Uutiset

Japanilainen salaryman totuttelee hänelle vieraaseen etätyöhön

Moni yritys Japanissa ei ollut valmistautunut tarjoamaan työntekijöilleen mahdollisuutta työskennellä kotoa käsin.
Japanilaiset kulkivat hengityssuojaimet kasvoillaan Tokion Shinjukussa keskiviikkona. Japanissa on havaittu 2 800 koronavirustartuntaa ja 73 kuolemaa tautiin. Kuva: epa08335916
Japanilaiset kulkivat hengityssuojaimet kasvoillaan Tokion Shinjukussa keskiviikkona. Japanissa on havaittu 2 800 koronavirustartuntaa ja 73 kuolemaa tautiin. Kuva: epa08335916

Vielä muutama viikko sitten japanilainen Tsutomu Okada ei olisi voinut kuvitella, että hän työskentelisi vaimonsa ja tyttärensä vierellä tai olisi yhteydessä työtovereihinsa kannettavan tietokoneen välityksellä.

Japanissa, kuten muissakin osissa maailmaa, koronaviruspandemia on pakottanut vanhoillisimmatkin yhtiöt ajattelemaan uudelleen bisneksen tekoa. Japanissa kotona työskentely ottaa kuitenkin koville monelle ”salarymanille”, toimistovirkailijalle.

– Minä matkustin tunnin ajan jompaan kumpaan suuntaan, joten olen iloinen, että minun ei tarvitse tehdä sitä tällä hetkellä, sanoi viittäkymmentä lähenevä Okada Guardian-lehdelle.

– Neuvottelujen pitäminen verkossa ei ole ollut ongelma.

Suuryhtiössä Tokiossa työskentelevä Okada alkoi ensin helmikuun lopulla työskennellä kotona kahtena päivänä viikossa. Maaliskuun lopusta lähtien hän on ollut kotona kaikki päivät. Tämä johtuu covid-19-viruksen nopeasta leviämisestä pääkaupungissa.

Etätyötä ei pidetä ”oikeana työnä”

Ironista on, että hänen yli 40 000 ihmistä työllistävä yhtiönsä oli jo suunnitellut työntekijöiden jäämistä töihin kotiin Tokion olympialaisten ajaksi. Nyt olympialaiset on siirretty pandemian takia.

Pandemia on pakottanut yhtiöt tekemään maan hallituksen jo pitkään kehottamia muutoksia. Muutoksilla oli tarkoitus saada enemmän naisia palaamaan töihin lasten saamisen jälkeen ja kannustamaan miehiä tekemään enemmän kotitaloustöitä.

Harva yhtiö kuitenkin noudatti hallituksen neuvoa. Viime vuonna 19 prosenttia yhtiöistä oli tarjonnut työntekijöilleen mahdollisuuden etätöihin, 8,5 prosentissa yhtiöistä niihin oli ryhdytty.

– Japanilaisilla on yhä se kuva etätyöstä, että se ei ole oikeaa työtä, koska fyysisesti ei olla toimistossa, sanoi Haruka Kazama, joka toimii ekonomistina Mizuhon tutkimuslaitoksessa.

Metrojunat yhä täynnä ruuhka-aikoina

Tokion kuvernööri Yuriko Koike on kehottanut kaupungin 13,5 miljoonaa asukasta olemaan etätöissä mahdollisuuksien mukaan 12. huhtikuuta saakka. Etätöihin ovat kehottaneet työntekijöitään muun muassa Honda, Toyota ja Nissan.

Kaupungin metrojunat ovat kuitenkin edelleen täynnä väkeä ruuhka-aikoina.

Hallituksen tilastojen mukaan noin 80 prosenttia yrityksistä ei vielä kykene toimimaan niin, että niiden työntekijät olisivat etätöissä.

Koska pääministeri Shinzo Abe ei vielä ole julistanut maahan hätätilaa, yhtiöt voivat yhä toimia laillisesti toimistoistaan käsin.

Rochelle Kopp, liike-elämän konsultti Japan Intercultural Consultin -yhtiössä, on työskennellyt sekä Japanissa että Yhdysvalloissa yli kolme vuosikymmentä. Hän sanoo CNN:lle, että japanilaiset firmat eivät ole tehneet riittäviä IT-investointeja etätyötä varten.

Hän kertoo, että monilla työntekijöillä ei vielä ole kannettavia tietokoneita, jotka voisi viedä kotiin. Monilla yhtiöillä ei ole myöskään vielä mahdollisuutta päästä niiden servereille muuta kuin toimistosta käsin.

Koronaviruskriisin vuoksi Japanin työministeriö tarjoaa jopa yli 70 000 euron avustuksia auttamaan pieniä ja keskisuuria yrityksiä valmistautumaan etätyöhön, kertoo Misaki Togoshi Japanin teletyöjärjestöstä.

Uusimmat

Fingerpori

comic