Uutiset

Joka toinen peruskoululainen haluaisi uuden harrastuksen koulupäivän yhteyteen – Suomen malli käynnistyy alkuvuonna

Valtion tukemaan harrastuspilottiin haki 115 koulua ja ensi syksystä asti mallin pitäisi tulla pysyväksi. Lasten ja nuorten toiveharrastukset ovat yllättävänkin perinteisiä.
Ei liene yllättävää, että mopon korjaus on yläkoululaisten poikien toiveharrastusten kärkipäätä. Kuva: Timo Marttila
Ei liene yllättävää, että mopon korjaus on yläkoululaisten poikien toiveharrastusten kärkipäätä. Kuva: Timo Marttila

Joka viidenneltä peruskoululaiselta puuttuu mieleinen harrastus, selviää poikkeuksellisen laajasta koululaiskyselystä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön kyselyyn vastasi lähes 200 000 lasta ja nuorta. Heiltä tiedusteltiin mielipiteitä koulupäivään liitettävästä harrastustoiminnasta.

Useampi kuin joka toinen peruskoululainen haluaisi aloittaa uuden harrastuksen koulupäivän yhteydessä eli esimerkiksi oppituntien jälkeen.

Alakoululaisten harrastustoiveiden kärjessä olivat parkour, kiipeily, ruuanlaitto, eläinkerho, kuvataide, laskettelu ja jalkapallo.

Yläkoulussa toivekärkeen nousivat niin ikään ruuanlaitto ja laskettelu, mutta myös kuntosali, ampumaurheilu, biljardi ja mopon korjaus.

Parkourista ruuanlaittoon ja eläinkerhosta mopon korjaukseen

Vastaajat saivat itse merkitä vastauksiinsa sukupuoleksi poika, tyttö tai muu. Kohdan sai jättää myös avoimeksi.

Kahden sukupuolen toiveharrastukset olivat yllättävänkin perinteisiä.

Tytöillä toiveharrastusten kärjessä ovat ratsastus, ruuanlaitto, kuvataide, eläinkerho ja tanssi. Suosittuja toiveita ovat myös esimerkiksi kiipeily, agility ja elokuvakerho.

Pojilla kärkeen nousevat parkour, pelisuunnittelu, jalkapallo ja mopon korjaus. Lisäksi listalta löytyvät muun muassa metsästys, laskettelu ja historiakerho.

Merkillepantavaa on se, että noin 3 000 vastaajaa ilmoitti sukupuolekseen jonkin muun. Avoimeksi kohdan jätti noin 5 500 vastaajaa.

Seuraava rahoitushaku kunnille maaliskuussa

Vaikka halua harrastusten aloittamiseen on, toteutus ei aina onnistu esimerkiksi taloudellisten syiden vuoksi.

Hallituksen käynnistämä niin sanottu harrastamisen Suomen malli pyrkii tarjoamaan jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuuden sekä mieluiseen että maksuttomaan harrastukseen koulupäivän yhteydessä.

Kunnat voivat hakea mallin toteuttamiseen valtion rahoitusta.

Osassa kuntia mallin toteuttaminen alkaa pilottina jo ensi vuoden alussa. Tähän vaiheeseen oli tarjolla kymmenen miljoonan euron avustuspotti.

– Hakemuksia tuli 115, ja aluehallintovirastot tekevät päätökset viimeistään tammikuussa, kertoo liikunnan vastuualueen johtaja Tiina Kivisaari opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Seuraava rahoitushaku aukeaa maaliskuussa.

Koulujen ja kuntien erot huomioon

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo, että ensi syksynä pilotti muuttuu pysyväksi käytännöksi.

– Olemme sitoutuneet siihen, että ensi vuoden budjetissa mallille on pysyvä rahoitus. Tästä on tehty päätös jo hallitusneuvotteluissa.

Saarikko painottaa koulujen ja kuntien kirjavuutta. Eroja on esimerkiksi alueiden sosioekonomisessa tilanteessa, koulukuljetusten vaativuudessa tai harrastuksia ohjaavien aikuisten löytämisessä.

Pilotoinnin aikana mallista pyritään tekemään sellainen, että erot saadaan huomioitua.

Myös toiveharrastusten lista on eri alueilla erilainen.

– Kyselyn koulukohtaiset tulokset julkaistaan ensi viikolla. Niistä harraatusten järjestäjät näkevät, mistä löytyvät oman alan kiinnostuneet lapset ja nuoret, toteaa ministeriön neuvotteleva virkamies Iina Berden.

”Iloa sekä onnistumisen ja oppimisen kokemuksia”

Kysely lähetettiin kaikkiin ala- ja yläkouluihin, ja oppilaiden vastausprosentti oli 35. Vastaajia oli 197 040, kun neljä kertaa järjestetyn koululaiskyselyn aiempi ennätys oli 77 000.

Ministeriön mukaan saavutus on verkkokyselyjen joukossa jopa kansainvälisesti merkittävä.

Saarikko kiittääkin tiedotteessa kaikkia vastaajia sekä vastaamista edistäneitä opettajia ja rehtoreita.

– Jokaisella lapsella pitää olla mahdollisuus harrastukseen. Se tuottaa iloa sekä onnistumisen ja oppimisen kokemuksia, Saarikko toteaa.

– Harrastuskysely on loistava alkusysäys sille, että koulupäivien yhteyteen tulee lasten ja nuorten toiveiden mukaisia harrastuksia.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic