Uutiset

Joulutapahtumien turvatoimia kiristettiin jo pari vuotta sitten, kun terrori-iskut yleistyivät – Komisario: "Viisas varoo vaan ei pelkää"

Eurooppaa ravistellut yleisöiskujen aalto aiheutti jo pari vuotta sitten sen, että yleisötapahtumissa kiristettiin turvatoimia. Joulurauhan julistusta turvataan muun muassa sulkemalla katuja Turussa.
Kuorma-autot ovat suojanneet joulurauhan julistusta Turussa viime vuosina. Lounais-Suomen poliisin mukaan turvatoimet ovat tänä vuonna edellisvuosien tasolla. Kuva: Riitta Salmi

Joulun ajan yleisötapahtumien turvallisuustoimia on vuosi vuodelta kiristetty, kertovat Turun ja Helsingin kaupunkien joulutorien ja -tapahtumien järjestäjät Lännen Medialle.

Vedenjakajana oli varsinkin Berliinin joulumarkkinoille kohdistunut hyökkäys, jossa autoilija ajoi väkijoukkoon tappaen 12 ja loukaten kymmeniä. Myös muut yleisöiskut ovat aiheuttaneet kiristyksiä turvatoimiin.

Joulutapahtumien turvallisuus nousi jälleen esille, kun ainakin kaksi kuoli Strasbourgin joulumarkkinoilla Ranskassa tapahtuneessa ammuskelussa tiistai-iltana.

Suomessa suurimpia joulun ajan yleisötapahtumia ovat varsinkin Helsingissä Senaatintorille pystytetty Tuomaan markkinat ja Turussa jouluaattona järjestettävä perinteinen joulurauhan julistus.

Komisario Kai Loukkaanhuhta Lounais-Suomen poliisilaitoksesta kertoo, että poliisi on jo vuosien ajan joutunut ottamaan ulkopuoliset iskut tapahtumavalmisteluissa huomioon.

Näin on tehty esimerkiksi joulurauhan julistuksen kanssa. Viime vuosina esimerkiksi julistusalueen teitä on suljettu ja kulkua estetty kuorma-autoin. Sama näkyy myös tänä vuonna.

– Suunnitelmamme on tehty sillä mallilla, että tämän tapaisiin iskuihin varaudutaan. Ja kun näitä suunnitelmia tehtiin, arvattiin, että jotain tällaista voi tänäkin vuonna tapahtua jossain päin Eurooppaa, Loukkaanhuhta sanoo.

Kaikkia, varsinkaan joulurauhan julistukseen liittyviä, turvatoimia ei Loukkaanhuhta avaa julkisuudessa.

Myös Vanhan Suurtorin joulumarkkinoilla Turussa ovat järjestäjät viime vuosina hiljalleen lisänneet turvatoimia. Kokoontumislain mukaan ensisijainen vastuu tapahtumien turvallisuudesta on tapahtumista vastaavilla.

– Meillä on enemmän järjestyksenvalvojia kuin on ollut joskus aikaisemmin, sanoo joulumarkkinoiden vastaava tuottaja Suvi Kotilainen.

Tuomaan markkinat keräävät paljon turisteja

Helsingin Senaatintorilla pidettävät Tuomaan markkinat keräävät joulun aikana turisteja myös muualta Suomesta. Tuomaan markkinoiden viestintäpäällikön Sanna Paakkasen mukaan joulua edeltävien viikkojen ajan markkinoilla vierailee noin 350 000 ihmistä.

Paakkanen kertoo, että torilla kiertää turvallisuusalan yhtiön vartijoita, minkä lisäksi aluetta vartioidaan koko ajan. Torialuetta ympäröivät myös ajoesteet.

– Tällä hetkellä koen, että markkinat ovat turvalliset. Sen verran paljon pyörin alueella, että näen vartijoiden läsnäolon ja sen, että poliisi partioi alueella säännöllisesti. Koen, että turvallisin mielin uskaltaa lähteä joulumieltä hakemaan, sanoo Paakkanen.

Arkisemman turvahaitan Tuomaan markkinoille aiheuttavat Paakkasen mukaan taskuvarkaat.

Supo piti terroriuhan ennallaan

Suojelupoliisi (Supo) ilmoitti tämän viikon maanantaina, että Suomen terrorismin uhka-arvio pysyy edelleen neliportaisen asteikon tasolla kaksi eli ”kohonnut”. Samalla tasolla uhka-arvio on ollut kesäkuusta 2017 saakka, myös sen jälkeen, kun Turussa sattui elokuussa 2017 puukkoisku.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi tekijän terroristisissa tarkoituksissa tehdyistä murhista ja niiden yrityksistä, mutta tuomio ei ole vielä lainvoimainen ja se on etenemässä käsittelyyn Turun hovioikeuteen ensi vuonna.

Vuonna 2017 Poliisihallitus ilmoitti puolestaan lisäävänsä näkyvää partiointia tietyissä paikoissa sen jälkeen, kun Pietarissa ja Tukholmassa oli tehty yleisöiskuja.

Helsingin poliisin valvonta- ja hälytyssektorin johtaja, ylikomisario Seppo Kujala kertoo, ettei tällä hetkellä ole mitään viitteitä siitä, että turvauhat koettelisivat suomalaisia tapahtumia.

– Maailmassa on aika paljon toreja, joissa tällaista ei ole tapahtunut. Sen takia ei tarvitse jättää menemättä, ja poliisi pitää valmiutta yllä, sanoo Kujala.

Komisario Loukkaanhuhta toteaa samoin.

– Viisas varoo vaan ei pelkää. Minkään näköiseen pelkoon ei ole aihetta.

Uusimmat

Fingerpori

comic