Uutiset

Jotkut äidit kieltävät sikiön sykkeen seurannan – Pahimmillaan se on aiheuttanut vamman lapselle

Suomessa muutama vastasyntynyt lapsi on vammautunut sen takia, ettei äiti ole antanut seurata lapsen sykettä synnytyksen aikana, kertoo Suomen Gynekologiyhdistyksen hallituksen jäsen Jukka Uotila.

Uotilan mukaan Suomessa on tehty ei-toivotuista lopputuloksista muutamia valituksia potilasturvallisuutta valvoviin Valviraan tai aluehallintovirastoihin.

Kyseessä rokotuskriittiset alueet

Sykkeen seurannan kieltäminen liittyy ilmiönä luonnonmukaiseen synnytykseen. Tällaista luomusynnytystä ihannoidaan erityisesti Pohjanmaan rannikon ruotsinkielisen väestön keskuudessa, Tampereella ja pääkaupunkiseudulla. Sattumaa tai ei, näillä alueilla on myös matalin rokotuskattavuus.

Kaikki luomusynnyttäjät eivät ole yhtä radikaaleja. Sykkeen seurannasta kieltäytyjät ovat vain murto-osa luonnonmukaista synnytystä haluavista. Heistäkin monet saadaan muuttamaan synnytyksessä mieltään, jos tilanne sitä vaatii.

-Vahvoja luonnonmukaisen synnytyksen toiveita on Suomessa useita satoja vuosittain, mutta äärimmäisyydet ovat yksittäistapauksia, sanoo Jukka Uotila.

Hän työskentelee itse Tampereen yliopistollisen sairaalan osastonylilääkärinä naistentautien ja synnytyksen vastuualueella.

Gynekologiyhdistys julkaisee kannanoton

Suomen Gynekologiyhdistys on saanut hoitohenkilökunnalta huolestuneita yhteydenottoja, jossa toivottiin ohjeita synnytyksen ristiriitatilanteisiin.

Gynekologiyhdistys on piakkoin julkaisemassa kannanoton yhdessä Suomen Perinatologisen seuran kanssa. Siinä on toimintaohjeita tilanteeseen, jossa äiti kieltäytyy sikiön sykkeen seurannasta.

Ääritapauksessa hoitotoimenpiteestä kieltäytyminen kirjataan potilaan allekirjoituksella.

Pohjanmaalla ilmiö tunnetaan

Vaasan keskussairaalan synnytysosaston koordinoiva osastonhoitaja Anette Söderqvist on nähnyt äärimmäisiäkin luonnonmukaisen synnytyksen vaatimuksia keskussairaalassa, mutta tähän asti niistä on selvitty keskustelemalla.

Hän tunnistaa koko ajan kasvavan luomusynnyttäjäjoukon, joka tulee sairaalaan toivelistan kanssa.

-On ollut toiveita, että seurataan sydänääniä niin vähän kuin mahdollista. Jos on erikoistilanne, vanhemmat ymmärtävät, että täytyy kuunnella, Söderqvist sanoo.

Hänen mukaan luonnonmukaista synnytystä haluavien joukossa on enemmän ruotsinkielisiä. Ruotsissa tällainen synnytys on suurempi ilmiö.

Sykkeen mittauksesta kieltäytyminen voi Söderqvistin mukaan liittyä siihen, että äiti haluaa olla liikkeessä mahdollisimman paljon tai välttää sähkölaitteiden käyttöä.

Myös Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa oli kesällä 2016 useita synnyttäjiä, jotka kieltäytyivät sikiön sykkeen seurannasta. Sitten ilmiö laantui, vaikka yksittäisiä tapauksia on ollut, kertoo synnytysosaston ylilääkäri Charlotta Frostdahl.

-Heillä oli ajatus, että sykkeen mittaus voisi olla vaarallista sikiölle. Joku yksittäinen äiti välttelee ultraäänitutkimuksia.

Luomusynnyttäjän toivelistan esimerkkejä

Ei kivunlievitystä lääkkeillä äidille.
Ei oksitosiinia äidille.
Ei verinäytteitä napanuorasta.
Ei sydänääniä vauvalta.
Ei K-vitamiinia vauvalle.
Katkaistaan napanuora niin myöhään kuin mahdollista, esimerkiksi vasta 40 minuuttia synnytyksestä.
Ei antibiootteja synnytyksen jälkeen äidille, jos todetaan B-streptokokkibakteeri äidillä.
Lähde: Vaasan keskussairaalan synnytysosaston koordinoiva osastonhoitaja Anette Söderqvist

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic