Uutiset

Juha Hurme piti raivokkaan palopuheen valistuksen ja sivistyksen puolesta: "Kaikki muu on roskaa”

Juhlatunnelma oli korkealla ja yleisö liimautunut jännittyneenä punaisiin samettituoleihinsa, kun Helsingin Kansallisteatterissa odoteltiin keskiviikkona loppuvuoden suurinta kirjallisuusuutista: Finlandia-palkittavien nimiä.

Kaunokirjallisuuden sarjassa voittajaksi nousi Niemi-teoksellaan yleisönkin suosikiksi yltänyt teatteriohjaaja ja kirjailija Juha Hurme. Hän vastasi myös tilaisuuden tulisieluisimmasta puheesta.

Siinä Hurme tarttui kahteen suureen ilmiöön, joiden hän kokee uhkaavan tällä hetkellä ihmiskuntaa. Ensimmäinen niistä on ilmastonmuutos hirmumyrskyineen, tulvineen ja sukupuuton aaltoineen.

-Tämä apinoiden planeettamme on muuttumassa tuntemattomaksi taivaankappaleeksi, kirjailija julisti Kansallisteatterin näyttämöltä.

Toiseksi isoksi ongelmaksi hän nimesi nykyisen kommunikaatiokulttuurimme. Hurmeen mielestä ahneus, tyhmyys ja pelot aiheuttavat parhaillaan tehokkaasti eriarvoisuutta, väkivaltaa ja poliittista sekasortoa.

Nähtävissä on myös huolestuttava ilmiö: todellisuudesta kieltäytyminen. Hurmeen mielestä taide ja tiede ovat ainoat työkalut, joiden avulla sotku saadaan selvitettyä.

-Sivistys ja valistus ovat kovinta todellisuutta. Kaikki muu on niiden rinnalla roskaa, hän totesi painokkaasti.

Yhdeksi keinoksi avartaa näkemyksiään kirjailija tarjosi suomalaisille ruotsin kielen opettelua. Hän tunnusti palkintopuheessaan velkansa Edith Södergranin ja Gunnar Björlingin kaltaisille suomenruotsalaisille taiteilijoille, jotka hän mainitsi tärkeimmiksi esikuvikseen kirjoittamisen saralla.

-Nämä suomenruotsalaiset kirjailijat ovat opettaneet minulle kaiken, mitä ihmisen pitää tietää voittaakseen Finlandia-palkinnon, Hurme totesi ja kirvoitti yleisöltä raikuvat naurut.

Hurmeen valitsi voittajaksi ministeri ja ihmisoikeuksien puolustaja Elisabeth Rehn, joka hänkin tunnustautui puheessaan sivistyksen ystäväksi. Rehn kertoi mieltyneensä Hurmeen kirjaan heti paikalla, vaikka muutkin ehdolla olleet teokset olivat toki mieleisiä.

-Ratkaisuuni vaikutti voimakas haluni nuoresta alkaen oppia ja tutkia maailmaamme, Rehn perusteli.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti