Uutiset

Jännitys tihenee puolueiden vaalivalvojaisissa, puheenjohtajat saapuivat paikalle "Me voitetaan vaalit"

Ennakkoäänten laskenta on aloitettu kello 12 jälkeen sunnuntaina. Kaikkia ennakkoääniä ei ilmeisesti saada laskettua kello 20 mennessä, jolloin perinteisesti julkistetaan ennakkoäänten tulos. Vaalitulos alkaa vahvistua kello 21 ja 22 välillä, jolloin Yle julkistaa vaaliennusteensa. Seuraamme jännittävän tuloslaskennan etenemistä ja tunnelmia tässä laajassa jutussa, johon illan aikana päivittyvät olennaisimmat uudet tiedot, kunnes vaalitulos on selvillä.
Antti Rinne jännitti vaalitulosta sunnuntai-iltana Helsingissä. Kuva: Silja Viitala
Antti Rinne jännitti vaalitulosta sunnuntai-iltana Helsingissä. Kuva: Silja Viitala

Vaali-illasta ennakoidaan jännittävää. Yleisradion torstaina julkistaman kannatusmittauksen perusteella sdp saisi eduskuntavaaleissa 19, perussuomalaiset 16,3 ja kokoomus 15,9 prosenttia äänistä. Keskusta jäisi mittauksen mukaan neljänneksi 14,5 prosentin äänisaalillaan.

Sdp:n vaalivalvojaisissa Helsingin keskustassa muisteltiin sunnuntaina alkuillasta aiempia vaaleja. Nykyisille demarinuorille sdp:n vaalivoitto olisi ensimmäinen, sillä edellisen kerran sdp on voittanut eduskuntavaalit vuonna 1999 Paavo Lipposen johdolla.

– Itse olin silloin kahdeksanvuotias, muisteli sdp:n vaalivalvojaisiin hyvissä ajoin saapunut demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Hän ennusti sdp:lle noin 20 prosentin ääniosuutta ja ykkössijaa. Mikään muu sijoitus ei ole hänen mielestään edes siedettävä. Sdp:n vaalivalvojaisia vietetään Helsingin ydinkeskustassa Virgin Oil -yökerhossa. Paikalle odotetaan noin 600 osallistujaa ja lisäksi noin sataa tiedotusvälineiden edustajaa.

Puheenjohtaja Antti Rinne ja hänen puolisonsa Heta Ravolainen-Rinne saapuvat paikalle noin kello 19.20. Rinne ottaa sdp:n vaalivalvojaisissa vastaan ennakkoäänten tulokset kello 20 ja lähtee sen jälkeen vaalistudioon eduskunnan lisärakennukseen.

Puolueensa vaalivalvojaisiin hän palaa noin kello 22 ja pitää sen jälkeen puheen omille kannattajilleen.

– Me voitetaan vaalit, Rinne uhosi saapuessaan sdp:n vaalivalvojaisiin.

Hän kuvaili puolueensa kampanjaa hienoksi ja yli 500 ihmisen ohjelmatyölle rakentuneeksi.

Rinne kiitti vaimoaan, jota ilman hän ei olisi jaksanut. ja mainitsi myös lastensa ja vanhempiensa tuen.

Yksikään puolue ei saanut Yleisradion eikä Helsingin Sanomien viimeisessä mittauksessa yli 20 prosentin kannatusta, mikä on historiallista. Kiinnostavaa Yleisradion mittauksessa oli myös se, että perussuomalaiset ohitti siinä kokoomuksen ensimmäistä kertaa neljään vuoteen. Helsingin Sanomien mittauksessa kokoomus oli edelleen perussuomalaisten edellä.

Vihreät saisi Ylen mittauksen mukaan vaaleissa 12,2, vasemmistoliitto 8,7, rkp 4,9, kristillisdemokraatit 4,3 ja siniset 0,8 prosenttia äänistä. Ylen mittauksen teki Taloustutkimus ja siihen osallistui 1969 ihmistä. Kannatusmittauksen virhemarginaali on 2,3 prosenttiyksikköä suuntaansa. Mittauksen muutokset mahtuvat siis virhemarginaaliin.

Putkonen huudatti yleisöä

-Tsunami, tsunami, tsunami, huutaa yleisö perussuomalaisten vaalivalvojaisissa.

Yleisön huudattajana on perussuomalaisten puoluetoimiston ”työmies”, eduskuntavaaliehdokas Matti Putkonen, joka juontaa valvojaisia Helsingin Apollo-klubilla.

Tsunami on perussuomalaisten päivitetty versio neljän vuoden takaisesta vaalimenestystä kuvaavasta termistä, jytkystä.

Vaikka termi on muuttunut, puolueväki odottaa vastaavaa tulosta.

– Tänään selviää, olemmeko ensimmäisiä, toisia vai kolmansia, mutta palkintopalli on aika varma, Putkonen sanoo.

Valvojaisia säestävät perinteiset suomalaislaulajien hitit. Kaiuttimissa soi Kikka, Vicky Rosti, Laila Kinnunen, Danny ja Juha ”Junnu” Vainio.

Verkkaisesti käynnistyneen illan ensimmäiset kunnon aplodit raikuvat, kun puheenjohtaja U saapuu vaalivalvojaisiin hieman ennen seitsemää.

Vaalitulos jännittää, Halla-aho sanoo.

– Yleinen neuvoni kaikissa tilanteissa on, että kannattaa ottaa rauhallisesti, mutta katsotaan miten helppoa se tänään on, Halla-aho naurattaa yleisöä.

Kokoomuksen Petteri Orpo seurasi vaali-illan kulkua vaalivalvojaisissa. Kokoomus pitää vaalivalvojaisiaan Helsingin keskustassa Club Capital -ravintolassa Kuva: Arttu Laitala
Kokoomuksen Petteri Orpo seurasi vaali-illan kulkua vaalivalvojaisissa. Kokoomus pitää vaalivalvojaisiaan Helsingin keskustassa Club Capital -ravintolassa Kuva: Arttu Laitala

Kokoomus valvoo ”Pääoma-klubilla”

Kokoomus pitää vaalivalvojaisiaan Helsingin keskustassa Club Capital -ravintolassa, jonka nimen voisi kääntää suomeksi Pääoma-klubiksi tai myös Mahtavaksi klubiksi.

Paikalla on osan iltaa puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo, puoluesihteeri Janne Pesonen sekä kokoomuksen kärkipoliitikoista ainakin Antti Häkkänen, Kai Mykkänen ja Sanni Grahn-Laasonen.

Tunnelma valvojaisissa on toistaiseksi odottava ja laimea. Kello 19 alkaneeseen valvojaistilaisuuteen ei vielä ole ehtinyt juuri lainkaan yleisöä tai puolueen johtoa. Kokoomus taistelee gallupien perusteella Perussuomalaisten kanssa kakkossijasta.

Ilmastonmuutos tärkein teema

Vihreiden vaalivalvojaisiin rockklubi Tavastialle Helsingin Kamppiin alkoi valua väkeä pikku hiljaa puoli seitsemän jälkeen. Vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja, ehdokas Kaisa Hernberg toivoo, että vihreiden kannatus on vähintään sama kuin viimeisten galluppien tulos eli samaa luokkaa kuin viimeinen kuntavaalitulos. Eduskuntavaalituloksena se olisi kaikkien aikojen kovin vihreille.

Hernbergistä perussuomalaisten nousu gallupeissa on ollut jonkin verran yllättävää. Hänestä se kertoo poliittisen keskustelun polarisoitumisesta.

Hänen mukaansa vihreille on ollut erittäin tärkeää, että ilmastonmuutos on noussut keskeiseksi keskusteluaiheeksi.

– Se on näiden vaalien tärkein teema.

Vihreillä on edessään myös puheenjohtajan valinta. Hernberg haluaa nähdä eri vihreiden henkilökohtaiset äänimäärät ja niidenkin pohjalta pohtia, kuka olisi sopivin puheenjohtaja. Hän ei halua ottaa myöskään kantaa siihen, pitäisikö pätkäpuheenjohtajaksi valitun Pekka Haaviston vielä jatkaa puheenjohtajana.

– Ihmiset varmasti myös itse puntaroivat vaalituloksensa perusteella omaa ehdokkuuttaan.

Sinisillä riehakkaat tunnelmat

Sininen tulevaisuus -puolueen vaalivalvojaiset alkoivat riehakkaissa tunnelmissa ravintola Vastarannan Kiiskessä Helsingissä.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo uskoo vakaasti omiinsa.

– Kun pääsen eduskuntaan, niin punavihreiden kanssa en hallitukseen lähde, Elo nauratti väkeä tuntia ennen ennakkoäänien julkituloa.

Elo jatkoi omiensa kehumista. Vaalityössä kiitokset saivat sadat aktiivit, jotka ovat tehneet työtä sinisten puolesta.

Yksi aktiivi on rovaniemeläinen Helena Wagner-Brenner. Hän tuli Helsinkiin seuraamaan puolueen vaalivalvojaisia. Hän on Lapin piirin ainoa naisehdokas.

– Olin ensimmäistä kertaa elämässäni ehdokkaana, 69-vuotias Wagner-Brenner kertoo.

Hän alkoi eläkkeelle jäädessään kiertää eri puolueiden tilaisuuksissa ja lopulta kaksi puoluetta pyysi häntä ehdokkaaksi. Hänen ei tarvinnut kovin kauan miettiä puoluetta.

– Siniset oli selvä asia.

Hallituksen muodostajalle ohut mandaatti

Vaalien voittajapuolueesta nimetään hallitustunnustelija, joka aloittaa neuvottelut muiden puolueiden kanssa hallituksen muodostamiseksi. Hallitusneuvotteluista saattaa tulla hankalat, jos kärkipuolueiden asetelmat jäävät vaaleissa samankaltaisiksi kuin viimeisimmissä kannatusmittauksissa.

Hallituksen muodostajan mandaatti jää hyvin ohueksi, jos päähallituspuolueenkin kannatus on alle 20 prosenttia. Vähintään neljä puoluetta ilmeisesti tarvitaan, että hallituksella on tulevassa eduskunnassa riittävä enemmistö.

Ennakkoäänestys vilkasta

Viime eduskuntavaaleissa äänestysprosentti oli 70,1 prosenttia. Tilastokeskuksen mukaan lukema on 0,4 prosenttia vuoden 2011 vaaleja heikompi. Vuonna 2015 vilkkaimmin äänestettiin Helsingissä, jossa peräti 75,1 prosenttia äänioikeutetuista äänesti. Keskimääräistä vilkkaammin äänestettiin myös Uudenmaan vaalipiirissä, jossa 72,4 prosenttia äänioikeutetuista kävi äänestämässä. Myös Vaasan, Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan vaalipiireissä äänestettiin keskimääräistä aktiivisemmin.

Ennakkoäänestys oli näissä eduskuntavaaleissa ennätysvilkasta. Ennakkoon äänesti 36 prosenttia äänioikeutetuista. Yhteensä ennakkoon äänestäneitä oli yli 1,5 miljoonaa.

Kaikkia ennakkoääniä ei ilmeisesti saada laskettua kello 20 mennessä, jolloin perinteisesti julkistetaan ennakkoäänten tulos. Vaalitulos alkaa vahvistua kello 21 ja 22 välillä, jolloin Yle julkistaa vaaliennusteensa.

Vaalipiirilautakunnat ovat aloittaneet ennakkoäänten laskennan aikaisintaan kello 12 tänään.

Tarkistuslaskenta maanantaina

Vaalitulokseen lisätään vaalipäivän äänestyksen äänet sitä mukaan, kun niitä ehditään vaalilautakunnissa laskea. Koko maan alustavan laskennan tulos on valmis yleensä noin puoleenyöhön mennessä. Suurimmissa vaalipiireissä ja kunnissa vaalituloksen laskenta kestää pisimpään.

Vaalipäivän illan ääntenlaskentaa kutsutaan alustavaksi laskennaksi. Äänten tarkastuslaskenta aloitetaan vaalipiirilautakunnissa maanantaina viimeistään klo 12. Tarkastuslaskennassa lasketaan uudelleen vaalipäivän äänestyksessä annetut äänet. Vaalien tulos, erityisesti yksittäisten ehdokkaiden äänimäärät, saattaakin muuttua tarkastuslaskennassa siitä, mitä se oli vielä alustavassa laskennassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic