Uutiset

Juhannusmurrot voivat paljastua vasta illan tullen – näin toimit, jos kotonasi on käynyt varkaita

Toistaiseksi näyttää siltä, että juhannukseksi tyhjilleen jääneet kodit saivat olla pääosin rauhassa pitkäkyntisiltä. Esimerkiksi Pirkanmaalla ja Hämeessä poliisin tietoon on tullut vain yksittäisiä asuntomurtoja.

Tilanne saattaa kuitenkin muuttua jo lähitunteina.

-Ihmiset ovat tietysti maaseudulla ja palaavat usein vasta illalla kotiin. Voi olla, että näitä ilmenee sitten jälkikäteen, toteaa rikoskomisario Ossi Kaario Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Myös Hämeen poliisilaitoksella ounastellaan, että murtoluvut voivat kasvaa illan mittaan. Ennen juhannusta alueella varoiteltiin ihmisiä rajan yli tulleista rikollisista, joiden epäillään vieneen hiljattain Hämeenlinnan ja Janakkalan kodeista kelloja, koruja ja käteistä.

Tähänastisten tietojen mukaan juhannus on kuitenkin sujunut alueella rauhallisesti. Poliisin tietoon ei ole tullut esimerkiksi sellaisia tapauksia, joissa vorot olisivat iskeneet useisiin asuntoihin samalla alueella.

-Voihan tietysti olla, että niitä tulee tänään, kun porukka palaa juhannuksen vietosta, toteaa rikoskomisario Jari Kiiskinen.

Myös Lounais-Suomen juhannus oli murtojen osalta melko hiljainen. Poliisin tietoon tuli kuitenkin Huittisissa 3.6.–24.6. sattunut tapaus, jossa vapaa-ajan kiinteistöstä oli viety tuhansien eurojen arvosta tauluja, huonekaluja, työkaluja ja astioita.

Pohjoisempana Suomessa varkaista oli kertynyt jo sunnuntai-iltapäivään mennessä jonkin verran havaintoja. Esimerkiksi Seinäjoella ja Korsnäsissä murtauduttiin juhannuksen aikana useisiin omakotitaloihin.

Myös Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan poliisilaitosten maisemissa pitkäkyntisiä oli liikkeellä. Vanhempi konstaapeli Tommi Tikka kertoo, että hätäkeskus sai juhannuksen aikana alueelta yhteensä 12 asuntomurtoihin liittyvää tehtävää.

-Ne keskittyivät pääsääntöisesti Ouluun ja Pohjois-Pohjanmaan alueelle, Tikka toteaa.

Tee näin, kun kotiisi on murtauduttu

Ilmoita murrosta soittamalla hätäkeskuksen numeroon 112.
Älä koske paikkoihin, joissa huomaat ulkopuolisen liikkuneen. Näin varmistat, että et tuhoa todistusaineistoa vaan poliisille jää mahdollisimman paljon tutkittavaa.
Jos havaitset varkaiden jälkiä jo kotipihalla, älä mene taloon ollenkaan sisälle.
Ole varuillasi, jos näyttää siltä, että paikalla on edelleen joku ulkopuolinen. Mene vähän matkan päähän turvaan ja hälytä vasta sieltä poliisit paikalle.
Lähde: vanhempi konstaapeli Tommi Tikka

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic