Uutiset

Jokioisten kulutuksenverran– ja ylikin

Jokioinen

Tyrinselän tuulet puhalsivat torstaina sen verran kovaa, että paikalle tulevan tuulivoimalan pystytys ei puuskaisena päivänä edennyt.

– Täällä on liian kova tuuli, projektipäällikkö Markku Kortteisto Megatuuli oy:stä heittää.

Apunosturit ovat jo auttaneet yhden voimalatornin 40 metrin korkeuteen. Tästä työtä tulee jatkamaan päänosturi, jolla torni rakennetaan loppukorkeuteensa, 144 metriin. Lavat tulevat ulottumaan peräti 210 metrin korkeuteen.

– Töitä Tyrinselän tuulivoimapuistossa on tehty jo viime syksystä alkaen. Teimme perustukset ja rakensimme talven aikana sähköaseman. Viime viikolla on kuitenkin alkanut varsinaisesti yleisölle näkyvä osuus eli tuulivoimaloiden pystytys.

JOKIOISILLE ON kohoamassa Suomen toistaiseksi korkeimmat tuulivoimalat. Nykyiset tuulivoimalat yltävät piirun verran yli 200 metriin.

Lisäksi saksalaisen Nordexin valmistamat tuulivoimalat edustavat kaikkein uusinta tuulivoimateknologiaa – se tarkoittaa muun muassa merkittävää lisäystä voimaloiden tuotantokapasiteettiin ja myös hiljaisempaa käyntiääntä.

– Tyrinselän tuulivoimalat voivat tuottaa jo 25–35 prosenttia enemmän kuin aikaisempien sukupolvien voimalat, Megatuulen hallituksen puheenjohtaja Seppo Savolainen kertoo.

– Voimaloiden vuosittainen yhteenlaskettu sähköntuotanto nousee 40 gigawattituntiin. Se on Jokioisten sähkönkulutuksen verran ja vähän ylikin. Jokioisilla kuluu sähköä vuodessa 30 gigawattituntia.

Tehokkuus johtuu osittain siitä, että Tyrinselän voimalat eivät välttämättä tarvitse huipputuulta tuottaakseen sähköä. Yleensä tuulivoimatuotannon kannalta otollisinta aikaa ovat talvet, jolloin Suomessa tuulee eniten.

– Tyrinselän voimalat tuottavat sähköä itse asiassa suuren osan vuodesta, Kortteisto selittää.

– Puhumme voimaloiden käyttöasteesta. Vanhemman sukupolven voimaloiden käyttöaste on keskimäärin 25–26 prosenttia, kun tällä voimalatyypillä käyttöaste on 45 prosenttia tuulisella paikalla, Savolainen sanoo.

Käyttöasteprosentti kuvaa sitä, minkä verran tuulivoimala toimii vuoden tunneista nimellistehollaan. Tyrinselän tuulivoimaloiden teho on 3 megawattia.

TUULTA TYRINSELÄLLÄ tosiaan riittää.

Vaikka torstaina tuulivoimalat eivät päässeetkään jatkamaan korkeuksiin kurkottamistaan, Tyrinselän tuulivoimapuiston rakennusprojekti etenee aikataulussaan. Kaikki neljä tuulivoimalaa ovat pystyssä kesään mennessä, jolloin alkaa koeajojakso.

Varsinainen sähköntuotanto alkanee syys–lokakuussa.

Tuolloin Tyrinselän tuulisuus on erittäin tervetullutta. Megatuulen mittausmasto on kahden vuoden ajan mitannut Tyrinselän tuulia, ja juuri tämän mittarin tulokset rohkaisivat Megatuulen suureen investointiin.

– Tyrinselkä on 26 miljoonan euron investointi, ja takaisinmaksuaika näin isoissa hankkeissa on 11 vuotta. Vasta sen jälkeen tuulivoimalat alkavat tuoda liiketoimintahyötyä, Savolainen sanoo.

Jokioisten tuulivoimapuisto on Megatuulen ensimmäinen toteutuva hanke. Yhteensä yhtiöllä on käynnissä hankkeita tusinan verran ympäri Suomea.

Tuulivoima Suomessa 2015
Tuulivoima on Suomessa suhteellisen uusi sähköntuotantomuoto, jonka rakentaminen on lähtenyt viime vuosina voimakkaasti liikkeelle.Viime vuoden aikana Suomeen rakennettiin124uutta voimalaa, joiden yhteiskapasiteetti on 379 megawattia.Maamme toiminnassa olevien tuulivoimaloiden määrä vuoden 2015 lopussa oli387.Tuulivoimakapasiteetti on tällä hetkellä1005megawattia.Tuulivoimalla tuotettiin vuoden 2015 aikana sähköä 2,3 terawattituntia.Koko Suomen sähkönkulutuksesta tuulivoimalla katettiin 2,8 prosenttia.Tuulivoimakapasiteettia on mahdollista vielä lisätä merkittävästi.Nykyisin suurimpien laitosten teho on Suomessa 5 megawattia. Tulevaisuudessa yksittäisten tuulivoimaloiden koko etenkin merelle rakennettaessa kasvaa niin, että laitosten teho voi olla yli 7 megawattia.Lähde: Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti