Uutiset

Kommentti: Jos Alexander Stubb valittaisiin EU-komission johtoon, suomalaisten tie Euroopan keskuspankin pääjohtajaksi olisi tukossa

Ei tule kahta suomalaista EU:n huipputehtäviin. Jos Alexander Stubbista tulisi EU-komission puheenjohtaja, Suomen Pankin entisen ja nykyisen pääjohtajan, Erkki Liikasen tai Olli Rehnin, tie Euroopan keskuspankin pääjohtajaksi olisi tukossa.

 

Erityisesti Erkki Liikanen, 68, olisi ilman Stubbin nimitystä vahvoilla, eikä vain suomalaisten mielestä. Hänellä on pitkä EU-kokemus suurlähettiläänä ja komissaarina, 14 vuoden keskuspankkikokemus ja hyvä maine EKP:n piirissä.

Hänen johdollaan asiantuntijaryhmä esitti, että suurten pankkien kaatumisen estäisi vähittäispankki- ja investointipankkitoiminnan erottaminen toisistaan. Euroopan suurpankit eivät esityksestä pitäneet, eikä se ole edennyt. Huono toteutus ei tee kuitenkaan tyhjäksi Liikasen onnistumista saada aikaan esityksiä vuonna 2012, jolloin EU:n rahoitusjärjestelmä horjui kuilun partaalla.

 

Liikasella on puolellaan myös EU:ssa tuttu jako pohjoiseen ja etelään. Nykyinen pääjohtaja Mario Draghi on Italiasta, aiemmat kaksi pääjohtajaa olivat Hollannista ja Ranskasta. Nyt olisi pohjoisen vuoro.

Mutta on hänellä kaksi heikkouttakin; ikä ja taloustieteen tohtoritutkinnon puute.

Rehnin, 56, heikkous on keskuspankkikokemuksen puute. Sitä on vain parin vuoden verran. Eikä hänkään ole taloustieteen tohtori, vaikka talouskomissaarina toiminen paikkaa osittain tätä puutetta.

EKP:n pääjohtajien mandaattia on jaettu paitsi maantieteellisesti, myös rahapoliittisen näkemyksen perusteella. Ekonomistien mielestä Draghi on kuulunut kyyhkyihin.

Kun suhdanteet ovat taittumassa, peräsimeen tarvitaan haukka. Kevään mittaan arvioidaan, onko Liikasesta Frankfurtin haukaksi.


Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti