Uutiset

Jännitys tiivistyy, kun Sitralle yritetään taas valita johtajaa – Juhlarahasto herättää myös taloudellisia intohimoja

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston odotetaan perjantaina saavan uuden yliasiamiehen, kun hallintoneuvosto kokoontuu päättämään asiasta. Molemmilla loppusuoran ehdokkailla on ennakkotietojen mukaan kannatusta, joten valinnasta jouduttaneen äänestämään. Henkilövalinnat eivät ole ainoa Sitrassa intohimoja herättävä asia, kirjoittaa Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell.
Kuva: Joel Maisalmi
Kuva: Joel Maisalmi

Miten luomme hyvinvointia tulevaisuudessa? Visio hyvinvoinnin seuraavasta erästä tarjoaa edistyksellisen yhteiskuntapolitiikan suuntaviivoja tähdäten reiluun ja kestävään tulevaisuuteen.

Näin kertoo visiostaan eduskunnan alainen Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra verkkosivuillaan. Ei intohimon liekkejä nostattavia lauseita?

Markku Wilenius Kuva: Jane Iltanen
Markku Wilenius Kuva: Jane Iltanen

Mitä vielä! Satojen miljoonien eurojen peruspääomaa ja kymmenien miljoonien vuotuista budjetti pyörittävä Sitra on ollut poliittisten intohimojen kohteena jälleen keväästä asti. Tänään perjantaina kaukalossa on taas tunnetta, kun poliitikoista koostuva hallintoneuvosto ensin haastattelee yliasiamiehen valinnassa rangaistuslaukauskisaan asti selvinneet ehdokkaat ja sen jälkeen valitsee näiden välillä.

Kisan luultiin ratkeavan jo viime viikolla rahaston hallituksen esitettyä yliasiamieheksi ex-komissaaria ja entistä pääministeriä Jyrki Kataista. Hallintoneuvosto otti kuitenkin aikalisän valinnassa Kataisen ja toisen ehdokkaan, tulevaisuuden tutkimuksen professorin Markku Wileniuksen välillä. Wilenius istuu Sitran hallituksessa ja on jäävännyt itsensä nimitysprosessista.

 

Jyrki Katainen Kuva: Joel Maisalmi
Jyrki Katainen Kuva: Joel Maisalmi

Hallintoneuvosto käytti valtaansa myös vuonna 2003, jolloin se valitsi yliasiamieheksi entisen pääministerin Esko Ahon vastoin Sitran hallituksen esitystä. Hallituksen suosikki oli sittemmin nobelistina tunnetuksi tullut taloustieteen professori Bengt Holmström. Silloinen hallintoneuvosto oli päätöksessään yksimielinen.

Luultavaa on, että perjantain valintakokouksessa äänestetään, sillä molemmille ehdokkaille tuntuu olevan ennakkokommenttien perusteella kannatusta. Kataisen valinta ei ole selvä, mutta kokoomuksen poliittinen muisti voi olla pitkä, jos tämä sivuutetaan. Pudotus komissaarin tehtävästä kansallisen kisan hopeamitalistiksi olisi kova.

 

Sitrassa kiinnostavat henkilövalintojen lisäksi rahaston varat. Sitran hallitus kertoi keväällä esittävänsä poikkeuksellista 100 miljoonan euron kertapanostusta taseestaan Suomen kestävän tulevaisuuden hyväksi eli käytännössä valtion kassaan. Poliittinen ohjaus kiistettiin, mutta paine päätöksen tekemiselle oli vahva, sillä pääministeripuolue Sdp oli haikaillut taseen avaamista jo pitkään ja esittänyt vaihtoehtobudjetissaan kolminkertaista panostusta toteutuneeseen nähden. Asiaa aiemmin pohtinut parlamentaarinen työryhmä ei ollut päässyt yksimielisyyteen taseen tulouttamisesta.

Julkisuudessa on herättänyt huomiota myös yliasiamiehen palkka, joka tällä hetkellä on yli 20 000 euroa kuukaudessa. STT:n mukaan Sitran hallitus esittää, että uuden yliasiamiehen kuukausipalkka olisi 19 000 euroa, jonka päälle tulevat lomarahat.

Se osaltaan lievittänee mutkikkaan valintaprosessin aiheuttamaa epävarmuuden tuskaa valituksi tulleen osalta.

 

jussi.orell@lannenmedia.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti