Uutiset

Journalistiliiton puheenjohtaja Aho: Harvinaisen voimakkaasti reagoitu Viestikoekeskus-uutisointiin

Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho pitää Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-uutisesta seurannutta keskustelua ja toimittajan kotiin tehtyä kotietsintää poikkeuksellisina. Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina jutun suomalaisesta sotilastiedustelusta. Jutussa oli esillä myös salaiseksi luokiteltua aineistoa, jota lehti oli saanut haltuunsa.

-Uutisen sisältö oli monelta osin vanhoja papereita. Kuitenkin tasavallan presidenttiä ja puolustusministeriä myöten uutiseen reagoitiin harvinaisen voimakkaasti. Tämä osoittaa, kuinka herkistä asioista on kyse, Aho sanoo Lännen Medialle.

Aho ei ole huolissaan siitä, että virkavalta puuttuisi journalismin tekemiseen Suomessa jatkossa voimakkaammin, vaikka kotietsinnän tekeminen toimittajan kotiin on poikkeuksellista.

-Jos toimitus käsittelee tällaista materiaalia, se on tietoinen, että kotietsintä voidaan tehdä. Siksi kotietsintä tuskin tuli suurena yllätyksenä. En usko, että kotietsinnät tulevat tavaksi.

Aho toivoo, että Suomessa keskusteltaisiin enemmän uudesta tiedustelulainsäädännöstä.

-Suomessa on keskusteltu vain vähän uuden tiedustelulainsäädännön vaikutuksista tavallisiin kansalaisiin ja journalismiin. Nyt tämä keskustelu on yhä jäänyt pois, vaikka Helsingin Sanomien jutussa tätä keskustelua pyrittiin herättelemään, Aho miettii.

On mahdollista, että Viestikoekeskus-uutisointi mittauttaa, missä Suomessa kulkee raja salaisen aineiston julkaisemiselle.

-Jos Helsingin Sanomien uutinen johtaa oikeuskäsittelyyn, siinä mitataan todennäköisesti korkeinta hallinto-oikeutta myöten, missä raja kulkee, Aho toteaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti