Uutiset

Joe Bidenista tulee tänään Yhdysvaltain 46. presidentti – näin virkaanastujaispäivä etenee

Virkavalan vannomisen jälkeen Joe Biden allekirjoittaa Valkoisessa talossa ensimmäisiä presidentin asetuksia, joihin kuuluu muun muassa vaatimus kasvomaskin käyttämisestä liittovaltion tiloissa.
Joe Biden vannoo virkavalansa noin kello 18.45 Suomen aikaa. Kuva: ERIK S. LESSER / EPA
Joe Biden vannoo virkavalansa noin kello 18.45 Suomen aikaa. Kuva: ERIK S. LESSER / EPA

Joe Bidenista tulee tänään keskiviikkona Yhdysvaltain 46. presidentti, kun hän vannoo virkavalansa Capitol-kukkulalla Washingtonissa.

Normaalisti tilaisuutta kerääntyy seuraamaan satoja tuhansia ihmisiä, mutta pandemian ja kongressin mellakan takia tilaisuuteen otetaan vain joitain tuhansia kutsuvieraita. Esimerkiksi Capitol-kukkulan edessä oleva Mall-puisto on lähes täysin suljettu yleisöltä.

Seremoniaan osallistuvat entisistä presidenteistä Bill Clinton, George W. Bush ja Barack Obama. Väistyvä presidentti Donald Trump ei osallistu tilaisuuteen, mutta varapresidentti Mike Pence on paikalla.

Seremoniaa varjostavat turvallisuusuhat, joiden takia Washingtonissa on yli 30 000 kansalliskaartin sotilasta ja poliisiviranomaista. Turvallisuusuhista huolimatta Biden on halunnut vannoa virkavalansa perinteiden mukaisesti ulkona kongressitalon edessä.

Tavallisesti tilaisuus alkaa presidentin ja varapresidentin perinteisellä paraatilla, joka kulkee Pennsylvania Avenueta Valkoiselta talolta kongressitalolle. Pandemian takia sen on korvannut virtuaalinen paraati.

Virkaanastujaispäivän ohjelma

Joe Biden ja hänen varapresidenttinsä Kamala Harris puolisoineen aloittavat virkaanastujaispäivän osallistumalla Suomen aikaa noin kello 15.45 seremoniaan kirkossa. Puoli kuudelta Biden ja Harris saapuvat kongressitalolle, jossa virkaanastujaisseremonia pidetään.

Seremoniaa harjoiteltiin maanantaina kongressitalolla Washingtonissa. Kuva: MICHAEL REYNOLDS / EPA
Seremoniaa harjoiteltiin maanantaina kongressitalolla Washingtonissa. Kuva: MICHAEL REYNOLDS / EPA

Virkaanastujaiset alkavat kello 18.15 Suomen aikaa. Poptähti Lady Gagan laulaman kansallislaulun jälkeen Harris vannoo virkavalansa.

Noin kello 18.45 Biden vannoo virkavalansa käsi Raamatulla, ja sen jälkeen hän pitää puheen. Virallisen seremonian jälkeen Biden ja Harris vierailevat kello 21.25 tuntemattoman sotilaan haudalla.

Myöhemmin Biden allekirjoittaa Valkoisessa talossa ensimmäisiä presidentin asetuksia, joihin kuuluu muun muassa vaatimus käyttää kasvomaskia liittovaltion tiloissa.

Suomen aikaa kello 3.30 alkaa näyttelijä Tom Hanksin juontama puolentoista tunnin televisiolähetys, jossa esiintyvät muun muassa Jon Bon Jovi, Demi Lovato, Justin Timberlake ja Bruce Springsteen.

Uusimmat

Fingerpori

comic