Uutiset

Jos olet nainen ja asut maakunnassa, niin saat hyvin todennäköisesti paljon pienempää eläkettä kuin pääkaupunkiseudun asukas

Suomen suurimmat eläkkeet maksettiin viime vuonna Uudellamaalla. Kaikki muut maakunnat jäävät alle maan keskiarvon, joka on 1 680 euroa kuukaudessa.
Puolet kaikista Suomen eläkeläisistä saa alle 1 500 euron kuukausieläkettä. Yli 3 000 euron eläkkeensaajia on kaikkiaan seitsemän prosenttia. Kuva: Eila Kilpeläinen
Puolet kaikista Suomen eläkeläisistä saa alle 1 500 euron kuukausieläkettä. Yli 3 000 euron eläkkeensaajia on kaikkiaan seitsemän prosenttia. Kuva: Eila Kilpeläinen

Keskimääräisten eläkkeiden suuruus vaihtelee runsaasti eri osissa maata – keskimääräinen ero voi olla jopa tuhat euroa kuukaudessa.

Kun espoolaisen eläkeläisen keskimääräinen eläke on 2 274 euroa kuukaudessa, Etelä-Pohjanmaan kunnassa Isojoella asuva saa Suomen pienintä keskieläkettä, 1 215 euroa kuussa.

Asia selviää Eläketurvakeskuksen tuoreista luvuista. Tiedot kuvaavat vuoden 2018 lopun tilannetta ja perustuvat Eläketurvakeskuksen ja Kelan yhteistilastoon.

Kuntatasolla Kauniainen nousee omaan luokkaansa 3 059 euron keskieläkkeellään. Helsingissä keskieläke on 2 090 euroa.

Suomen suurimmat eläkkeet maksettiinkin Uudellamaalla, missä asuvat saivat keskimäärin 1 994 euron kuukausieläkkeen. Myös Ahvenanmaalla maksettiin maan keskitasoa korkeampia eläkkeitä: 1 808 kuukaudessa..

Kaikki muut maakunnat jäävät alle maan keskiarvon. Keskimäärin pienimmät eläkkeet maksettiin maatalousvaltaisessa Etelä-Pohjanmaan maakunnassa.

Suurissa eläkkeissä miesten osuus on hallitseva

Puolet kaikista Suomen eläkeläisistä saa alle 1 500 euron kuukausieläkettä. Yli 3 000 euron eläkkeensaajia on kaikkiaan seitsemän prosenttia.

Lähes 40 prosentilla kaikista eläkeläisistä eläke jäi alle 1 250 euron kuukaudessa. Heistä kaksi kolmesta on naisia. Suuria yli 3 000 euron eläkkeitä sai puolestaan seitsemän prosenttia eläkkeensaajista, ja heistä selkeä enemmistö on miehiä.

– Suurissa eläkkeissä miesten osuus on edelleen hallitseva. Eläkkeensaajien ylimpään kymmenykseen kuuluvista naisten osuus on vajaa kolmannes. Tässä ei ole tapahtunut muutosta kymmeneen vuoteen, kertoo tilastopäällikkö Tiina Palotie-Heino Eläketurvakeskuksen tiedotteessa.

Keskimääräinen kokonaiseläke oli viime vuonna 1 680 euroa kuukaudessa, runsaat 20 euroa enemmän kuin vuonna 2017.

Ikärakenteen nopea muutos näkyy

Jo joka kolmas yli 16-vuotias suomalainen saa eläkettä.

– Vuonna 2008 vain kahdessa kunnassa eläkeläisten osuus yli 16-vuotiaista oli yli puolet. Nyt näitä kuntia on jo 50. Muutos on ollut nopea ja heijastaa koko Suomen ikärakenteen muutosta, Palotie-Heino kertoo.

Eläkeläisten osuus on suuri etenkin Itä-Suomessa. Suomen eläkeläisvaltaisin maakunta on Etelä-Savo (44 prosenttia). Seuraavaksi tulevat Kainuu (42 prosenttia) ja Kymenlaakso (40 prosenttia).

Työkyvyttömyyseläkkeellä on noin 200 000 henkilöä eli noin kuusi prosenttia työikäisestä väestöstä. Työkyvyttömyyseläkeläisten määrä laski hieman vuodesta 2017. Maakunnista väestöosuus on suurin Kainuussa (9,1 prosenttia) ja pienin Ahvenanmaalla (3,6 prosenttia).

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti