Uutiset

Japanilainen ministeri jää isyyslomalle ensi kertaa maan historiassa – "Japani on jäykkä ja ajastaan jälkeen jäänyt yhteiskunta"

Kovan työkulttuurin Japanissa aniharva mies käyttää isyyslomaa. Vuonna 2018 isyyslomalle jäi 6 prosenttia miehistä, vaikka kaikilla on siihen oikeus.
Vauhdilla ikääntyvässä ja kovan työkulttuurin Japanissa aniharva mies käyttää isyyslomaa. Kuva: KIMIMASA MAYAMA.

Istuva ministeri jää isyyslomalle ensimmäistä kertaa koko Japanin historian aikana, uutisoi Britannian yleisradio BBC.

Maan ympäristöministeri Shinjiro Koizumi kertoo jäävänsä kahden viikon isyyslomalle lapsensa ensimmäisten kuukausien aikana. Laskettu aika koittaa myöhemmin tammikuussa.

– Aion jäädä kahden viikon isyyslomalle kolmen kuukauden aikana synnytyksen jälkeen, jolloin äidillä on edessään kovin työ lapsen kanssa, Koizumi sanoi.

– Pidän viralliset tehtäväni ja kriisien ratkaisemisen yhä etusijalla, hän jatkoi.

Koizumi aikoo hoitaa tehtäviään isyyslomalla muun muassa videokonferensseilla ja sähköposteilla. Hänen avustajiensa on tarkoitus edustaa ympäristöministeriä esimerkiksi bisnestapaamisissa, Koizumi kertoo.

Isyysloman aikana Koizumi sanoo menevänsä yhä paikalle parlamentin istuntoihin.

Vain kuusi prosenttia jää isyysvapaalle

Ympäristöministeri Koizumin suunnitelma nostatti Japanissa jo aiemmin kiivaan keskustelun miesten isyysvapaiden käytöstä.

Koizumi on kertonut suunnitelmistaan viime vuodesta lähtien.

– Japani on jäykkä ja ajastaan jälkeen jäänyt yhteiskunta, mikä näkyy siinä, että [isyysvapaiden] hyödyistä ja haitoista alettiin kiistellä pelkästään sen seurauksena, että kerroin harkitsevani isyysvapaalle jäämistä, Koizumi kommentoi aiemmin BBC:n mukaan.

Japanissa sekä naisilla että miehillä on oikeus jäädä lapsen syntymän jälkeen vanhempainvapaalle enintään vuoden ajaksi.

Vuonna 2018 vain kuusi prosenttia miehistä käytti mahdollisuutta. Vaikka miehillä on oikeus isyyslomaan, työpaikoilla on voimakas odotus siitä, että miehet pysyvät töissä.

Naisista 82 prosenttia käytti äitiyslomaa vuonna 2018.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic