Uutiset

Japanissa Yoshihide Suga nousee maan johtoon ohitettuaan pääministeri Shinzo Aben ja kansan ennakkosuosikit

Maanviljelijäperheestä politiikoksi ponnistanutta Sugaa kuvaillaan käytännönläheiseksi tekijäksi, joka jatkaa Aben linjalla.
Uutistaulut Tokion katukuvassa kertoivat maanantaina Yoshihide Sugan voittaneen äänestyksen valtapuolueen puheenjohtajuudesta. Kuva: epa08667689
Uutistaulut Tokion katukuvassa kertoivat maanantaina Yoshihide Sugan voittaneen äänestyksen valtapuolueen puheenjohtajuudesta. Kuva: epa08667689

Japanin seuraava pääministeri on Yoshihide Suga. Hänet nimitetään tehtävään keskiviikkona.

Vuosikymmenet maata hallinnut liberaalidemokraattinen puolue LDP valitsi Sugan, 71, maanantaina puolueen puheenjohtajaksi, mikä tarkoittaa, että hänestä tulee Shinzo Aben seuraaja, kertoi Japan Times -verkkolehti.

Hallituksen kabinettipäällikkönä toiminut Suga ei nouse maan johtoon helpossa vaiheessa: maa on koronaviruksen kourissa ja talous alamäessä.

Puolue valitsi Sugan selvällä 70 prosentin äänienemmistöllä. Hän jätti Japan Timesin mukaan kauas taakseen kaksi alkuperäistä ennakkosuosikkia: Abe mieli alun perin manttelinperijäkseen johtavaa poliitikkoa Fumio Kishidaa, kun kansan suosikki oli entinen puolustusministeri Shigeru Ishiba.

”Reiwa-setä” yllätti

Abe ilmoitti elokuun lopussa jättävänsä tehtävän terveysongelmien takia. Hän sairastaa kroonista paksusuolentulehdusta.

Erohuhut alkoivat kesällä, kun Aben uutisoitiin olleen sairaalahoidossa. 65-vuotiaan Aben vetäytyminen oli siitä huolimatta japanilaisille suuri yllätys. Puolue kokosi nopeasti rivinsä ja ryhmittyi tukemaan Aben seuraajaksi Sugaa, joka oli siihen asti useaan otteeseen kiistänyt tähtäävänsä pääministeriksi.

Sugaa pidetään Abelle lojaalina suorittajana. Hänen kannatustaan mittaavat gallup-luvut lähtivät nousuun, kun Aben ilmoituksesta järkyttyneet kansalaiset kääntyivät kannattamaan poliittista jatkuvuutta suunnanmuutoksen sijaan.

Suga on japanilaisille tuttuakin tutumpi kasvo, sillä kabinettipäällikkö vastaa päivittäisestä tiedottamisesta medialle ja tiedottaa hallituksen puolesta myös hätätilanteissa.

Hänen suuri hetkensä oli viime vuoden toukokuussa, kun hän julisti uuden keisarillisen aikakauden, Reiwan, alkaneeksi ja Heisein päättyneeksi keisarin vaihtuessa. Suga sai lempinimen ”Reiwa-setä”.

Mansikanviljelijän poika maalta

Japanin seuraavan pääministerin tausta on varsin erilainen kuin edeltäjänsä. Abe syntyi poliittisen valtasukuun, sillä hänen isänsä oli ulkoministeri ja kaksi entistä pääministeriä ovat hänelle sukua.

Sugan tausta on vaatimattomampi: hän on kotoisin pohjoisesta Akiran prefektuurista mansikanviljelijäperheestä.

Hän muutti Tokioon lukion jälkeen ja teki CNN:n mukaan erilaisia hanttihommia muun muassa kalatorilla säästääkseen rahaa yliopisto-opintoihin.

Suga raivasi tiensä politiikkaan silkalla päättäväisyydellä, sillä hänellä ei ollut poliittista kokemusta eikä tuttavia oikeilla paikoilla. Pyrkiessään paikallispolitiikkaan hän kampanjoi käymällä 300:lla kotiovella päivässä. Äänten kalastelu kulutti CNN:n mukaan kuusi kenkäparia.

Pääministerinä Suga aikoo vähentää byrokratiaa, edistää tietoyhteiskuntaa ja panostaa maaseudun kehitykseen. Hän on luvannut siirtää hedelmöityshoidot julkisen sairausvakuutuksen piiriin.

Suga nimitetään tehtävään virallisesti keskiviikkona, minkä jälkeen selviää, vaihtuvatko Aben hallituksen muutkin ministerinpaikat.

Uusimmat

Fingerpori

comic