Uutiset

Jännite kasvaa Israelissa– Suomen edustuston henkilökunta työskentelee kotona

Jännite Israelin palestiinalaisalueilla on kasvanut odotetusti perjantairukousten jälkeen. Tunnelmat ovat olleet kireät siitä asti, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump linjasi keskiviikkona, että Jerusalemia on pidettävä Israelin pääkaupunkina. Trump kertoi myös, että Yhdysvallat alkaa valmistella lähetystönsä siirtoa Tel Avivista Jerusalemiin.

Suomen suurlähetystö toimii Tel Avivissa. Lisäksi Suomella on edustusto palestiinalaiskaupunki Ramallahissa, joka sijaitsee Länsirannalla noin kymmenen kilometrin päässä Jerusalemista. Edustustossa työskentelee kolme suomalaista ja heidän lisäkseen paikallista henkilökuntaa. Edustustossa tehtiin päätös työskennellä perjantaina turvallisuussyistä kotona Jerusalemissa.

-Torstaina oli jo pieniä mielenilmauksia Ramallahissa ja Betlehemissä. Pienet yhteenotot ovat täällä kuitenkin yleisiä. On odotettu, että tänään perjantaina mielenilmauksia voi tulla lisää muslimien perjantairukousten päätyttyä. Nyt onkin jo alkanut tulla ilmoituksia yhteenotoista, edustuston päällikkö Anna-Kaisa Heikkinen kertoi Lännen Medialle yhden jälkeen iltapäivällä.

Heikkinen uskoo, että mielenilmaukset eivät paisu kansannousuksi, vaikka saattavat kestää muutaman päivän.

-Palestiinalaishallinto on kehottanut väkivallattomaan protestointiin, vaikka sekin on pettynyt ja järkyttynyt Trumpin ilmoituksesta.

Heikkinen muistuttaa, että Trumpin linjausta osattiin odottaa.

-Siitä oli huhuja etukäteen. Asian sanomista ääneen on kuitenkin pidetty surullisena, koska se horjuttaa alueen herkkää tasapainoa.

Heikkinen kehottaa Israeliin matkustavia tutustumaan ulkoministeriön matkustustiedotteeseen, jossa varoitetaan terrori-iskujen riskistä ja siitä, että levottomuutta ja yksittäisiä väkivallantekoja esiintyy usein etenkin Länsi- ja Itä-Jerusalemissa sekä Länsirannalla. Jännitteen kiristyminen ei ainakaan toistaiseksi tuo muutoksia tiedotteeseen.

Normaalilla arkijärjellä pärjää Heikkisen mukaan pitkälle.

-Esimerkiksi isoja väkijoukkoja kannattaa välttää. Tärkeää on myös tehdä matkustusilmoitus, jotta tiedämme alueella olevista suomalaisista, Heikkinen korostaa.

Matkustusilmoituksen Israeliin matkustamisesta on tehnyt tällä hetkellä 641 suomalaista. Lisäksi maassa asuu ulkoministeriön mukaan vähintään 2000 suomalaista. Heistä suurin osa on Suomen ja Israelin kaksoiskansalaista.

Palestiinalaisalueille matkustamisesta on tehty 55 voimassa olevaa ilmoitusta. Ulkoministeriöstä kuitenkin muistutetaan, että suomalaismatkailijoiden todellinen määrä Israelissa ja sen palestiinalaisalueilla on todennäköisesti suurempi, koska kaikki eivät tee ilmoitusta.

Asiasanat

Fingerpori

comic