Uutiset

Jari Sillanpäähän liitettyä "kristallia" jää kiloittain viranomaisten takavarikkoon – IL: laulajaa epäillään huumerikoksesta

Laulaja Jari Sillanpäähän liitettyä metamfetamiinia ja sen ”sisarhuumetta” amfetamiinia jäi viime vuonna Tullin haaviin edellisvuotta enemmän, kertovat Tullin rikostorjunnan maaliskuussa julkaisemat tilastot.

Metamfetamiini nousi maanantaina esiin Iltalehden kirjoitettua, että Sillanpää otettiin viikonloppuna kiinni Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Iltalehden tietojen mukaan Sillanpäätä epäillään osallisuudesta metamfetamiinin käyttöön ja levittämiseen liittyvään kaveririnkiin.

Lehden mukaan vyyhtiä tutkitaan törkeänä huumausainerikoksena, mutta Sillapäähän kohdistuvat rikosepäilyt ja -nimikkeet ovat epäselvät.

Rikoskomisario Jari Pynnönen Helsingin poliisista ei ole vahvistanut tapauksen tutkintaa Iltalehdelle. Pynnönen ei myöskään kommentoinut asiaa maanantaina mitenkään Lännen Medialle eikä vahvistanut lehden väitteitä.

Synteettinen aine

Metamfetamiini, tutummin kristalli, on pienissä laboratorioissa valmistettava amfetamiinin johdannaisaine. Sitä saa A-klinikkasäätiön tietopankin mukaan jääkiteiden lisäksi jauheena tai tabletteina. Huume piristää käyttäjäänsä hyvin voimakkaasti ja aiheuttaa, monen muun huumeen tavoin, riippuvuutta.

Viime vuonna Tullin haaviin jäi metamfetamiinia ja amfetamiinia yhteensä 58,8 kiloa, kun edellisvuonna ainetta saatiin tullissa kiinni 56,2 kiloa. Tulli on ilmoittanut viime vuosina tilastoinnissaan takavarikoidut amfetamiini- ja metamfetamiinimäärät yhteenlaskettuna.

Vuosina 2014–2015 aineita takavarikoitiin Tullissa poikkeuksellisen paljon, kahdessa vuodessa yhteensä lähes 324 kiloa. Sitä aiemmin takavarikkomäärät ovat olleet muutamia kymmeniä kiloja vuodessa.

Amfetamiini on, ainakin tilastoinnin valossa, ollut metamfetamiinia yleisempi huume. Vuosien 2010–2013 takavarikkomäärien perusteella metamfetamiinia on ollut kokonaismäärästä vajaa viidesosa.

Metamfetamiini liittyi aiempaan tuomioon

Laulaja Jari Sillanpää tuomittiin tammikuussa kahdesta liikennerikkomuksesta, rattijuopumuksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta yhteensä 23 790 euron sakkorangaistukseen. Tuomio on lainvoimainen.

Tuolloin hän myönsi syyllisyytensä siihen, että hän olisi ajanut metamfetamiinin vaikutuksen alaisena. Hänen hallustaan löytyi syyskuussa 2017 myös pieni määrä, 0,3 grammaa metamfetamiinia.

Iltalehden maanantaisten tietojen mukaan Sillanpää oli palaamassa lomamatkalta Thaimaasta, ja laulajan hallusta olisi kiinnioton hetkellä löytynyt myös huumausainetta. Sitä, mikä aine oli kyseessä, ei tarkennettu.

IL:n mukaan Sillanpää on maanantaina ollut pidätettynä Pasilan poliisivankilassa. LM:n tietojen mukaan Sillanpään vangitsemisasiaa ei ollut maanantai-iltapäivänä vireillä Helsingin käräjäoikeudessa.

LM ei tavoittanut maanantaina Sillanpään lehdistöedustajaa, eikä hänen sosiaalisen median kanavissa ole toistaiseksi otettu väitteisiin kantaa.

Sillanpään keikkakalenterin mukaan hänen seuraava konserttinsa on 13. huhtikuuta Rukalla.

Linkki Iltalehden juttuun.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic