Uutiset

Japanissa harkitaan avioliittolain avaamista samansukupuolisille pareille

Viranomaiset ovat kieltäytyneet vihkimästä homopareja, koska avioliittolaki ei tunnusta heidän liittojaan.
Tokion pride-kulkueeseen osallistui viime huhtikuussa noin 10 000 ihmistä. Maa on alkanut keskustella homoliittojen sallimisesta.

Japanissa harkitaan perustuslain muuttamista niin, että se sallisi samansukupuolisten avioliitot, kertoi uutistoimisto Reuters.

Japanissa ei ole homoseksuaalisuuden vastaista lainsäädäntöä, mutta monet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset salaavat identiteettinsä. Japanin viranomaiset ovat kieltäytyneet homoparien vihkimisestä vedoten siihen, että lainsäädäntö ei tunne homoliittoja.

Japanin perustuslakia ei ole muutettu sen jälkeen, kun se tuli voimaan Japanin kärsittyä tappion toisessa maailmansodassa. Avioliittolaissa puhutaan miehen ja vaimon tekemästä sopimuksesta.

Puolue ei yksimielinen

Pääministeri Shinzo Abe ja hänen liberaalidemokraattinen puolueensa ovat jo pitkään pyrkineet muuttamaan perustuslakia niin, että se määrittelisi selkeämmin Japanin puolustusvoimien roolin.

Entinen opetusministeri Hakubun Shimomura lisäsi muutostarpeisiin homoliittojen sallimisen.

– On tärkeää että keskustelua voidaan käydä tabuja pelkäämättä. Mies voi mennä miehen kanssa naimisiin ja nainen naisen, hän sanoi puoluetapaamisessa Japanin yleisradioyhtiö NHK:n mukaan.

Osa puolueen johtohahmoista kuitenkin vastustaa Shimomuran aloitetta ja sanoo sen olevan perustuslain kanssa ristiriidassa.

– Perustuslain avaamista homoliitoille ei pitäisi kommentoida harkitsematta, entinen hallituksen ministeri Keiji Furuya sanoi Asahi-lehden mukaan.

Valtaosa sallii homoliitot

Lähes 80 prosenttia 20–50-vuotiaista japanilaisista sallisi samansukupuolisten liitot.

– Kun perustuslakia kirjoitettiin, samansukupuolisten liittoja ei tunnustettu, mutta niitä ei kiellettykään. Yhteiskunta ja ja maailma ovat muuttuneet ja on lainsäätäjien velvollisuus muokata lakia sen mukaiseksi, sanoi seksuaalivähemmistöjen etujärjestössä työskentelevä Gon Matsunaka.

Perustuslain muutokset menevät läpi, jos ne saavat taakseen kaksi kolmasosaa parlamentin jäsenistä ja lisäksi enemmistön kansanäänestyksessä.

Uusimmat

Fingerpori

comic