Uutiset

John McCain 1936–2018 - itsenäinen ajattelija ja äänekäs Trump-kriitikko on poissa

Republikaanisenaattori menehtyi aivosyövän seurauksena 81-vuotiaana.
John McCain teki pitkän uran Yhdysvalojen senaatissa. Hän menehtyi aivosyöpään lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Yksi Yhdysvaltojen arvostetuimmista poliitikoista, republikaanien senaattori ja kaksinkertainen presidenttiehdokas menehtyi vain vuorokausi sen jälkeen, kun hänen perheensä oli ilmoittanut Twitterissä, että John McCainin syöpähoidot on lopetettu.

Kuolemasta kertoi McCainin kanslia. Lisäksi hänen perheenjäsenensä kirjoittivat hyvästit Twitteriin.

– Sydämeni on särkynyt. Olen onnellinen, että sain elää 38 vuotta kestäneen seikkailun, joka tarkoitti tämän miehen rakastamista. Hän nukkui pois samalla tavalla kuin hän eli: omilla ehdoillaan, rakkaittensa ympäroimänä paikassa, jota hän eniten rakasti, tviittasi McCainin vaimo Cindy McCain.

– Rakastan sinua aina rakas isäni, kuuluivat tytär Meghan McCainin jäähyväissanat Twitterissä.

81-vuotiaan John McCainin aggressiivinen aivosyöpä todettiin viime kesänä.

McCain oli koko tämän vuoden sairauslomalla, mutta osallistui silti aktiivisesti julkiseen keskusteluun.

Suoraselkäinen poliitikko

McCain tunnettiin tinkimättömänä poliitikkona, joka vastusti presidentti Donald Trumpia alusta asti, vaikka he kuuluivat samaan puolueeseen.

Hän ei myöskään sortunut arvostelemaan vastustajiaan tavoilla, joita hän piti ala-arvoisina.

Kampanjoidessaan presidentti Barack Obaman vastaehdokkaana vuonna 2008, kampanjatilaisuuteen osallistunut nainen kysyi häneltä voiko Obamaan luottaa, koska ”tämä on arabi”.

McCain tyrmäsi salamannopeasti naisen väitteen, ja totesi Obaman olevan kunnollinen kansalainen ja perheenisä, jonka kanssa hänellä on erimielisyyksiä ainoastaan politiikasta.

Se, että McCain ei suostunut käymään Obaman kimppuun valheellisella väitteellä, teki hänestä monelle henkisen presidentin.

Samaan aikaan Yhdysvalloissa oli valloillaan Birther-liike, joka yritti virheellisesti väittää Obaman syntyneen ulkomailla. Obama oli syntynyt Havaijilla.

McCain luotti yhteistyöhön

Sanaa ”maverick” on käytetty kuvaamaan McCainia. Sana tarkoittaa itsenäistä ajattelijaa tai jopa kapinallista.

McCain ei ollut aina republikaanipuolueen uskollinen soturi, vaan hän kannatti suorasanaisesti niitä asioita, joihin uskoo. Hän puhui paljon puoluerajat ylittävän yhteistyön merkityksestä.

McCain oli myös ehkä Yhdysvaltojen politiikan johdonmukaisin Putin-vastustaja, jolle länsimaisen demokratian asia ja esimerkiksi Baltian maiden puolustaminen oli tärkeää.

McCain puhui selvin sanoin myös Venäjän opposition ja ihmisoikeuksien puolesta nimittäen viime vuosinaan Putinia ”käytännössä murhaajaksi”.

Trumpia ei haluta hautajaisiin

McCainin ja presidentti Donald Trumpin välit kiristyivät jo tämän ollessa ehdokkaana, eikä McCain suostunut tukemaan Trumpin valintaa presidentiksi.

McCain perusteli päätöstään Trumpin käytöksellä ja toiminnalla, jonka taakse on mahdoton asettua. McCain sydämistyi erityisesti Trumpin naisia halventavista lausunnoista.

Myöhemmin McCain arvosteli muun muassa Trumpin versiota terveydenhuoltouudistuksesta ja tuomitsi Trumpin hyökkäykset FBI:ta ja Yhdysvaltojen tiedustelupalvelua vastaan.

Trump vastasi kritiikkiin samalla mitalla ja solvasi McCainia avoimesti esimerkiksi Twitterissä.

Vuonna 2016 syntyi kohu, kun Trump sanoi, että McCain ei ole sankari eikä hän pidä ”ihmisistä, jotka ovat olleet vankilassa”.

Lausunnolla Trump viittasi McCainin menneisyyteen Vietnamin sodassa, jossa hän joutui sotavangiksi. Häntä myös kidutettiin vankeusaikana.

Yhdysvalloissa McCainia pidetään laajasti sotasankarina.

Kireistä väleistä huolimatta Trump tviittasi surunvalittelut McCainin kuoleman johdosta.

McCain on toivonut, että presidentti Trump ei osallistu hänen hautajaisiinsa.

Sen sijaan presidentti Obaman odotetaan osallistuvan hautajaisiin.

McCain haudataan Phoenixiin Arizonaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti