Uutiset

Jokkis-Keittiöt on pieni ja osaava

Forssan seudulla monen yrityksen juuret juontuvat tavalla tai toisella Armas Puolimatkan Rakennusvalmisteen piiriin. Niin on myös jokioislaisen Jokkis-Keittiöt oy:n kanssa.

Jouko Ojala ja Juha Filppu päättivät 28 vuotta sitten lähteä Rakennusvalmisteen kalustetehtaalta Forssasta ja perustaa oman yrityksen Jokioisille Ferrariantien päähän, Loimijoen partaalle entiseen Ferrarian tehtaan langanvetohalliin.

Yritys on toiminut samoissa tiloissa siitä saakka. Yritys ei prameile tiloillaan, mutta työstökoneet ovat modernit ja aina hyvässä terässä.

Ojala opiskeli Rakennusvalmisteella olleessaan työteknikoksi ja Fiilppu oli valmistunut puusepäksi Forssan ammattikoulusta. Kaksikko omistaa yrityksen edelleen tasaosuuksin. Ainoana ulkopuolisena työntekijänä yrityksessä työskentelee myös puolimatkalaisen taustan omaava Jouni Vinkki, joka on ollut yrityksen palveluksessa jo noin 25 vuotta.

-Meillä ei ole kyllä pomoja. Teemme kaikki myös työtä kaappien valmistuksessa. Päivät kuluvat tuotannossa ja iltaisin käymme mittauskeikoilla asiakkaiden kodeissa, Ojala sanoo.

Ojala ja Filppu hoitavat saamansa tilaukset aina tilauksesta lopputoimitukseen itse. Tämä varmentaa sen, että yhteistyö asiakkaan suuntaan säilyy yksissä käsissä.

Ojala sanoo joustavuuden olevan yrityksen valtti. Keittiö- ja kylpyhuonekaapistot voidaan valmistaa asiakkaan toivomilla mitoituksilla. Yritys toimii tilauspohjaisesti, joten kaapistoja ei valmisteta varastoon.

28 vuoden aikana Jokkis-Keittiössä on koettu koviakin aikoja. 1990-luvun alkupuolen jäätävässä rakentamisen alamäessä ja pankkikriisissä devalvaatioineen yritys joutui sulattamaan useiden satojen tuhansien markkojen tappiot, kun mittavan rivitalotyömaan toimitukset jäivät rakennusliikkeeltä maksamatta. Ojala sanoo, että luottotappiota jouduttiin sulattamaan yrityksessä pitkään kassan tyhjentyessä. Se opetti, että toimitukset pilkottiin pienempiin osiin. Nyt vastaavia ongelmia rakentamisessa ei ole ollut.

-Me valmistamme toimitukset tilauspohjalta ja suunnittelemme toimituksen räätälöidysti asiakkaan kanssa. Kaapistojen korkeuksia ja leveyksiä voidaan räätälöidä kuten erikoisempiakin toiveita.

Jokkis-Keittiöiden markkina-alue ulottuu Turkuun, Porin, Tampereen ja Helsinkiin välisen alueen sisälle. Parhaillaan Jokioisilla valmistetaan kalusteita Pusulassa valmistuvaan omakotitaloon. Yrityksen netin kotisivujen kautta tulee Ojalan mukaan jo noin puolet yhteydenotoista tarjouspyyntöineen.

Tuotanto Jokioisilla on käynnissä arkisin 7–17 ja arki-illat omistajakaksikolla kuluvat erityisesti alkuviikosta asiakaskäynneillä ja suunnitelmien laadinnassa. Tällä hetkellä tilauskanta ulottuu noin kahden kuukauden päähän vaikka joitakin tilauksia on varattu jo puolen vuoden päähän.

Ojala sanoo, ettei yritystä ole haluttu lähteä kasvattamaan missään vaiheessa, vaan yritys on pidetty tietoisesti mikroyrityksenä. Viime tilikauden liikevaihto oli noin 580000 euroa ja kannattavuus kunnossa.

Yrittäjänä Ojala rentoutuu mielellään kesämökillä Urjalan Iso Mustajärven rannalla. Harrastuksiin kuuluu myös moottoripyöräily. Honda Pan Europa on saanut sateisena kesänä olla tallissa melkoisen rauhassa. Tärkeä asia arjessa ovat lastenlapset. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti