Uutiset

Jokisipilä: Ps eiyllä viime kunta-vaalien tulokseen

Perussuomalaisten on vaikea yltää viime kuntavaalien 12,3 prosentin kannatukseen, arvioi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä. Perussuomalaisten romahduksesta kuntavaaleissa hyötyisi kaupungeissa sdp ja maaseudulla keskusta. Jokisipilän kuntavaaliarviossa vihreät saavat moniin kuntiin ensimmäisen valtuutetun paikan. Hän pitää myös täysin mahdollisena, että vihreät nousee Helsingin suurimmaksi puolueeksi ohi kokoomuksen, jos vihreät eivät pilaa hyvää henkeään sisäisillä väittelyillä puheenjohtajavalinnastaan.
Perussuomalaisten ohella Jokisipilän mukaan kokoomus ei todennäköisesti yllä viime kuntavaalien kannatukseen. Kokoomus on voittanut kahdet kuntavaalit peräkkäin. Keskustalle hyvän vaalituloksen takaa maakuntamallin saaminen läpi. Puolueen puheenjohtajan Juha Sipilän ympärillä käyty kohu ei vaalimenestykseen todennäköisesti vaikuta.
Jokisipilä luonnehtii tulevia kuntavaaleja historiallisiksi. Huhtikuussa valittavat valtuutetut hoitavat tehtäväänsä noin puolitoista vuotta. Sen jälkeen toimenkuva muuttuu olennaisesti, kun sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen siirtyy maakunnille vuoden 2019 alusta. Jokisipilän mielestä vaarana kuntavaaleissa on se, että äänestäjät eivät hahmota, mitkä ovat kuntien ja mitkä maakuntien tulevat tehtävät. Äänestysprosentti voi romahtaa, kun kansalaiset eivät hahmota mistä kuntavaaleissa päätetään.
Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä toimii Lännen Median lehtien vaaliasiantuntijana kuntavaaleissa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti