Uutiset

Johan Bäckman ja kolme muuta suomalaista Ukrainan pakotelistalle – toimivat Itä-Ukrainan sotatasavaltojen marraskuisissa ”vaaleissa” "vaalitarkkailijoina"

Presidentinvaaleihin valmistautuva Ukraina on lisännyt uusia nimiä pakotelistalle. Suomalaiset ovat tunnettuja Kremlin tukimiehinä.
Ukrainassa valmistaudutaan viikonlopun presidentinvaaleihin. Niiden alla Ukraina täydensi pakotelistaansa, jolla on nyt myös neljä suomalaista. Kuva: SERGEY DOLZHENKO
Ukrainassa valmistaudutaan viikonlopun presidentinvaaleihin. Niiden alla Ukraina täydensi pakotelistaansa, jolla on nyt myös neljä suomalaista. Kuva: SERGEY DOLZHENKO

Neljä Suomen kansalaista on joutunut Ukrainan pakotelistalle. Kremliä tukevasta ja myötäilevästä toiminnasta tunnetut Janus Putkonen, Johan Bäckman, Jon Hellevig ja Jarmo Ekman on asetettu Ukrainan uudelle pakotelistalle kolmeksi vuodeksi. Tieto käy ilmi Ukrainan kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston ukrainankielisestä päätösasiakirjasta.

Asia vahvistetaan Lännen Medialle Ukrainan Helsingin suurlähetystöstä.

Ukraina on määrännyt mainituille suomalaisille kolmen vuoden maahantulokiellon. Miehiä muun muassa estetään hyödyntämästä heidän Ukrainassa mahdollisesti omistamiaan kiinteistöjä ja varoja. Kielto koskee myös ukrainalaisten pankkitilien käyttämistä.

Ukraina asetti samalla rajoituksia myös EU:n, Yhdysvaltojen ja Kanadan pakotelistalla jo oleville tahoille. Kyse on tahoista, jotka osallistuivat Krimin Venäjän mantereeseen yhdistävän sillan rakentamiseen sekä ukrainalaisiin sotilasaluksiin kohdistuneeseen aseelliseen hyökkäykseen ja merimiesten laittomiin pidätyksiin.

Ukrainalaisalusten valtaus ja pidätykset tapahtuivat Kertshinsalmessa, joka erottaa toisistaan Krimin niemimaata ja Venäjän mannerosia.

– Sanktiot koskevat myös henkilöitä, jotka olivat järjestämässä laittomia vaaleja vallatuilla Donetskin ja Luhanskin alueella sekä Krimillä, Ukrainan Helsingin suurlähetystön toinen lähetystösihteeri Viktoriia Konontsuk kertoo sähköpostitse Lännen Medialle.

Kaikki listalle päätyneet suomalaiset toimivat Itä-Ukrainan kapinallistasavaltojen marraskuisissa ”vaaleissa” vallanpitäjien hyväksyminä vaalitarkkailijoina. Heidät esiteltiin tuolloin venäläismediassa Suomen lähettäminä ”kansainvälisinä vaalitarkkailijoina”, mikä palveli propagandatarkoituksia.

Todellisuudessa Suomi ja muut länsimaat eivät lähettäneet vaaleihin tarkkailijoita. Euroopan unioni Suomi mukaan lukien tuomitsi vaalit laittomiksi. Näin myöskään vaalitarkkailujärjestö Etyj ei osallistunut vaalitarkkailuun.

Venäjän valtiojohtoisessa mediassa ”vaalitarkkailijoiden” suomalaisuutta pidettiin esillä ja käytettiin tuomaan lisää uskottavuutta heidän lausunnoilleen.

Pakotteiden syy voi olla myös laiton käyminen Ukrainalta vallatulla Krimillä, Ukrainan vastaisten julkaisujen jakelu sekä laiton Ukrainalle kuuluvien museokokoelmien vastaanotto ja käyttö. Konontsukin mukaan listan julkaisuajankohta määräytyi sen mukaan, miten tiedonkeruu pakotelistan laatimista varten eteni. Ukrainassa käydään tulevana viikonloppuna presidentinvaalit.

Tuore pakotelista

Ukraina on vastikään säätänyt uusia pakotteita venäläisiä ja muunmaalaisia kohtaan.

Pakotelistalla on yhteensä 848 yksityishenkilöä ja 294 oikeushenkilöä koskevaa mainintaa.

Suurin osa listan henkilöistä on Venäjän kansalaisia.

Suomen kansalaisia listalle on päätynyt neljä.

Suomalaisista dosentti Johan Bäckman on mainittu listalla kahteen otteeseen.

Pakotelista julkaistiin Ukrainan presidentinhallinnon sivuilla viime viikolla.

Ukraina on säätänyt vastaavia henkilöihin kohdistuvia pakotteita syyskuusta 2015 alkaen.

Uusimmat

Fingerpori

comic