Uutiset

Joe Biden ohitti Trumpin ratkaisevan Pennsylvanian osavaltion ääntenlaskussa – jokainen ääntenlaskun tunti vie Bideniä kohti presidentin virkaa

Demokraattien ehdokas Biden on nyt ohittanut ääntenlaskennan loppumetreillä Trumpin niin Pennsylvaniassa kuin Georgiassa aiemmin päivällä. Eroa on vain tuhansia ääniä. Bidenin voitoksi ovat menossa myös Nevada ja Arizona. Georgiassa on edessä todennäköisesti äänten uudelleenlaskenta. Suomalaiset vaalitarkkailijat eivät nähneet merkkejä vilpistä tiukassa Wisconsinissa.
Mielenosoittajat Pennsylvanian suurkaupungissa Philadelphiassa vaativat kaikkien äänten laskemista loppuun saakka. Kuva: epa08802027
Mielenosoittajat Pennsylvanian suurkaupungissa Philadelphiassa vaativat kaikkien äänten laskemista loppuun saakka. Kuva: epa08802027

Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi on ääntenlaskennan loppuvaiheessa nousemassa demokraattien ehdokas Joe Biden. Biden ohitti ensi kertaa presidentti Donald Trumpin Pennsylvanian osavaltiossa Suomen aikaa kello 16 perjantaina, ja näin Biden saisi osavaltiosta voittoon tarvitsemansa 20 valitsijamiestä.

Aiemmin päivällä Biden nousi johtoon Georgiassa, jossa ensin lasketut vaalipäivän äänet olivat näyttäneet melko selvää voittoa Trumpille.

Georgiassa ääniä oli laskematta kello kuudelta illalla noin 4 000. Bidenin johto on noin 1 500 ääntä. Georgiassa päädytään todennäköisesti äänten uudelleenlaskentaan, koska ehdokkaiden ero jää joka tapauksessa pieneksi. Uudelleenlaskenta ei muuttaisi lopputulosta, sillä Bidenille riittää Pennsylvania, joka on menossa hänelle selvemmin.

Ratkaisevissa vaa’ankieliosavaltioissa etukäteisten postiäänien enemmistö on mennyt Bidenille, mikä siivittää hänet hitaassa laskennassa lopulta Trumpia vahvemmaksi.

Pennsylvaniassa on laskematta viisi prosenttia äänistä. Uutiskanava CNN:n asiantuntijoiden mukaan puuttuvat äänet tulevat kuitenkin alueilta, joilta on syytä odottaa demokraattienemmistöä.

Valitsijamiesten määrissä Bidenin voitto saattaa muodostua pitkän jännitysnäytelmän jälkeen jopa melko ylivoimaiseksi. On täysin mahdollista, että hän yltää lopulta tuntuvasti yli 300 valitsijamiehen, kun voittoon riittää 270.

Virallista tulosta saadaan vielä odottaa, mutta käytännössä 77-vuotiaan demokraattipoliitikon voittoa äänissä voi pitää varmistuneena.

Seuraavaksi taistelua vaalituloksesta ja äänestäjien mielikuvista jatketaan katuprotestien voimalla. Juristit käyvät samalla omaan kamppailuaan osavaltioiden tuomioistuimissa ja myös liittovaltion tasolla.

Presidentti Trump on pyrkinyt kiistämään koko vaalituloksen laillisuuden ja rehellisyyden, mikä on ennennäkemätöntä käytöstä vakaan demokratian presidentiltä.

Trumpin alkuvaiheen hyvä tulos on ääntenlaskennassa sulanut vääjäämättömästi kuin hitaasti padassa muhiva kalkkuna. Tulosluvut ovat kääntyneet keskiviikkoaamuna tuoreeltaan nähdyistä parissa vuorokaudessa aivan toisenlaisiksi, vaikka Trumpin uho onkin jatkunut Twitterissä.

Demokraattien into äänestää etukäteen koronaviruksen oloissa on kuitenkin ollut kaikkien tiedossa. Sen sijaan Trump kehotti äänestäjiään käymään vaalipäivänä uurnilla, koska hän väitti ennakkoäänten olevan alttiita huijaukselle.

Nevadassa johto kasvoi perjantai-iltana

Trump johti vielä kello aamukymmenen jälkeen Suomen aikaa Georgiassa enää 665 äänellä. Nyt ero on reilut 1 500 Bidenin eduksi.

Sama ennakkoäänestyksen demokraattipainotteisuus nosti tunti tunnilta Bidenia presidentiksi myös Pennsylvanian osavaltiossa, josta voittaja saa merkittävän 20 valitsijamiestä. Biden kuroi Trumpin alkujaan satojentuhansien äänten johdon kiinni Pennsylvaniassa.

Pennsylvanian tuloksen ratketessa Bidenin voitoksi peli on ohi. Seuraavan presidentin sukunimi on selvillä ja se alkaa B:llä.

Nevadassa Bidenin etumatka tuplaantui yli 22 000 ääneen perjantai-iltana. Arizonassa Trump kiri hieman, mutta ero on edelleen 43 000 ääntä Bidenin eduksi.

Suomalaiset vaalitarkkailijat eivät huomanneet vilppiä

Presidentti Trump on jatkanut vaalien nimittämistä vääristellyiksi ja epäreiluiksi, mutta hän ei ole vieläkään esittänyt todisteita puheidensa tueksi. Eri osavaltioiden vaaliviranomaisten mukaan vaalit ovat sujuneet moitteettomasti ja rauhallisesti. Ääntenlaskun kestäminen pitkään oli odotettavissa, sillä koronakriisi kasvatti postiäänestyksen suosiota aiemmasta huomattavasti.

Suomesta Etyjin vaalitarkkailijoina Yhdysvalloissa olivat kansanedustajat Vilhelm Junnila (ps.) ja Pia Kauma (kok.). He seurasivat ääntenlaskentaa Wisconsinissa, jossa Biden voitti noin 20 000 äänellä.

– Ongelmia ja väärinkäytöksiä ei havaittu sellaisessa mittakaavassa, kuin kampanjat antavat ymmärtää. Äänestäminen vaalipäivänä ja ennakkoäänten laskeminen on pääsääntöisesti sujunut asianmukaisesti, vaikka yksittäisiä ongelmia esiintyy runsaasti ympäri Yhdysvaltoja. Meillä on Philadelphiaa lukuun ottamatta ollut välitön pääsy kaikkiin kohteisiin, kertoo Suomen Etyj-valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila tiedotteessa.

– Tällä kertaa ihmiset äänestivät pääasiassa koronaviruspandemian takia paljon ennakkoon ja käyttivät postiääniä. Itse kävin yhdeksässä äänestyspaikassa, ja jokaisessa niissä tarkistimme erikseen muun muassa sen, miten varmistetaan, ettei kukaan äänestä kahta kertaa, ja että sähköisillä äänestyslipukkeilla on varajärjestelmä, ettei yksikään ääni mene hukkaan, sanoo Kauma.

Monessa osavaltiossa ennakkoääniä alettiin laskea vasta vaalipäivänä, ja joissain ääniä saadaan ottaa vastaan postitse vielä vaalipäivän jälkeenkin. Vaikka tuloslaskennan pitkittyminen on ollut Trumpin arvostelun kohteena, osin postiäänten etukäteen laskemisen kielto on ollut nimenomaan republikaanien vaatimus osavaltioissa.

Trumpin tukijat kiukuissaan ”vaalin varastamisesta”

Trumpin kannattajien mielenosoitukset muuttuivat yöllä aiempaa rajummiksi, kun ihmiset uskoivat äänestyksen olevan presidentin sanoin valheellinen tai ”varastettu”. Uutistoimisto Reuters kertoo, että joissain tapauksissa kokoontumisiin on tuotu aseita ja vaa’ankieliosavaltioissa on nähty nahistelua vastaprotestoijien kanssa.

Arizonassa Trumpin kannattajat velloivat Maricopan piirikunnan vaalilautakunnan toimitilojen edessä Phoenixissa. Arizona on yksi viidestä osavaltioista, joiden ääniä vielä lasketaan.

– He yrittävät varastaa vaalin, mutta Amerikka tietää, mitä tapahtui, ja taistelee vastaan, oikeistolainen radiojuontaja Alex Jones sanoi noin 300 ihmisen edessä.

Reutersin mukaan esiintymislavan takana jotkut Trumpin kannattajista ajoivat lyhyen aikaa takaa miestä, joka piti käsissään presidenttiä natsisikana esittävää kylttiä Jonesin puhuessa. Poliisin oli silminnäkijän mukaan puututtava välikohtaukseen, eikä loukkaantuneista ollut raportteja.

Vastapuolen mielenosoittajat pitävät esillä Black Lives Matter -liikkeen iskulauseita ja vaatimuksia vahvemmista ihmisoikeuksista.

Kaikkiaan Yhdysvalloissa on vaalipäivän jälkeen vältytty pelätyiltä laajoilta mellakoilta, ja tunnelma on säilynyt rauhallisena kiihkeästä tuloksen odottelusta huolimatta.

Aurinkovyöhyke ja ruostevyöhyke kääntymässä

Alunperin Yhdysvaltojen ”aurinkovyöhyke” näytti menevän Trumpille, mutta ääntenlaskun edetessä uutista on ollut päivitettävä. Kalifornian, New Mexicon ja Coloradon lisäksi myös Nevada, Arizona ja Georgia saattavat päätyä niukasti Bidenille.

Pohjoisessa ”ruostevyöhyke” kääntyi neljä vuotta sitten Trumpin taakse, mutta nyt sama niukka marginaali näyttää takaavan Bidenille valitsijaäänten potin Michiganin ja Wisconsinin ohella myös Pennsylvaniassa. Biden pärjää näissä teollisissa osavaltioissa paremmin kuin Hillary Clinton neljä vuotta sitten. Kyse on vain tuhansista tai kymmenistä tuhansista äänistä suuntaan tai toiseen, mutta ne ratkaisevat voittajan.

Ääntenlasku on kesken myös Alaskassa, ja siellä Trump on johdossa. Harvaan asutun osavaltion painoarvo on kuitenkin vähäinen.

Isoista osavaltioista Pohjois-Carolinan laskenta on vielä kesken, ja siellä voitto on menossa Trumpille.

Valtakunnallisessa yhteisäänimäärässä Biden on saavuttanut lähes neljä miljoonaa ääntä enemmän kuin Trump. Yhdysvaltojen presidentinvaalin ratkaisee kuitenkin osavaltio kerrallaan voitettavien valitsijoiden määrä.

Ennätyksellisestä kiinnostuksesta äänestämistä kohtaan kertoo, että Bidenin yhteisäänimäärä 73,7 miljoonaa on maan historian suurin. Myös Trump sai nyt enemmän ääniä kuin viime vaaleissa 2016, ja hänen äänisaaliinsa 69,7 miljoonaa on kautta aikojen toiseksi suurin.

Trumpin lakimiehet aktiivisina, presidentti tviittaa

Biden esiintyi yöllä Suomen aikaa vedoten jälleen, että ihmiset olisivat kärsivällisiä. Biden ei julistanut voittoa, kuten Trump teki ennenaikaisesti kaksi vuorokautta aiemmin, mutta Biden sanoi uskovansa, että kun äänet on laskettu loppuun, voitto on hänen leirissään.

Trump ilmoitti Twitterissä järjestävänsä lehdistötilaisuuden. Hän ei ollut puhunut julkisesti sen jälkeen, kun hänen voitonjulistuksen ja uhkauksen korkeimpaan oikeuteen menosta sisältänyt puheensa ensimmäisenä vaaliyönä tuomittiin laajasti valheelliseksi.

Median edessä Trump keskittyi jatkamaan puheitaan vaalien vääristelystä ja varastamisesta. Puheiden tarkoituksena oli ehkä nostattaa omien kannattajien tunteita protestien jatkamiseksi.

Amerikkalaiset uutiskanavat kertoivat Trumpin seuranneen ääntenlaskua Valkoisessa talossa presidentin työhuoneessa Oval Officessa. Tviittaamisen ohella Trump on soittanut ainakin Arizonan ja Texasin republikaanikuvernööreille.

Uusimmat

Fingerpori

comic