osa sisäkatosta romahti viime yönä. Kukaan ei loukkaantunut.

– Tällä hetkellä arviota romahduksen syystä ei ole. Se vaatii tutkimista, Loviisan kaupungin tilapalvelupäällikkö Antti Kinnunen kertoo Lännen Medialle.

Arviolta noin 60 neliötä katon pinta-alasta romahti, ja noin 20 kuutiota lämmöneristettä tippui lattialle.

– Kattorakenne on retkahtanut toisesta päästä, levyt ja tekniikka roikkuvat, mutta vain niin sanottu pehmeä eristysosa on tullut alas, Kinnunen kuvailee.

Sisäkaton rakenteet vetivät mukaansa kattolevyt, eristeet, elektroniikkaa ja putkia. Pieni määrä rikkoutuneen lämmitysputken vettä vuoti lattialle.

Marraskuun alussa ala-asteen luokkahuoneen katto romahti Helsingin Oulunkylässä. Syynä oli kattorakenteiden riittämätön kiinnitys. Romahdus sattui viikonlopun aikaan.

Kirkkonummen Veikkolassa koulun luokkahuoneen sisäkaton uutisoitiin viime viikon maanantaina olleen romahtamaisillaan. Koulun rehtorin mukaan siellä oli irronnut osia ja levyjä roikkui katossa.

Koulun uudisrakennus valmistui 2014

Sisäkatto romahti uudisrakennuksessa, joka valmistui vuonna 2014. Uudisrakennus on osa koulukeskusta, jossa opiskelee lähes 600 ala- ja yläkoululaista sekä Loviisan lukion oppilasta.

Ruokasali on ollut noin 170 oppilaan ja lukio-opiskelijan sekä heidän opettajiensa käytössä. Päivällä romahdus olisi siis ollut todella vakava.

– Oli onni onnettomuudessa, että romahdus sattui yöaikaan, vaikka vain pehmeitä osia tuli alas, Kinnunen toteaa.

Tilapalveluiden päivystäjä sai yöllä hälytyksen, kun lämmitysvesiverkoston paineet olivat laskeneet.

Koko Harjurinteen koulu asetettiin heti tiistaina käyttökieltoon. Koulukeskus toimii jo entuudestaan kokonaisuudessaan ainakin tämän lukuvuoden väistötiloissa eri puolilla kaupunkia sisäilmaongelmien vuoksi. Ainoastaan ruokala ja liikuntasali olivat käytössä, ja nyt nekin on suljettu.

Katossa oli perinteinen rakenne

Antti Kinnunen kertoo, että katossa olivat normaalit kattoristikot ja niiden alapuolella levytys ja alakattorakenteet. Villat, jotka tulivat alas, olivat levyjen päällä.

– Perinteinen rakenne on ollut, Kinnunen kertoo.

Kaupunki tutkii romahtamisen syytä ja myös pelastusviranomaiset tutkivat tapahtumaa. Talon rakentaneen rakennusyhtiö Skanskan edustajat on kutsuttu paikalle.

Helsingin kaupunki tiedotti Oulunkylän koulun tapauksen jälkeen, että korjaustoimena kattorakenteiden kiinnitystä vahvistetaan kaikissa 12 luokkahuoneessa, jotka sijaitsevat samassa siivessä.

”Kostealla säällä kattojen pitäisi pysyä entistä paremmin kiinni”

Rakennusteollisuuden johtaja Jukka Pekkanen vastasi viime viikolla kysymykseen, onko loppusyksyn säillä jotain tekemistä viime viikkojen koulujen sisäkatto-ongelmien kanssa. (Lännen Media 12.11.)

– Tällaisella kostealla säällähän kattojen pitäisi päinvastoin pysyä entistä paremmin kiinni, kun rakennusmateriaalit, kuten puu, turpoavat.

Pekkanen totesi, että yleisellä tasolla tällaisten alakaton romahtamisten aiheuttajia ovat suunnitteluvirhe, huolimattomasti tehty työ ja leväperäinen työmaavalvonta.

Pekkasen mukaan katon kiinnityksessä on voitu käyttää tarpeellisten ruuvien sijaan nauloja, jolloin kitka jää vain liukupintakitkaksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic