Uutiset

Joe Biden vannoi virkavalansa Yhdysvalloissa – Tuore presidentti vetosi kansan yhdistämiseksi ja tuomitsi valkoisen ylivallan

Joe Biden on maan 46. presidentti. Hän korosti virkaanastujaisissaan kansan yhdistämisen tärkeyttä, lupasi palauttaa maan ulkopoliittiset suhteet ennalleen ja taistella koronapandemiaa vastaan.
Joe Biden vannoi virkavalansa. Vieressä seisoo Jill-vaimo. Kuva: epa08952770
Joe Biden vannoi virkavalansa. Vieressä seisoo Jill-vaimo. Kuva: epa08952770

Yhdysvaltain uusi presidentti Joe Biden sekä varapresidentti Kamala Harris vannoivat virkavalansa kongressitalon edustalla. Bidenista tuli presidentti virallisesti puolilta päivin paikallista aikaa, eli iltaseitsemältä Suomen aikaa.

Virkaanastujaispuheessaan Biden jatkoi teemaa, jota korosti jo vaalikampanjassaan – kansan yhdistämistä. Hän aloitti puheensa sanomalla, että ”tänään on demokratian päivä, historian ja toivon päivä, uudistamisen ja päättäväisyyden”.

Puheen alussa hän myös kiitti edeltäjiään molemmista puolueista.

– Kansan tahto on kuultu, Biden sanoi.

Loppiaisen kongressimellakka kuului puheessa. Sen lisäksi, että Biden vetosi yhteistyöhön, hän tuomitsi rasismin, valkoisen ylivallan ja kotimaisen terrorismin.

– Tiedän, että meitä erottavat voimat ovat syviä ja ne ovat todellisia. Mutta tiedän myös, että ne eivät ole uusia. Meidän historiamme on ollut jatkuvaa kamppailua amerikkalaisen ihanteen, että meidät kaikki luotiin samanarvoisiksi, ja sen kovan ja ruman todellisuuden välillä, että rasismi, nationalismi, pelko ja demonisointi ovat pitkään repineet meitä erillemme, Biden sanoi.

Hän lupasi palvella sekä häntä äänestäneitä että niitä, jotka näin eivät tehneet.

Biden lähetti myös ulkopoliittisen viestin ja lupasi lopettaa viimeistä neljää vuotta leimanneen Yhdysvaltojen eristäytymisen muusta maailmasta.

– Aiomme korjata liittolaisuutemme ja sitoutua jälleen maailmaan.

Tuore presidentti myös piti hiljaisen hetken koronapandemiaan menehtyneiden 400 000 amerikkalaisen muistolle.

Bidenin puhe ei ollut ainoa kongressin mellakasta muistuttanut asia. Varapresidentti Harrisin saatteli tilaisuuteen Eugene Goodman, kongressin poliisi, joka pidätteli väkijoukkoa senaatin käytävillä yksin ja johdatti vihamielisen joukon nopean ajattelun tuloksena pois senaattisalin ovien läheisyydestä.

Pian tilaisuuden jälkeen Biden julkaisi ensimmäisen tviittinsä presidentin virallisella Twitter-tilillä. Hän sanoi olevansa matkalla Valkoiseen taloon ”saman tien töihin”.

– Ei ole aikaa hukattavaksi, kun kyseessä on kohtaamamme (korona-) kriisin torjumisesta.

Kansallislaulun esitti Lady Gaga

Tilaisuudessa Yhdysvaltain kansallislaulun esitti poplaulaja Lady Gaga, joka tuki Bidenia näkyvästi tämän presidentinvaalikampanjan aikana. Harrisin virkavalan jälkeen tilaisuudessa esiintyi poplaulaja Jennifer Lopez.

Lady Gaga esitti Yhdysvaltain kansallislaulun. Kuva: epa08952496
Lady Gaga esitti Yhdysvaltain kansallislaulun. Kuva: epa08952496

Bidenin puheen jälkeen kantrilaulaja Garth Brooks esitti Amazing grace -hymnin.

Hymni muistetaan presidentti Barack Obaman kaudelta, jolloin Obama lauloi sen puheensa päätteeksi vuonna 2015 pastorina ja osavaltisenaattprina toimineen Clementa Pickenyn hautajaisissa Charlestonissa. Pickeny oli yksi uhreista Charlestonin kirkkoammuskelussa, jossa valkoisen ylivallan kannattaja tappoi yhdeksän mustaa henkilöä.

Perinteestä poiketen väistynyt presidentti Donald Trump ei ollut paikalla virkaanastujaisissa, eikä hän vastaanottanut Bidenia Valkoiseen taloon.

Varapresidentti Mike Pence osallistui tilaisuuteen, toisin kuin entinen presidentti Donald Trump. Kuva: epa08952129
Varapresidentti Mike Pence osallistui tilaisuuteen, toisin kuin entinen presidentti Donald Trump. Kuva: epa08952129

Sen sijaan paikalla oli kolme entistä presidenttiä puolisoineen: Bill ja Hillary Clinton, George W. ja Laura Bush sekä Barack ja Michelle Obama. Paikalla oli myös Trumpin varapresidentti Mike Pence, joka ei osallistunut Trumpin jäähyväistilaisuuteen aiemmin keskiviikkona. Pence osallistui vaimonsa Karen Pencen kanssa.

Barack ja Michelle Obama. Kuva: epa08952089
Barack ja Michelle Obama. Kuva: epa08952089

Onnitteluja ja lupauksia yhteistyöstä

Entinen presidentti Obama onnitteli ennen virkavalan vannomista Bidenia Twitterissä.

– Nyt on hetkesi, Obama kirjoitti.

Ennen seremoniaa 17 edustajainhuoneen republikaania ilmaisi avoimessa kirjeessään tukensa Bidenille ja lupasivat yhteistyötä.

– Kahden virkasyytteen jälkeen, pitkien sisäisten tutkintojen ja tuoreimmin hirveän hyökkäyksen jälkeen maamme pääkaupunkiin, on selvää, että puoluejako demokraattien ja republikaanien välillä ei palvele yhtäkään amerikkalaista, edustajat kirjoittivat The Washington Postin mukaan.

Jämerät turvatoimet

Virkaanastujaispäivää ovat leimanneet turvallisuushuolet sen jälkeen, kun Trumpin kannattajat tunkeutuivat loppiaisena kongressitaloon mellakassa, jossa kuoli viisi henkilöä. Tunkeutujien tavoitteena oli estää kongressin vahvistus Bidenin vaalivoitolle.

Bill ja Hillary Clinton. Kuva: epa08952044
Bill ja Hillary Clinton. Kuva: epa08952044

Päivä on toistaiseksi sujunut rauhallisesti.

Normaalitilanteessa Washingtoniin saapuisi virkaanastujaispäivänä tuhansia vierailijoita, mutta turvallisuusmääräysten ja koronapandemiarajoitusten vuoksi vieraiden määrä on vähäinen. Suuri osa virkaanastujaispäivän ohjelmasta järjestettiin virtuaalisesti tai korvattiin televisio-ohjelmalla.

Kongressitalon edustalla sijaitseva National Mall -puisto, joka yleensä täyttyy virkaanastujaisia seuraavasta ihmismerestä, oli keskiviikkona täytetty 200 000 Yhdysvaltain lipulla. Samoin kongressialueelle Capitol-kukkulalle johtava Pennsylvania Avenue oli tänä vuonna tyhjä.

Korjattu klo 19.07: Jutussa luki aiemmin, että paikalla ovat Trumpia lukuun ottamatta kaikki elossa olevat entiset presidentit. Entinen presidentti Jimmy Carter ei ollut paikalla.

Päivitetty klo 19.16: Lisätty tietoja Bidenin puheesta.

Päivitetty klo 19.30. Lisätty tietoja Bidenin puheesta.

Päivitetty klo 20.14: Lisätty Bidenin tviitti, päivitetty pääkuva.

Päivitetty klo 20.46: Lisätty tieto virkaanastujaisissa soitetusta hymnistä.

Päivitetty klo 21.52: Lisätty tieto Eugene Goodmanista.

Uusimmat

Fingerpori

comic