Uutiset

Japanin "VR" pyysi anteeksi 20 sekunnin heittoa, miten toimii VR Suomessa?

Japanilaiset ovat tunnetusti sisäistäneet sen ajatuksen, jonka mukaan hommat kannattaa hoitaa kunnolla. Tämä liki pakkomielteinen täydellisyydentavoittelu yhdistettynä maan tarkkaan käyttäytymiskoodistoon aiheuttaa tilanteita, joita ulkomaalaiset saattavat pitää jokseenkin huvittavina.

Eilen torstaina maailmalla levisi uutinen, jonka mukaan tokiolainen Intercity Railway Company pyysi anteeksi epätäsmällisyyttään. Nimittäin, Akihabarasta Tsukubaan arkipäivisin kulkeva aamujuna lähti tiistaina Minamin Nagareyama-asemalta kaksikymmentä sekuntia liian aikaisin. Lähtöaika oli 9:44:00, mutta vuoro lähti jo 9:43:40.

Alkuperäisen jutun kirjoittaja toki painotti, että Japanissa matkustajat luottavat junien poikkeukselliseen täsmällisyyteen, joten tässä kontekstissa anteeksipyyntö muuttuu hieman ymmärrettävämmäksi.

Miten Suomessa toimitaan? Kysyimme asiaa VR:ltä, ja yhtiön mediasuhdejohtaja Mika Heijari vastaa sähköpostitse.

”VR pyytää anteeksi aina kun siihen on syytä. Erityistä listaa asioista ja tilanteista ei ole, vaan anteeksipyyntö tehdään tilannekohtaisesti. VR:llä on vuosittain 100 miljoonaa asiakastapahtumaa, ja varmasti on tilanteita, joissa anteeksi pyydetään.

Päivittäin asiakaspalvelumme pyytää esimerkiksi somessa anteeksi asiakkaan kokemia hankaluuksia.

Yhtiönä olemme pyytäneet julkisuudessa anteeksi esimerkiksi merkittäviä palveluongelmia lipunmyynnissä tai liikenteessä.

Anteeksipyynnön lisäksi korvaamme tietyissä tilanteissa esimerkiksi myöhästymisestä tai palveluvirheestä johtuneita kuluja. Anteeksipyynnöllä ei siis kuitata tällaisia tilanteita, joissa oikeasti on syntynyt korvausvelvollisuus VR:lle.”

Toki nousevan auringon maassa pyydetään anteeksi muitakin kuin rautatieliikenteeseen liittyviä asioita. Tässä makeisvalmistaja Akaginyugyon pääkonttorin henkilökunta pahoittelee sitä, että se nosti erään jäätelöpatukkansa hintaa 60 jenistä 70 jeniin (0,45 eur -> 0,53 eur):

Vuonna 2014 muuan Ryutaro Nonomura, aiemmin jokseenkin matalan profiilin kunnallispoliitikko, nousi globaaliksi viraali-ilmiöksi kommentoidessaan syytteitä julkisten varojen väärinkäytöstä:

Paikallisten uutislähteiden mukaan Nonomura sai sittemmin konnantöistään neljän vuoden ehdollisen vankilatuomion.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti