Uutiset

Jordanialainen keskiluokka on suunniltaan suuttumuksesta – tuhannet ihmiset osoittivat mieltään uutta verolakia vastaan

Perjantaiaamu valkenee rauhallisesti. Rukouskutsu kiirii Jordanian pääkaupungin Ammanin ylitse ennen auringonnousua.

On ramadanin paastokuukausi. Ihmiset nousevat juomaan vettä ja rukoilemaan. Koska on perjantai ja vapaapäivä, useimmat voivat painua takaisin nukkumaan.

Mutta pinnan alla kiehuu. Jordanialainen keskiluokka on suunniltaan suuttumuksesta. Uusi verolaki kuohuttaa tunteita.

Keskiviikkona Jordaniassa nähtiin suurin lakko vuosikymmeniin. Tuhannet ihmiset marssivat ulos työpaikoiltaan. Lakkoon osallistui 33 suurinta työntekijäliittoa ja suuri joukko ihmisiä yksityiseltä sektorilta.

Suurimmissa sairaaloissa hoidettiin vain hätätapaukset, sillä myös Jordanian lääkäriliitto osallistui lakkoon. Monet kaupat pitivät ovensa suljettuina.

Torstaiyönä ja perjantaina mielenosoitukset jatkuivat pääministeri Hani al-Mulkin viraston edessä.

Protestihalua vahvisti se, että myös sähkön ja polttoaineen hintoja ollaan korottamassa. Kuningas Abdullah tosin päätti jäädyttää polttoaineen hinnan ramadanin ajaksi.

Siihen ei kuitenkaan olla tyytyväisiä. Levottomuudet ovat jatkuneet eri puolilla Jordaniaa.

Mielenosoittajat yrittivät sulkea valtatien Ammanin ja Queen Alian lentokentän välillä. Tiesulkuja on yritetty rakentaa muissakin kaupungeissa. Poliisi on käyttänyt väkivaltaa mielenosoittajien taltuttamiseksi.

-Rakastan maatani. Tiedän että kaikesta on pulaa ja haluan auttaa, mutta en usko, että lompakkoni on ratkaisu budjetin alijäämään, sanoo Reem Alqasim.

Alqasim työskentelee valtion sosiaaliturvalaitoksella. Hänen miehensä työskentelee ravintolapäällikkönä. Pariskunnalla on kolme lasta.

Yhdessä he tienaavat 2 000 dinaaria kuukaudessa eli noin 2 500 euroa. Siitä summasta he maksavat lasten koulumaksut, vakuutukset ja lääkärikulut.

-Me elämme juuri ja juuri sillä summalla. Elämiskustannukset ovat yhtä kalliit Jordaniassa kuin Dubaissa, mutta palkat ovat täällä todella pienet. Muissa maissa ihmiset saavat vastinetta maksaessaan veroja, mutta me maksamme itse kaikesta, Reem Alqasim selvittää.

-Uusi verotus koskisi kaikkia 18 vuotta täyttäneitä, Alqasim selittää.

Jos jättää veroilmoituksen tekemättä, saa korkeimman mahdollisen veroprosentin.

Jokaista veronmaksajaa tarkkaillaan.

Jos haluaa myydä auton, täytyy todistaa, että on maksanut kaikki verot. Muussa tapauksessa valtio ottaa myyntirahat.

Jos haluaa uusia passin tai henkilötodistuksen, kaikkien verojen on oltava maksettuna.

Reem Alqasim kertoo, että viimeisen puolen vuoden aikana on jo korotettu leivän ja polttoaineen hintaa.

-Nämä uudistukset tulevat todella hyvin huonoon aikaan. Ramadanin aikana kuluu muutenkin enemmän rahaa. Eid-juhla on parin viikon päästä. Ja kohta täytyy ajatella tulevan lukukauden koulumaksuja, Alqasim sanoo huolestuneena.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic