Uutiset

Jari Sillanpäälle 10 kuukautta ehdollista vankeutta – "hovihankkijalle" eli pääsyytetylle neljän vuoden vankeus

Laulaja Jari Sillanpää hankki, käytti ja tarjosi juhlissa neljän vuoden aikana noin 118 grammaa metamfetamiinia.
Jari Sillanpää kertoi käräjäoikeuden istuntotauolla medioille, että hän ei ole käyttänyt huumeita neljään kuukauteen. Sillanpään avustajana toimii asianajaja Riitta Leppiniemi.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi laulaja Jari Sillanpään 10 kuukauden ehdolliseen vankeuteen kahdesta huumausainerikoksesta.

Tekopaikkana rikoksissa on ollut Suomi ja Thaimaa.

Syyttäjän vaatimus Sillanpään rangaistukseksi oli yli vuoden mutta alle puolentoista vuoden mittainen vankeus.

Sillanpää hankki, piti hallussaan ja tarjosi juhlissa kristallina tunnettua dextro-metamfetamiinia vuosien 2014–2018 aikana. Hän osti huumetta syyttäjän mukaan vuosien varrella yhteensä 118 grammaa.

Käräjäoikeuden mukaan Sillanpää on hankkinut kristallia sitä maahan tuoneelta Timo Rautiomäeltä 35 eri kerralla. Huume-erien koko on vaihdellut yhdestä kymmeneen grammaan.

Maaliskuussa tulli löysi Thaimaasta Suomeen lentäneen Sillanpään matkatavaroista vajaan gramman annoksen metamfetamiinia Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Sillanpää myönsi syytteet esitutkinnassa.

Oikeus punnitsi huumausaineen vaarallisuutta ja määrää

Käräjäoikeuden ratkaisun mukaan kristalli vastaa kaksinkertaista määrää amfetamiinia.

Amfetamiinia on vakiintuneesti pidetty erittäin vaarallisena huumausaineena, ja kristallia on pidettävä vielä vaarallisempana.

Syyttäjä esitti vaatimuksensa amfetamiinin sijaan kokaiinin rangaistusasteikolla, koska Sillanpään käyttämä kristallimuotoinen metamfetamiini on huomattavasti tavallista amfetamiinia vaarallisempaa.

Hänen puolustusasianajajansa Riitta Leppiniemi sanoi käräjäoikeudessa, että tuomion tulisi olla sakkorangaistus tai enintään muutaman kuukauden ehdollinen vankeus.

Näytön muodosti tapauksessa Sillanpään ja Rautiomäen välinen viestittely sekä Sillanpään ja Rautionmäen kuulusteluissa kertomat tiedot.

Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että Sillanpään Rautiomäeltä hankkiman kristallin määräksi ainakin 108 grammaa.

Sillanpää tunnustuksessa kertoma huumeen määrä perustui käräjäoikeuden mukaan ”käsitykseen määrästä”, ei muistiinpanoihin.

Oikeus katsoi, että viestittelyyn perusteella päätelty korkeampi huumausaineen määrä ei ole luotettava, koska osa viesteissä sovituista kaupoista ei välttämättä ole toteutunut.

Lisäksi Sillanpää on hankkinut käräjäoikeuden mukaan kymmenen gramman erän metamfetamiinia tuntemattomaksi jääneeltä henkilöltä.

Pääsyytetylle neljä vuotta ehdotonta

Sillanpään lisäksisyytteisiin vastasi käräjäoikeudessa 11 muuta henkilöä, joista useimpia syytettiin huumeiden käyttämisestä ja hallussapidosta.

Huumeet maahan tuonut ja levittänyt pääsyytetty Timo Rautiomäki sai käräjäoikudelta neljän vuoden ehdottoman tuomion.

Syyttäjä vaati hänelle jopa seitsemän ja puolen vuoden ehdotonta vankeutta.

Muiden syytettyjen saamat tuomiot vaihtelivat pienistä sakoista ehdollisiin vankeusrangaistuksiin, joista pisin on kestoltaan yksi vuosi.

Käräjäoikeuden mukaan yhdeksän vastaajan osalta kysymys on ollut lähinnä huumausaineen omasta käytöstä.

Tuomiot eivät ole lainvoimaisia. Niistä voi valittaa hovioikeuteen.

Sillanpään miesystävä tuomittiin 20 päiväsakkoon. Oikeuden mukaan hän haki Rautiomäeltä yhden gramman kristallia ja toimitti sen Sillanpäälle.

Huumeet omaan käyttöön

Sillanpään rikosepäilyt tulivat julkisuuteen keväällä, kun hän kertoi niistä avoimella Facebook-sivullaan.

Hän kertoo käyttäneensä huumeet pääasiassa itse ja tarjonneensa niitä juhlissa. Huumausaineen kuljettaminen lennolla Thaimaasta Suomeen oli Sillanpään mukaan vahinko.

Käyttö ei hänen mukaansa ole ollut päivittäistä, vaan käyttänyt metamfetamiinia lähinnä juhlissa.

Keväällä Sillanpään kommentit MTV:n tv-haastattelussa aiheuttivat pienoisen kohun, kun Sillanpää ei sanonut, että hän aikoo lopettaa huumeidenkäytön, vaikka haastattelija kysyi asiaa Sillanpäältä suoraan.

Käräjäoikeudessa Sillanpää sanoi medioille, ettei ole käyttänyt huumeita neljään kuukauteen, ja ettei hän myöskään kaipaa huumeita.

Tv-haastattelussa antamiaan kommentteja Sillanpää perusteli sillä, ettei halunnut tehdä lupausta, jos on pienikin mahdollisuus, että sen pettää.

Aiempi tuomio tammikuussa

Laulaja tuomittiin metamfetamiinista jo tämän vuoden tammikuussa, kun hän oli käyttänyt metamfetamiinia ja ajanut autoa huumeiden vaikutuksen alaisena.

Hän sai 50 päiväsakkoa, mistä tuli Sillanpään tuloilla maksettavaksi 23 750 euron sakot.

Rikos tapahtui syyskuussa 2017. Moottoripyöräpoliisi pysäytti hänet tuolloin Helsingin Kampissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti