Uutiset

Jäykkäkouristusrokotteesta pulaa yksityisellä — julkiselta terveydenhuollolta löytyy

Tanskalaisen tehtaan tuotannon takkuaminen näkyy rokotepulana Suomessa. Jäykkäkouristusrokotteen tehostepiikkiä ei löydy työterveyshuollosta, mutta julkiselta terveysasemalta kyllä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lääketukkukaupan johtaja Pertti Sormunen kertoo, että yksityistä terveydenhuoltoa vaivaavan rokotepulan syynä on, ettei tanskalainen Statens Serum Institut (SSI) ole pystynyt toimittamaan rokotetta.

SSI on ainoa lääkevalmistaja, jolla on jäykkäkouristusrokotteen myyntilupa Suomessa. Julkiseen terveydenhuoltoon rokotteet on hankittu keskitetysti kansallisena hankintana muilta valmistajilta, joten terveyskeskuksista ja sairaaloista rokotetta on saanut koko ajan.

Julkisellakin puolella rokotteen hankkiminen on ollut vaikeaa. THL on saanut sosiaali- ja terveysministeriöltä erityisluvan käyttää rokotteen velvoitevarastoa. Tavallisesti jäykkäkouristusrokotetta on oltava varastossa kuuden kuukauden tarpeisiin.

Sormunen kertoo, että jäykkäkouristusrokotteiden velvoitevarasto on viime aikoina tullut tarpeeseen.

-Joissakin muissa maissa rokotteet ovat välillä olleet kokonaan loppu. Meillä velvoitevarasto on auttanut siihen, että rokotteita on riittänyt.

Sormunen kertoo, että THL:n tietojen mukaan tuotanto palautuu normaaliksi kuluvan vuoden aikana syksyn mittaan.

-Tilanne korjaantuu Suomessa yksityisellä sektorilla varmaankin tämän vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic