Uutiset

Joka vuosi maailmasta häviää Britannian kokoinen alue metsiä – Pahinta tahti on trooppisissa metsissä

Vuonna 2014 solmittu New Yorkin metsäjulistus (NYDF) asetti kunnianhimoiseksi tavoitteeksi maailman metsien tuhoutumisen puolittamisen vuoteen 2020 mennessä ja tuhoutumisen lopettamisen kokonaan vuoteen 2030 mennessä. Tavoite on osoittautumassa mahdottomaksi.
Palomiehet yrittivät sammuttaa metsäpaloa Kolumbian Calissa viime tiistaina. Metsien tuhoutuessa vapautuvat hiilipäästöt lämmittävät ilmakehää, mikä lisää metsäpalojen mahdollisuutta. Kuva: ERNESTO GUZMAN JR
Palomiehet yrittivät sammuttaa metsäpaloa Kolumbian Calissa viime tiistaina. Metsien tuhoutuessa vapautuvat hiilipäästöt lämmittävät ilmakehää, mikä lisää metsäpalojen mahdollisuutta. Kuva: ERNESTO GUZMAN JR

Maailman metsät ovat tuhoutumassa kiihtyvällä vauhdilla, toisin kuin vielä viisi vuotta sitten toivottiin, kertoo tuore raportti.

Vuonna 2014 solmittu New Yorkin metsäjulistus (NYDF) asetti kunnianhimoiseksi tavoitteeksi maailman metsien tuhoutumisen puolittamisen vuoteen 2020 mennessä ja metsätuhon lopettamisen kokonaan vuoteen 2030 mennessä.

Tuore tutkimus kertoo, että tavoite on käytännössä ”mahdoton”. Tutkimuksesta kertovat muun muassa BBC, Reuters ja Guardian-lehti.

Maailma menettää vuosittain yli 26 miljoonaa hehtaaria metsää, mikä vastaa Britannian kokoista aluetta. Tahti on vain kiihtynyt vuodesta 2014 vuoteen 2018.

– NYDF:n käynnistämisen jälkeen viisi vuotta sitten metsätuho ei ole vain jatkunut – se on itse asiassa kiihtynyt, sanoi tutkimuksen koordinoinnissa mukana ollut Charlotte Streck BBC:n mukaan.

Pahinta tuhoa Amazonin alueella

Raportin mukaan metsien tuhoutumisesta aiheutuvat vuotuiset hiilipäästöt vastaavat määrältään EU:n jäsenvaltioiden kasvihuonekaasujen päästöjä.

Tuhoutuneista metsistä on trooppisia 90 prosenttia. Pahimmat tuhot ovat tapahtuneet Amazonin sademetsissä Brasiliassa, Boliviassa, Kolumbiassa ja Perussa.

Nopeinta metsätuhojen kasvu on kuitenkin ollut Länsi-Afrikassa. Kongon demokraattisessa tasavallassa puiden kaataminen on kaksinkertaistunut viidessä vuodessa.

Afrikan metsähakkuut tyydyttävät Kiinan puutarvetta. Kiinalla on strategisia intressejä mantereella. Kiinalaiset ovat ostaneet Afrikasta maa-alueita ja tehneet alueelle investointeja.

Streckin mukaan Kiina voisi halutessaan toimia laittoman puunhakkuun estämiseksi Afrikassa.

Metsäjulistus on vapaaehtoinen eikä se sido laillisesti sen yli kahtasataa allekirjoittajamaata, -yhtiötä ja -suojeluryhmää.

Allekirjoittajien joukossa on valtioita kuten Kolumbia, Ruotsi ja Yhdysvallat sekä yhtiöitä kuten McDonald’s ja Walmart. Suomea ei listalla ole.

Metsät varastoivat lämpöä sitouttavaa hiiltä ja niiden osuus on keskeinen sateiden synnyttämisessä ja paikallisten ilmastojen viilentämisessä.

”Maailma on tulessa”

Metsien tuhoutuessa vapautuvat hiilipäästöt lämmittävät ilmakehää, mikä lisää esimerkiksi metsäpalojen mahdollisuutta.

– Maailma on tulessa… metsien haavoittuvuus on tullut selväksi, sanoi Streck Thomson Reuters Foundationin mukaan.

– Elämme aikaa, jolloin puhetta on paljon mutta toimintaa ei ole tarpeeksi.

Suuria metsänistutuskampanjoita on käynnistetty Mekongjoen suistossa sekä El Salvadorissa ja Etiopiassa. Tämä ei kuitenkaan korvaa alkuperäismetsien tuhoa maailmalla.

Raportissa tuotiin esille kuitenkin myös rohkaisevia esimerkkejä Indonesiasta, jossa metsätuhot ovat aiemmin olleet laajoja.

Maan presidentti on kieltänyt soiden ja alkuperäismetsien tuhoamisen.

Maailmanlaajuisesti metsätuhoa edistävät kuluttajien epäterveelliset syömätavat. Lihan tarve ajaa raivaamaan metsiä lihakarjan laidunmaiksi. Streck suosittaa kuluttajia syömään vähemmän lihaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic