Uutiset

John Lennonin kuolemasta tulee tiistaina kuluneeksi 40 vuotta – Suomalaisille suru-uutisen kertoi Jake Nyman

Tietoa oli vaikeaa uskoa, kun toimittaja kertoi sen radiossa joulukuisena tiistaiaamuna vuonna 1980.
The Beatlesin toinen johtohahmo John Lennon asui elämänsä yhdeksän viimeistä vuotta New Yorkissa. Kuva: MONSTER ENTERTAINMENT LTD
The Beatlesin toinen johtohahmo John Lennon asui elämänsä yhdeksän viimeistä vuotta New Yorkissa. Kuva: MONSTER ENTERTAINMENT LTD

Vuonna 1980 joulukuun 9. päivä oli tiistai. Yleisradion musiikkitoimittaja Jake Nymanin toimitti silloin radiossa Rokkivekkari-nimistä aamuohjelmaa, jonka suoraan lähetykseen hän sai Ilta-Sanomien kollegaltaan Jaakko Tahkolahdelta järkyttävän tiedon Yhdysvalloista. Uutistoimistojen mukaan John Lennon oli ammuttu New Yorkissa.

Varmistettuaan tiedon paikkansa pitävyyden Nyman keskeytti ohjelman ja kertoi suru-uutisen suomalaisille.

– Kun ohjelma loppui, en minä nyt romahtanut, mutta istuin alas, olin pitkään hiljaa ja mietin, mitä oikein on tapahtunut, hän muisteli myöhemmin Ylen haastattelussa Miten minusta tuli minä.

Yksi suurimmista

Jake Nyman muisteli myös, että ensivaiheessa Yleisradion vanhat uutistoimittajat eivät pitäneet ex-beatlen kuolemaa kummoisenakaan uutisena.

Sen merkitys valkeni vasta myöhemmin, kun murhenäytelmä näytti pysäyttäneen puolet ihmiskunnasta.

John Lennon (1940-1980) oli Elvis Presleyn ja Bob Dylanin ohella yksi niistä 1900-luvun loppupuoliskon sukupolvi-ikoneista, joiden voi oikeasti sanoa tavalla tai toisella muuttaneen maailmaa.

Strawberry Fields on John Lennonin "muistolehto" New Yorkin Central Parkissa. Kuva: ALBA VIGARAY
Strawberry Fields on John Lennonin ”muistolehto” New Yorkin Central Parkissa. Kuva: ALBA VIGARAY

Viisi laukausta

Uutisen merkitystä korosti sen yllättävyys.

Lennonin kuolinpäivä oli maanantai 8. joulukuuta. Se oli hänen ja Yoko Onon kalenterissa vilkas päivä. Vuonna 1971 New Yorkiin muuttanut pariskunta poseerasi ensin kotonaan Central Parkin reunassa valokuvaaja Annie Leibowitzille ja lähti sitten studiolle miksaamaan Onon soololevylle tulevaa kappaletta Walking on Thin Ice.

Matkalla he törmäisivät 25-vuotiaaseen faniin Mark Chapmaniin, joka pyysi ja sai Lennonilta nimikirjoituksen.

Kaksikon palatessa kotiin Dakota-taloon muutamaa tuntia myöhemmin Ono nousi autosta ensin. Lennon kulki pääovelle hänen perässään kantamusten kanssa, kun hän kuuli jonkun kutsuvan itseään: ”Mr. Lennon”. Se oli samainen Chapman, joka enempiä puhumatta ampui idoliaan viisi kertaa revolverilla.

John Lennon menehtyi matkalla sairaalaan. Mielisairaaksi mutta ”henkisesti ymmärryskykyiseksi” todettu ampuja tuomittiin elokuussa 1981 elinkautiseen vankeuteen, jota hän kärsii edelleen. Hän on anonut ehdonalaiseen pääsyä turhaan 11 kertaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic