Uutiset

Joistain Ruotsin alueista voi nyt matkustaa Tanskaan ja Norjaan – kotimaanmatkailu huolettaa Ruotsissa

Tanska ja Norja ovat sallineet tiettyjen Ruotsin läänien asukkaiden matkustuksen maihinsa. Ruotsalaisten matkustusmahdollisuudet lisääntyvät, mutta kaikkialle ei länsinaapurista vielä pääse. Suomi ei ole Tanskan ja Norjan tavoin määritellyt matkustusrajoituksia aluekohtaisesti.
Malmön asukkaat voivat pian ylittää sillan Tanskaan. Kolmikko nautiskeli näkymästä Ruotsin ja Tanskan välisen Juutinrauman sillan lähettyvillä heinäkuun alussa Malmössä, Ruotsissa. Kuva: epa08521956
Malmön asukkaat voivat pian ylittää sillan Tanskaan. Kolmikko nautiskeli näkymästä Ruotsin ja Tanskan välisen Juutinrauman sillan lähettyvillä heinäkuun alussa Malmössä, Ruotsissa. Kuva: epa08521956

Ruotsin hankalasta koronatilanteesta huolimatta, ruotsalaisten matkustusmahdollisuudet lisääntyvät.

Tanska avaa rajansa Skoonen, Blekingen sekä Västerbottenin läänien asukkaille, kertoi muun muassa ruotsalaismedia Dagens Nyheter alkuviikosta.

Myös Norja on avannut rajojaan ruotsalaisille. Norjaan pääsee Skoonen, Blekingen ja Kronobergin lääneistä, muttei lääneistä, jotka ovat kosketuksissa Norjan rajan kanssa, kertoi muun muassa Ruotsin yleisradioyhtiö SVT perjantaina.

Skoone sijaitsee Etelä-Ruotsissa, Tanskan naapurissa, Blekinge Skoonen itäpuolella, Kronoberg Skoonen pohjoispuolella ja Västerbotten Pohjois-Ruotsissa.

Koronatilanteen on katsottu olevan näissä lääneissä parempi kuin esimerkiksi Tukholman läänissä.

Ruotsalaiset voivat joutua karanteeniin

Ruotsalaiset voivat matkustaa ilman rajoituksia useaan Euroopan maahan.

Kesäkuun lopussa Ruotsissa asuvat saivat matkustaa ilman rajoitetta Espanjaan, Portugaliin, Italiaan, Puolaan, Ranskaan, Belgiaan ja Kroatiaan, kertoi muun muassa englanninkielinen uutissivusto The Local (Sweden).

Sen jälkeen on uutisoitu ainakin jo mainittujen Tanskan ja Norjan muutoksista matkustusrajoituksiin.

Muihinkin maihin Ruotsista voi matkustaa, mutta matkustajaa voi perillä odottaa karanteeni tai muita rajoituksia.

Kreikkalaiset päättivät estää matkatoimisto TUI:n lennot Ruotsista Kreikkaan, koska toimiston ensimmäinen tilauslento Rodokseen aiheutti riidan, kertoi Aftonbladet viime maanantaina.

Lennolle oli annettu erikoislupa, sillä sen oli tarkoitus olla markkinointilento, mutta monet matkustajista olivatkin normaaleja turisteja.

Kreikka on ainakin toistaiseksi kieltänyt suorat lennot Ruotsista Kreikkaan, mutta kiellon odotetaan poistuvan 15. heinäkuuta, kirjoittaa Aftonbladet.

Kotimaanmatkailu aiheuttaa huolta

Suomalaisten tavoin ruotsalaiset ovat innostuneet matkustamaan kotimaassaan.

Lisääntynyt kotimaanmatkailu on aiheuttanut huolta Ruotsin turvallisuusvirastossa, kirjoitti Expressen sunnuntaina.

– On huoli, että matkustaminen lisää tartunnan leviämistä, viranomainen kirjoitti äskettäisessä raportissa.

Kesäkuun lopussa Ruotsi toivotti tervetuulleeksi 15 eri valtion, kuten Kreikan, Kroatian, Slovenian, Belgian, Sveitsin ja San Marinon, asukkaat, kertoi esimerkiksi the Local kesäkuussa.

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde perusteli päätöstä tiedotustilaisuudessa kesäkuun loppupuolella, uutisoi muun muassa Reuters.

– Aivan kuten aikaisemmassa päätöksessä, tämä ei perustu tartunnan leviämiseen, vaan karanteenisääntöihin liittyvään epävarmuuteen tai siihen, että ei ole lentoja, junia ja laivoja, joilla tulla takaisin kotiin (tietyistä maista).

Suomi toistaiseksi määrännyt matkustamisesta maittain

Norjan ja Tanskan tavoin, Suomi ei ole sallinut tai rajannut matkustusta alueittain, vaan on määrännyt matkustamisesta maittain.

Ei ole kuitenkaan mahdotonta, että Suomi tekisi päätöksiä alueittain.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on kommentoinut, että alueellisten erojen huomioimista matkustusrajoituksissa olisi tarkasteltava.

Suomessa voitaisiin näin halutessa sallia liikkuminen esimerkiksi Tornion ja Haaparannan rajalla.

Haaparannassa oli perjantaihin mennessä ollut kahdeksan koronavirustartuntaa ja Torniossa 51. Ottaen huomioon kaupungin koot, Torniolla on kaksinkertainen määrä todettuja koronatartuntoja.

Norbottenin läänissä, jossa Haaparanta sijaitsee, sen sijaan on Lappia runsaasti enemmän koronatapauksia.

Vuonna 2019 Norbottenin väkiluku oli pyöristettynä 250 500 ja Lapin 177 200. Varmistettuja koronatapauksia Norbottenissa on ollut yhteensä 1472, kun taas Suomen Lapissa on ollut 70 vahvistettua tapausta.

Suomi helpotti juuri matkustamista sen ja 28 maan välillä. Vaatimuksena oli se, että maissa on ollut alle 8 koronatapausta 100 000 asukasta kohden kahden viikon aikana.

Jos Norbotten erotettaisiin omaksi alueekseen, sen tulisi läpäistä Suomen vaatimukset, jotta matkustaminen voitaisiin sinne Suomesta sallia.

Ruotsi vs. muut Pohjoismaat

Ruotsissa oli todettu sunnuntai-iltapäivään mennessä yhteensä 74 898 varmistettua koronavirustapausta.

Suomessa varmistettuja tapauksia on 7 279, Norjassa 8 965, Islannissa 1 888 ja Tanskassa 12 946.

Ruotsissa koronaan on kuollut tähän mennessä 5 526 ihmistä.

Suomessa koronakuolemia on 329, Norjassa 252, Islannissa 10 ja Tanskassa 609.

Pohjoismaiden korkein kuolleisuusprosentti on Ruotsissa. Sitten tulevat Tanska, Suomi, Norja ja Islanti.

Ruotsissa asuu noin 10,2 miljoonaa, Suomessa 5,5 miljoonaa, Norjassa n. 5,4 miljoonaa, Islannissa yli 360 000 ja Tanskassa n. 5,8 miljoonaa ihmistä.

Suhteutettuna asukaslukuun eniten koronatapauksia on Pohjoismaissa ollut Ruotsissa, sitten Islannissa, Tanskassa, Norjassa ja Suomessa.

Reuters

Uusimmat

Fingerpori

comic