Uutiset

Japanin kruununprinssipari aloitti Suomen-vierailunsa – Kruununperilliset kyselivät pitkään vanhempainpakkauksesta

Huhtikuussa kruununprinssiksi noussut Akishino ja hänen vaimonsa tapaavat keskiviikkona tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion.
Japanin kruununprinssi Akishino ja kruununprinsessa Kiko vierailevat Suomessa maiden diplomaattisuhteiden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Kuva: MAURI RATILAINEN
Japanin kruununprinssi Akishino ja kruununprinsessa Kiko vierailevat Suomessa maiden diplomaattisuhteiden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Kuva: MAURI RATILAINEN

Japanin kruununprinssipari aloitti Suomen vierailunsa käynnillä Kansallismuseoon.

Kruununprinssi Akishino, 53, ja kruununprinsessa Kiko, 52, tutustuivat museossa muun muassa Akseli Gallen-Kallelan kattofreskoon ja suomalaiseen vanhempainpakkaukseen.

Pari esiintyi museossa vapautuneen rennosti. Kun varsinainen museokierros päättyi lahjatavarapuotiin, kruununprinssipari jäi yleisön pariin silmäilemään museokaupan esineitä ja näytteillä olevaa japanilaista pienoispyhäkköä Omikoshia.

Nelipäiväinen Suomen-vierailu juhlistaa Japanin ja Suomen 100-vuotisia diplomaattisuhteita.

Tänään tiistaina kruununprinssipari tutustuu Kansallismuseon lisäksi taidemuseo Ateneumiin ja Helsingin tuomiokirkkoon.

Keskiviikkona tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio isännöivät paria presidentin kesäasunnolla Kultarannassa.

Puolasta Suomeen saapunut kruununprinssipari on ensimmäisellä ulkomaanmatkallaan kruununperillisinä.

Akishino nousi kruununprinssiksi huhtikuussa, kun hänen isänsä, keisari Akihito, 85, luopui asemastaan terveyssyistä. Uutena keisarina aloitti Suomessa vierailevan Akishinon vanhempi veli Naruhito.

Keisariperhe pysyy erossa politiikasta

Kruununprinssiparin vierailuun ei liity lainkaan poliittisia keskusteluja, vaan kyse on diplomaattisuhteiden ylläpidosta.

Epävirallisia keskusteluja kauppasuhteista ja vienninedistämisestä sen sijaan on odotettavissa paljonkin, sanoo Itä-Aasian tutkimus- ja koulutuskeskuksen yliopisto-opettaja Annamari Konttinen.

– Japanilaisia kiinnostaa esimerkiksi suomalainen muotoilu ja sosiaaliset innovaatiot, kuten koulutus- ja neuvolajärjestelmä sekä vanhempainpakkaus. Nämä ovat asioita, jotka ovat myös kaupallisten toimijoiden intresseissä, Konttinen toteaa.

Konttinen huomauttaa, että suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on japanilaisten erityisen mielenkiinnon kohteena, koska Japani on Suomen tavoin hyvin nopeasti ikääntyvä yhteiskunta.

Suomesta viedään Japaniin perinteisten alojen, kuten metsä- ja metalliteollisuuden tuotteita, mutta kruununprinssiparin vierailulla painottuvat Konttisen arvion mukaan väestön hyvinvointiin liittyvät palvelut.

– Pikemmin kuin tavaravienti, tulevaisuudessa korostuvat todennäköisesti hyvinvointiyhteiskunnan ja koulutuksen ratkaisut ja järjestelyt.

Hyvinvointikysymykset näkyvät myös kruununprinssiparin vierailukohteissa.

Torstaina he tutustuvat espoolaiseen neuvolaan, ja kruununprinsessa vierailee Helsingin uudessa lastensairaalassa.

Kansallismuseossa pari kyseli pitkään museon intendentti Mari Vadénilta vanhempainpakkauksen yksityiskohdista.

Kruununprinssi- ja prinsessa hämmästyivät, kun intendentti kertoi, että Suomessa on tapana käyttää pakkausta alkuvaiheessa vauvan sänkynä.

Japani-kiinnostus on uudessa nousussa

Joukko satunaisia ohikulkijoita jäi seuraamaan ja valokuvaamaan kruununprinssiparin poistumista museosta, mutta paikalla ei ollut suurempaa väkijoukkoa.

Japani on ollut pitkään suosittu matkakohde suomalaisille, ja maan kulttuuri suomalaisten kiinnostuksen kohteena.

Kruununprinssiparikin kiinnostaisi suomalaista yleisöä, jos vierailuun kuuluisi yleisöosuuksia, arvelee Japanilaisen kulttuurin ystävät ry:n puheenjohtaja Ronny Rönnqvist.

– Nyt yleisön vain on vaikea mennä seuraamaan kruununprinssiparia, koska vierailun aikatauluja ei ole kerrottu julkisuuteen, Rönnqvist toteaa.

Itä-Aasian tutkimus- ja koulutuskeskuksen Konttinen uskoo, että Japani-fanitus on Suomessa uudessa nousussa Suomessa.

Japani-kiinnostus on Konttisen mukaan nykyään hyvin laajapohjaista. Kyse ei ole pelkästä japanilaisten manga-sarjakuvien ja anime-elokuvien ihailusta.

– Kiinnostus kohdistuu muun muassa japanilaisiin taiteisiin ja traditioihin, teknologiaan sekä japanilaiseen pop-kulttuuriin. Japanin suurkaupungit taas ovat todellisia muodin, ruuan ja nykytaiteen keskittymiä.

Suomessa vieraileva kruununprinssipari ja muu keisariperhe tunnetaan melko huonosti, Konttinen sanoo.

Keisarit pysyttelevät Japanissa etäällä kansasta, eikä keisariperheen yksityisasioista kirjoiteta sensaatiojuttuja kuten Euroopan monarkioista.

Viimeisien mielipidemittausten mukaan keisari-instituutiota kannattaa neljä viidestä japanilaisesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti