Uutiset

Jos ict-alan lakko toteutuu, telepalveluihin luvassa viiveitä – operaattorit takaavat hätäyhteydet

Tieto- ja viestintäteknologia-alan eli ict-alan lakonuhkan sovittelu jatkuu tänään. Mikäli lakko alkaa viikon päästä, se viivästyttää teleoperaattorien tarjoamaa palvelua.

-Verkot toimivat lakon aikanakin mikäli niihin ei tule vikaa. Lakko viivästyttäisi juuri esimerkiksi vian korjauksia ja asiakaspalvelua ja vaikkapa uusien puhelinvaihteiden asennuksia, kertoo Telian viestintäpäällikkö Tatu Tuominen.

Tuominen lupaa, että lakko ei katkaisisi yhteyttä olennaisiin yhteiskunnallisiin palveluihin, kuten hätäkeskukseen.

-Kansalaisten turvallisuuteen ja yhteiskunnan toimintaan liittyvät toiminnot hoidetaan kaikissa oloissa hätäaputöinä, Tuominen lisää.

Ict-alan lakonuhkan sovittelu jatkuu tänään iltapäivällä. Valtakunnansovittelija Minna Helle kertoi sunnuntaina iltapäivällä Twitterissä, että sovittelu oli viikonlopun osalta ohi. Lauantaina neuvottelijat saavuttivat pientä edistymistä, mutta sovinnon aikaansaaminen vaatii Helteen mukaan vielä lisää työtä.

Ammattiliitto Pron ja Palvelualojen työnantajat Paltan välistä kiistaa on soviteltu tiiviisti noin viikon ajan. Kiistassa on kyse toimihenkilöiden palkka- ja työehdoista, ja erimielisyyttä on erityisesti vuokratyön käytöstä.

Tieto- ja viestintäteknologia-alan työehtosopimus on yleissitova, joten sitä noudatetaan kaikkiin alan asiantuntijoihin. Heitä työskentelee muun muassa teleoperaattoreilla, puhelinyhtiöissä, contact centereissä, verkonrakennus- ja ylläpitoyrityksissä sekä lisäksi muutamissa it-alan yrityksissä.

Teleoperaattorit Telia, Elisa, DNA ja Finnet-yhtiöt vastaavat lähes kaikesta puhelin- ja internetliikenteestä Suomessa.

Operaattoreiden toimihenkilötöihin kuuluvat esimerkiksi verkkojen suunnittelu, rakentaminen ja ylläpito, liittymien myynti ja asiakaspalvelu sekä kaikki tukitoiminnot.

Muita alalla toimivia yrityksiä ovat muun muassa verkkoyhtiöt Relacom ja Eltel Networks, Empower ja Voimatel sekä numeropalveluyritys Fonecta ja alihankintana asiakaspalvelua tekevät Barona ja Manpower.

Ict:n lakonuhka

MIKÄ: Ammattiliitto Pro on jättänyt varoituksen ict- alan toimihenkilöjä koskevasta lakosta ja julistanut alan toimihenkilöille ylityökiellon ja paikallisen sopimisen kiellon.

MIKSI: Pron ja Palvelualojen työnantajat Paltan kiistassa on kyse toimihenkilöiden palkka- ja työehdoista, ja erimielisyyttä on erityisesti vuokratyön käytöstä.

MILLOIN: Lakon on määrä alkaa 27.11. klo 06 ja päättyä 1.12. klo 23.59.

MONIKO: Lakko koskee noin 12 000 ict-alalla työskentelevää toimihenkilöä, asiantuntijaa ja esimiestä sekä alan vuokratyöntekijöitä.
SOPU
Palta ry ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry ovat saavuttaneet neuvottelutuloksen ict-alan ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksesta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti