Uutiset

Japani ja Etelä-Korea palautetaan maahantulon rajoituslistalle

EU:n sisärajavalvonnan rajoitukset säilyvät ennallaan seuraavan kuukauden ajan.
Matkalle lähtijän pitää itse varmistaa kohdemaan senhetkiset maahantulo- ja karanteenimääräykset ja ottaa huomioon Suomeen palaajan karanteeni- ja testaussuositukset. Kuva: Mauri Ratilainen
Matkalle lähtijän pitää itse varmistaa kohdemaan senhetkiset maahantulo- ja karanteenimääräykset ja ottaa huomioon Suomeen palaajan karanteeni- ja testaussuositukset. Kuva: Mauri Ratilainen

Valtioneuvosto päätti torstaina, että koronan takia voimassa olevia maahantulon rajoituksia jatketaan 9. helmikuuta saakka. EU:n sisärajavalvonnan rajoitukset Suomen ja muiden Schengen-alueeseen kuuluvien maiden rajoilla säilyvät ennallaan.

Ulkorajaliikenteessä maahantulon rajoitukset palautetaan Japanin ja Etelä-Korean asukkaille näistä maista Suomeen saapuvassa liikenteessä. Muutos tulee voimaan 11. tammikuuta.

Sisärajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja muiden Schengen-alueeseen kuuluvien maiden välistä liikennettä.

Eräitä Suomen ja Norjan, Ruotsin ja Viron välisiä poikkeuksia lukuun ottamatta maahantulon rajoitukset sisärajoilla mahdollistavat vain paluuliikenteen Suomeen, kauttakulkuliikenteen, sekä työmatkan ja muun välttämättömän syyn takia tapahtuvan liikenteen.

Ulkorajaliikenteessämaahantulon rajoitukset on jo aiemmin poistettu Vatikaanista Suomeen saapuvassa liikenteessä sekä Suomen ja Australian, Ruandan, Singaporen, Thaimaan ja Uuden-Seelannin välisessä liikenteessä näiden maiden asukkaiden osalta.

Myös seuraavista Euroopan maista voi edelleen tulla Suomeen työmatkalle tai muusta välttämättömästä syystä: Andorra, Bulgaria, Irlanti, Kroatia, Kypros, Monaco, Romania, San Marino ja Britannia. Näiden maiden maahantulon rajoitukset ovat sisärajavalvonnan rajoituksia vastaavat.

Muiden Schengen-alueeseen kuulumattomien maiden osalta maahantulon rajoitukset mahdollistavat vain paluuliikenteen Suomeen ja muihin EU- ja Schengen-valtioihin, kauttakulkuliikenteen Helsinki-Vantaan lentokentällä sekä muun välttämättömän liikenteen.

Maahantulijoille suositellaan 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia, jota voi halutessaan lyhentää kahdella vapaaehtoisella koronatestillä.

Suomen kansalaisella ja Suomessa asuvalla on aina oikeus palata Suomeen ja lähteä Suomesta, ellei lähtöoikeutta ole lailla rajoitettu. Hallitus suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille paitsi maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista.

Poikkeuksia

Päivittäinen liikenne Suomen ja Ruotsin välisellä maarajalla rajayhteisöjen välillä on mahdollista.

Samoin on mahdollista työmatkaliikenne tai muu välttämättömän syyn takia tapahtuva liikenne Suomen ja Norjan maarajalla rajayhteisöjen välillä.

Lisäksi Suomessa voi käydä työssä Ruotsista ja Virosta ilman omaehtoista 10 vrk:n karanteenia.

Sisärajan ylittäminen Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisillä rajajoilla on sallittua myös jäätä pitkin ilman rantautumista toisen valtion alueelle.

Lisäksi rajayhteisöjen asukkaat ja saamelaiset voivat ylittää Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisen maarajan (järvet mukaan lukien) ja rajajoet myös muualta kuin rajanylityspaikkojen kautta. Se ei kuitenkaan oikeuta ylittämään rajaa moottorikäyttöisellä ajoneuvolla, paitsi maastoajoneuvolla.

Uusimmat

Fingerpori

comic