Uutiset

Johtava lääkäri linjasi, että vain lääketieteellisistä syistä johtuvaa lapsettomuutta voi hoitaa – oikeus katsoi ohjeen syrjivän naispareja

Itä-Suomen hallinto-oikeuden mukaan johtavan ylilääkärin määräys syrji naispareja heidän seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Johtajaylilääkäri on nykyään jo eläkkeellä.
Itä-Suomessa annettiin vuonna 2015 hedelmöityshoitoja koskeva hoitomääräys, jonka hallinto-oikeus katsoi syrjivän naispareja.

Johtajaylilääkärin tekemä linjaus hedelmöityshoidoista syrji naispareja, katsoo Itä-Suomen hallinto-oikeus tiistaina tekemässään ratkaisussa.

Suomen johtavat ylilääkärit totesivat toukokuussa 2015, että julkisella puolella annetaan hoitoa ainoastaan sellaiseen lapsettomuuteen, joka johtui lääketieteellisistä syistä. Rajaamista perusteltiin resurssien puutteella.

– Julkisella puolella hoidetaan vain lääketieteellisistä syistä johtuvaa lapsettomuutta. Lääketieteellisesti ei ole perusteltua antaa hedelmöityshoitoja naispareille. Klinikoihin tulleet lähetteet palautetaan, oli kyseisen kokouksen pöytäkirjassa lukenut.

Itä-Suomessa sijaitsevan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri oli antanut oheisen linjauksen mukaisen määräyksen johtamalleen sairaanhoitopiirille.

Puolitoista vuotta myöhemmin, joulukuussa 2016, yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta arvioi, että johtajaylilääkärin linjaus syrji naispareja heidän seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi.

Johtajaylilääkäri on sittemmin jäänyt jo eläkkeelle.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan päätös eteni Itä-Suomen hallinto-oikeuden ratkaistavaksi johtajaylilääkärin valituksen vuoksi. Varsinaisesti valitus koski oikeudenkäyntikustannuksia, mutta oikeus otti samalla kantaa varsinaiseen asiaan.

Oikeus: hoitomääräys syrji

Johtajaylilääkäri vetosi syrjintäolettaman osalta terveydenhuoltolakiin, ja erityisesti siihen, että naispareille tehtävät hedelmöityshoidot eivät lain mukaan kuulu terveydenhuollon palveluvalikoimaan.

Hallinto-oikeus kuitenkin katsoi, että terveydenhuoltolaki ei kyseisen kohdan osalta ole riittävän täsmällinen.

Muun muassa tämän vuoksi hallinto-oikeus katsoi, että hoitomääräys syrji naispareja ja oli yhdenvertaisuuslain vastainen.

Tämän vuoksi yhdenvertaisuus- ja valvontalautakunta sai vaatia muutoksia johtajaylilääkäriltä.

Hallinto-oikeuden päätöksestä voi toistaiseksi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Uusimmat

Fingerpori

comic