Uutiset

Jokisipilä arvioi Haaviston mahdollisuuksia: Löytyykö pussinpohjalta uusia konsteja?

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilän arvio näin vihreiden presidenttiehdokkaan Pekka Haaviston tilannetta:

”Kuusi vuotta sitten Pekka Haaviston (vihr.) ympärille kehkeytyi massahurmos, joka saatteli vihreiden ehdokkaan toiselle kierrokselle. Ilmiön toistaminen on mahdollista, mutta vaatisi Haaviston oman kampanjan nappiin onnistumisen lisäksi myös sitä, että Niinistölle nousisi myös porvarilliselta puolelta joku äänisaalista vähintään 15 prosentin osuudella pilkkova haastaja. Mielipidetiedustelut eivät ole tällaista vetoapua nyt luvanneet.

Substanssiosaamiseltaan Haavisto kuuluu kiistatta ehdokasjoukon raskassarjalaisiin. Hän on toiminut viisi vuotta ministerinä ja cv:stä löytyy pitkä lista vaativia korkean profiilin kansainvälisiä tehtäviä YK:n ja EU:n palveluksessa. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan kieli on hallussa sekä vankkaan asiaosaamiseen ja älykkääseen argumentointiin perustuvaa kykyä haastaa kilpailijat löytyy.

Tenteissä Haavisto esiintyy asiallisesti ja rakentavasti, mieluummin yhteisymmärrystä kuin vastakkainasetteluja hakien. Valtiomiesmäisen sivistyneen ja rauhallisen esiintymisensä ansiosta hän vetoaa kannattajiin yli puoluerajojen, mutta riittääkö sekään tällä kertaa? Kuusi vuotta sitten hurmos alkoi taittoa jo kierrosten välillä ja Niinistö purjehti voittoon nykymuotoisen vaalin selvimmällä äänierolla.

Nyt vaalien ennakkosuosikki on kuutta presidenttinä vietettyä vuotta vahvempi ja vakuuttavampi. Istuvan presidentin horjuttamiseksi eivät enää riitä vuoden 2012 keinot. Haaviston esiintyminen tenteissä on kielinyt siitä, että myös hän tietää tämän. Löytyykö pussinpohjalta uusia konsteja?”

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic