Uutiset

Johnson esitti EU:lle "viimeisen tarjouksensa" Britannian EU-erosta

Britannian pääministerin mukaan maa lähtee EU:sta 31.10., "mitä sitten tapahtuukin". Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalle tai sen läheisyyteen ei tule rajatarkastuksia.
Britannian pääministeri Boris Johnson valmisteli tiistaina Manchesterissa tärkeää puhettaan, jonka hänen oli määrä pitää puoluetovereilleen keskiviikkona. Kuva: Stefan Rousseau / Press Association / POOL
Britannian pääministeri Boris Johnson valmisteli tiistaina Manchesterissa tärkeää puhettaan, jonka hänen oli määrä pitää puoluetovereilleen keskiviikkona. Kuva: Stefan Rousseau / Press Association / POOL

Britannian pääministeri Boris Johnson lupasi keskiviikkona puheessaan konservatiivien puoluekokoukselle, että Britannia lähtee EU:sta 31.10. ”mitä sitten tapahtuukin”.

– Koko maailma haluaa, että rauhallisesti ja järkevästi tämä saadaan tehdyksi ja jatketaan eteenpäin. Siksi haluamme erota EU:sta 31. lokakuuta, mitä sitten tapahtuukin… Tehdään brexit, me pystymme, meidän pitää ja me teemme sen, hän sanoi suosiotaan osoittaville puoluetovereilleen.

Johnson esitti ”viimeinen tarjouksensa” EU:lle Britannian EU-erosta. Johnson kertoi puolueväelle tarjouksen olevan ”reilu ja järkevä kompromissi”. Hän toivoi, että myös EU olisi valmis kompromissiin.

– Tänään Brysselissä me asetamme pöytään rakentavia ja järkeviä ehdotuksia, jotka tarjoavat kompromisseja molemmille puolille, hän kertoi.

Britannian ehdotuksen mukaan Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalle tai sen lähelle ei tule rajatarkastuksia. Tämä varmistettaisiin erilaisilla ”teknologisilla ratkaisuilla”.

Britannia kunnioittaa rauhanprosessia ja pitkänperjantain rauhansopimusta. Rajan molemmin puolin olevien maanviljelijöiden ja liike-elämän sopimuksia noudatetaan.

Samaan aikaan Britannia kokonaisuudessaan vetäytyy EU:sta ja Britannia kontrolloi kauppapolitiikkaansa alusta asti.

Johnsonin mukaan ainoa vaihtoehto esitetylle sopimukselle olisi sopimukseton ero.

”Jos parlamentti olisi tosi-tv-show…”

– Jos parlamentti olisi tosi-tv-show, meidät olisi kaikki äänestetty ulos jo tähän mennessä, Johnson sanoi. Hänen mukaansa äänestäjillä on enemmän valtaa sanoa tosi-tv-tähdestä kuin parlamentista.

Teemme sopimuksen EU-ystäviemme kanssa nykyisen antautumissopimuksen tilalle, hän sanoi viitaten Theresa Mayn neuvottelemaan sopimukseen.

Johnsonin mukaan työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn haluaa toista kansanäänestystä EU-jäsenyydestä.

– Voitteko kuvitella, toiset kolme vuotta tätä, Johnson sanoi saaden yleisönsä nauramaan.

Myöhemmin hän sanoi, että ”lähettäkäämme Jeremy Corbyn maata kiertävälle radalla, minne hän kuuluu”.

Me olemme eurooppalaisia, rakastamme Eurooppaa, sanoi Johnson. Tarvitsemme kuitenkin uudenlaisen kumppanuuden EU:n kanssa.

– Oletteko valmiit sopimukseen 31.10? Johnson kysyi yleisöltä, ja vastaus oli kyllä.

Brexit yhä hämärän peitossa

Brexitin tulevaisuus on edelleen hämärän peitossa, vaikka Britannian eroon on aikaa enää vajaa kuukausi. Britannia voi lähteä EU:sta sopimuksen kanssa tai ilman sitä – tai jäädä unioniin.

– Hyvät ystäväni, pelkäänpä että kolmen ja puolen vuoden jälkeen ihmiset alkavat tuntea, että heitä pidetään hölmöinä. He alkavat epäillä, että tässä maassa on voimia, jotka yksinkertaisesti eivät halua brexitiä ollenkaan, Johnson sanoi.

– Pannaan brexit toimeksi 31. lokakuuta jotta 2020 tämä maa voi jatkaa eteenpäin.

Johnson luottaa siihen, että hän pystyy saamaan Brysseliltä riittävästi myönnytyksiä saadakseen brexitin kannattajat brittiparlamentissa hyväksymään minkä tahansa sopimuksen.

Pääministeri on lyönyt kiinni sen, että ero tapahtuu lokakuun lopussa. Parlamentti on kuitenkin asettanut esteitä hänen tielleen hyväksymällä lain, joka vaatii häntä pyytämään EU:lta eron lykkäämistä, mikäli hän ei pysty sopimaan erosta EU:n huippukokouksessa 17.–18. lokakuuta.

Uusimmat

Fingerpori

comic