Uutiset

Jo toinen kuolemaan johtanut pienkoneturma viikon sisällä -Onnettomuustutkintakeskus tutkii tuoreinta turmaa: "Yksikin onnettomuus on liikaa"

Onnettomuustutkintakeskuksella on hallussaan video, josta selviää tapahtumien kulku Pirkkalan lentokentällä. Syytä lento-onnettomuuteen ei vielä tiedetä.
Keskiviikkoillalla ultrakevyt pienkone putosi Pirkkalan lentokentällä. Onnettomuudessa kuoli koneen lentäjä. Kuva: TONI REPO/AAMULEHTI
Keskiviikkoillalla ultrakevyt pienkone putosi Pirkkalan lentokentällä. Onnettomuudessa kuoli koneen lentäjä. Kuva: TONI REPO/AAMULEHTI

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) ja poliisi ryhtyvät yhteistyössä tutkimaan keskiviikkoillalla yhdeksän aikaan Pirkkalan lentokentällä tapahtunutta lento-onnettomuutta.

Onnettomuudessa menehtyi noin 50-vuotias Pirkanmaalta kotoisin oleva henkilö. Ultrakevyttä lentokonetta lentänyt kuljettaja oli lento-oppilas, joka oli suorittamassa yksinlentoa osana lentäjän koulutusohjelmaa. Kone oli kaksipaikkainen Eurostar-kone.

Otkesilla on hallussaan video tapahtuneesta. Ilmailuonnettomuuksien johtava tutkija Ismo Aaltonen Otkesista kertoo Lännen Medialle, että videolla näkyy koneen lentoonlähtö ja nousukaarto.

– Se nousee muutaman kymmenen metrin korkeuteen, kääntyy siitä alaspäin ja törmää nurmikolle jyrkässä kulmassa.

Aaltonen toteaa, että onnettomuuden tutkinta on vasta alkutekijöissään.

– Meillä on mielikuva tapahtumien kulusta, mutta muuten ei ole mitään tietoa. Tänään meillä on tutkija Pirkkalassa, joka selvittää tarkemmin historiaa, koulutusasioita ja muita asioita.

Aaltosen mukaan tarkoitus on kerätä taustatietoja. Tutkinnassa heillä on käytössään myös poliisin ja pelastuslaitoksen lisämateriaalit.

Otkes ei Aaltosen mukaan yleensä tutki ultrakeveiden lentokoneiden onnettomuuksia, mutta koska kyseessä oli lentokoulutus, asian selvittäminen kiinnostaa myös heitä.

Kolme päivää aiemmin pienkone putosi Kajaanissa

Viime sunnuntaina Kajaanissa Vuolijoella putosi viljapellolle pienkone, jonka lentäjä menehtyi pakkolaskussa. Kyseessä oli Monnet Sonerai II L -tyyppinen pienkone.

Kainuun pelastuslaitos löysi konetta lentäneen miehen kuolleena ohjaamosta. Mies oli syntynyt vuonna 1951. Muita matkustajia koneessa ei ollut.

– Poliisi arvioi, että jälkien perusteella lentäjä oli yrittänyt pakkolaskua pellolle, mutta lentokone oli pyörähtänyt nokan kautta ympäri pehmeällä pellolla, Kainuun Sanomat kertoi tiistaina 30.7.

Otkesin Ismo Aaltosen mukaan on täysin sattumaa, että kaksi pienkoneonnettomuutta on tapahtunut muutaman päivän sisällä. Pirkkalan ja Kajaanin onnettomuudet ovat hänen mukaansa ihan erilaisia.

Pienkoneiden vaarallisuuteen hän ei ota kantaa.

– Viimeiset viisi vuotta ovat olleet varsin hyviä, vaikka yksikin onnettomuus on aina liikaa. Edellinen kuolemaan johtanut lento-onnettomuus Suomessa oli vuonna 2017 ja sitä edellinen 2014.

Ruotsin Uumajassa tapahtui pari viikkoa sitten pienlentokoneturma, jossa kuoli yhdeksän ihmistä. Koneessa olleet laskuvarjohyppääjät olivat juuri valmistautumassa hyppyynsä, kun kone syöksähti äkisti alas.

Sunnuntai-illalla Kajaanissa kuoli pienkoneen lentäjä tehtyään pakkolaskun viljapellolle. Kuva: Tomi Pyy
Sunnuntai-illalla Kajaanissa kuoli pienkoneen lentäjä tehtyään pakkolaskun viljapellolle. Kuva: Tomi Pyy

Uusimmat

Fingerpori

comic