Uutiset

Joka viidettä nuorta kiusataan somessa – Verkkopalvelu tarjoaa ilmaista oikeusapua kiusatuille

Maksuton ja anonyymi Someturva-palvelu tarjoaa asiantuntevaa oikeusapua somessa tai muualla verkossa kohdattuihin ongelmiin. Kuva: Terho Aalto

Nykyään kiusaaminen ulottuu netin ja älypuhelinten avulla koulun ja kotipihan lisäksi kotiin ja vapaa-ajalle. Kiusaamista tapahtuu niin keskustelupalstoilla, mobiilisovelluksissa, yhteisöpalveluissa kuin verkkopeleissäkin.

Yläkouluikäisistä suomalaisista nuorista lähes 21 prosenttia on kokenut kiusaamista internetissä. Alma Median ja Lasten ja nuorten säätiön kyselytutkimukseen vastasi maalis-toukokuussa 2017 yhteensä 1091 yläkoululaista eri puolilta Suomea.

Uusi Someturva-palvelu tarjoaa ilmaista oikeusapua somessa kohdatun kiusaamisen, häirinnän ja uhkailun sattuessa. Palvelu auttaa ymmärtämään ongelmatilannetta, antaa toimintaohjeita sekä oikeudellisen arvion.

Someturvasta voi kysyä neuvoa kuka tahansa, joka on joutunut ikävään tilanteeseen sosiaalisessa mediassa tai internetissä. Apua voi pyytää myös loukatun lähiomainen tai ystävä.

– Someturva tarjoaa maksutonta lakiapua somen hankaliin tilanteisiin, kuten kiusaamiseen, häirintään ja uhkailuun. Omasta tilanteesta kannattaa kysyä neuvoa mahdollisimman nopeasti ja matalalla kynnyksellä. Someturvan avulla loukattu saa nopeasti luotettavan arvion siitä, onko tapahtunut rikos ja miten asian kanssa kannattaisi toimia, kertoo yksi Someturvan perustajaosakkaista Minttu Salminen.

Helsingin yliopiston alumnien vuonna 2017 perustama Someturva-oikeuspalvelu on arvioinut tutkimukseen sekä ammatilliseen kokemukseen perustuen, että jopa 500 000 suomalaista 13-29 vuotiasta on tullut loukatuksi somessa jollain tavoin. Merkittävässä osassa tapauksista kyseessä on saattanut olla rikos, johon loukattu ei ole saanut tarvitsemaansa apua.

Yksi Someturvan rahoittajista on Lähitapiola-ryhmä, joka kertoo palvelusta tiedotteessaan.

– Netissä nimittelyt ja uhkailut ovat usein sanallisesti raaempia kuin kasvokkain, eikä viestien lähettämistä yleensä ajatella loppuun asti, sanoo Lähitapiolan hankejohtaja Hanna-Leena Jauho.

Palvelu löytyy osoitteesta www.someturva.fi. Kahtena iltana viikossa apua saa myös Pelastakaa Lapset ry:n kanssa yhteistyössä toteutetun chatin kautta.

Lue lisää:

Nettikiusaaminen ei ole harvinainen ilmiö: Jokainen nuori tuntee jonkun nettikiusatun

Nyt loppuu nöyryyttäminen, uhkailu ja solvaaminen: työryhmä kitkemään vihapuhetta ja nettikiusaamista

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic